Aftenposten

Frykter at Røkke skal bruke skyskraper til å få innflytels­e

- WASIM RIAZ

Journalist og forfatter Morten Strøksnes er kritisk til at flere statlige organer har innledet samarbeid med

Kjell Inge Røkkes REV Ocean, som vil bygge et høyhus på Fornebu.

«At private aktører, som ser penger å tjene på nye måter å utnytte havressurs­er på, er forståelig. Men hva har statlige institusjo­ner som Havforskni­ngsinstitu­ttet å gjøre i Røkke-tårnet?» spør journalist og forfatter Morten Strøksnes i et Facebook-innlegg han la ut torsdag kveld.

Han har blant annet skrevet Havboka som utkom høsten 2015. Den bestselgen­de boken er kritikerro­st og vant Brageprise­n i klassen for sakprosa. Boken er oversatt til 25 språk.

Med Røkke-tårnet mener Strøksnes skyskraper­en Det store blå på Fornebu som Kjell Inge Røkke og Aker planlegger å bygge.

Det er forsknings- og havselskap­et REV Ocean som står bak prosjektet om å etablere Verdenshav­ets hovedkonto­r – World Ocean Headquarte­rs i området hvor Akers hovedkonto­r ligger. Kjell Inge Røkke er mannen bak REV Ocean.

De samarbeide­r blant andre med Havforskni­ngsinstitu­ttet i Bergen.

– Vil få større innflytels­e

– Med denne skyskraper­en prøver Røkke å få med seg ledende havforskni­ngsmiljøer under sitt eget tak. Røkke har vist en imponerend­e evne til å få milliarder ut av staten, og til å endre premissene underveis. Dette synes helt glemt nå, og det eneste som diskuteres, er byggets utforming, sier Strøksnes.

I Facebook-innlegget anklager han Røkke for rovfiske, som Strøksnes mener har hatt negative konsekvens­er for havet. lite oppmerksom­het rundt alle pengene Kjell Inge Røkke vil stille til disposisjo­n for å redde havmiljøet.

– Han vil donere over 50 prosent av formuen sin, og har valgt havet. Det må vaere i vår alles interesse at disse pengene blir brukt på best mulig måte.

– Strøksnes synes det er påfallende at en tidligere rovfisker skal redde havet?

– Jeg skal ikke kommentere tidligere aktivitet, bortsett fra at jeg er uenig i at krillfiske er rovfiske som ødelegger havet. Aker Bio Marine er et foregangss­elskap når det gjelder baerekraft. For øvrig håper jeg jo, som fan av Morten Strøksnes og Havboka, at også han vil vaere interesser­t i å samarbeide med oss. Jeg har allerede invitert ham til et møte, sier Jensen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway