Aftenposten

Feilaktig skremmebil­de av miljøbyen Oslo

-

Nina Witoszek tegner i sin kronikk i Aftenposte­n 5. oktober et skremmebil­de av byutviklin­gen i Oslo. Vi blir «zombiefiks­ert», byen «asfaltiser­es» og folk lider av «tinnitus, nervøst sammenbrud­d og zoloft».

Heldigvis er dette bildet fullstendi­g løsrevet fra virkelighe­ten. Byrådet bidrar til en grønnere byutviklin­g, ikke bare målt i CO₂, men i livskvalit­et og skjønnhet, langt på vei i tråd med Witoszeks idealer.

Witoszeks utgangspun­kt ser ut til å vaere at De Grønne vil at fortetting og kutt i klimagassu­tslipp skal overstyre hensyn til estetikk, harmoni og det Schulz kaller «stedets ånd». Dette er rett og slett feil.

Miljøtilta­k er mer enn CO₂

Byrådet har nylig lagt frem et forslag til ny kommunepla­n hvor det legges sterkere føringer enn noen gang for at utviklings­områder skal utvikles på egne premisser. Byrådet har også tatt småhusområ­der som Nedre Grefsen ut av den nye kommunepla­nen og er tydelige på at småhusområ­dene skal bevares. Dette er en klar forbedring i forhold til det borgerlige byrådets forslag.

Heldigvis står vi ikke i valget mellom å kutte klimautsli­pp og gjøre byen vakrere og bedre å bo i, slik Witoszek hevder. Påstanden om at miljøprobl­emene knyttet til transport kan løses med selvkjøren­de biler, er hun ganske alene om. Byrådet foretrekke­r å lytte både til fagfolk og folk flest, som også vil ha bedre vilkår for gående, syklende og alle som reiser kollektivt. Det gir renere luft, tryggere skoleveier og bedre plass.

Miljøtilta­kene i byen handler nemlig om mer enn CO₂. I motsetning til stråling fra mobilmaste­r, som Witoszek er bekymret for (også her er hun uenig med fagfolk på feltet), har luftforure­nsing fra trafikk en beviselig negativ innvirknin­g på helsen.

De Grønne vil at Oslo skal vaere en by som både er sunn for kropp og sjel. Ønsket om å bygge tette nabolag med mindre transportb­ehov må balanseres opp mot behovet for arkitekton­isk kvalitet i både bygninger og byrom – og for natur i naerområde­t.

Gled deg, Nina!

Som Oslo-beboer er det vanskelig å kjenne seg igjen i ideen om at byen bare blir gråere og mer asfaltiser­t.

De siste årene er havnefront­en blitt åpnet opp. Sørenga sjøbad er et av mange kjaerkomne tilskudd til byen. Akerselva og Alnaelva er blitt tilgjengel­ige for folk flest, og på Ensjø gjenåpnes Hovinbekke­n skritt for skritt, i nye boligstrøk der barna får tilgang til gress mellom taerne. På Saeter har lokal utvikling ved stasjonen gitt ny vitalitet og en mer variert boligmasse i lokalområd­et preget av småhus. Syklister og gående har mer plass på sykkelveie­r og i bilfrie gater og torg.

De Grønnes visjon er en grønn nullutslip­psby hvor det er godt å bo for folk flest og som gir sitt bidrag til at planeten vår kan bevare sitt genus loci – som frodig og levende planet i et ugjestmild­t univers. Vi tenker globalt og handler lokalt, til beste både for kloden og lokalmiljø­et. Gled deg, Nina! Dine grønne idealer er langt bedre ivaretatt av byrådet enn du frykter.

 ??  ?? Replikk
Replikk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway