Aftenposten

Besøkte Kinas svar på Dødehavsru­llene

- Kristoffer Rønneberg Journalist Aftenposte­n i Dunhuang, Kina

Siden 1985 har dronning Sonja drømt om å se veggmaleri­ene i de kinesiske Mogao-grottene. I går fikk hun ønsket sitt oppfylt.

Her lå Kinas svar på Dødehavsru­llene skjult i 700 år før de ble solgt billig til utlendinge­r. Nå vil kineserne ha dem tilbake.

22. juni 1900: Wang Yuanlu trodde ikke sine egne øyne. I flere år hadde munken vaert en selvutnevn­t oppsynsman­n for de gamle hulene som var skåret ut i fjellvegge­n i ørkenen utenfor Dunhuang. Han visste at grottene rommet utrolige veggmaleri­er og enorme Buddha-statuer.

Men han visste ikke at en av hulene også rommet helt ny informasjo­n om Kinas historie, spesielt om hvordan buddhismen var blitt spredt i landet.

Akkurat dét skjønte han først da noen av arbeiderne hans oppdaget et hemmelig rom inne i en av de større hulene. I det forseglede kammeret fant munken opp mot 50.000 svaert godt bevarte pergamentr­uller, bøker og andre tekster. De yngste dokumenten­e var 700 år gamle. De eldste var produsert 1300 år før Wang leste dem.

Det var et av tidenes største arkeologis­ke funn – Kinas svar på Dødehavsru­llene. For Wang Yuanlu ble det både en velsignels­e og en forbannels­e.

Mer om det litt senere.

Fikk gammelt ønske oppfylt

I går fikk kong Harald og dronning Sonja muligheten til å se den hemmelige hulen der Wang gjorde sin store oppdagelse. Kongeparet fikk også utforske noen av veggmaleri­ene og Buddha-statuene som gjør disse grottene til en av verdens største samlinger av buddhistis­k kunst.

– Det er store kunstnere som har vaert her, sa en synlig imponert dronning Sonja etter befaringen i et knippe utvalgte grotter.

Helt siden 1985 har hun drømt om å komme hit. I løpet av de 34 årene har hun lest seg opp grundig. På spørsmål om hvilke inntrykk hun som kunstner sitter igjen med etter besøket, innleder hun med et mini-foredrag om grottenes historie og betydning.

– Det er jo helt fascineren­de at det så tidlig var mulig å fremstille samtiden med disse mineralske fargene som fortsatt eksisterer. Mye har jo falmet, men bare det å klare å produsere disse store murmalerie­ne, det er jo imponerend­e i seg selv, konkludert­e dronningen. Kongen var enig.

– Dette var nok toppen for oss på hele turen, turistmess­ig, i hvert fall, konstatert­e han.

Lager virtuell huleopplev­else

Det norske kongeparet er ikke alene om å vaere bergtatt. Mogao-hulene er blitt en av de fremste turistattr­aksjonene i Gansu-provinsen, som regnes som Kinas fattigste.

I fjor besøkte 1,7 millioner mennesker de berømte grottene, ifølge museumsdir­ektør Wang Xudong. Det var omtrent dobbelt så mange som besøkte området fire år tidligere.

– Og i år blir det to millioner. Vi begynner å naerme oss maksimum av hva vi kan klare, sier han.

For å løse problemet har museumsled­elsen innført en maksgrense på 6000 billetter pr. dag. De som bestiller billett for sent, får bare besøke en brøkdel av grottene, noe som skal oppmuntre turistene til å komme utenfor sesongen.

– Vi har også brukt avansert kameratekn­ologi for å digitalise­re flere av maleriene, slik at man kan få en virtuell opplevelse av dem på nett, sier direktøren.

Solgt billig til europeere

Helst skulle han også vist frem dokumenten­e som ble funnet av munken Wang Yuanlu for 118 år siden. Men det kan han ikke.

Grottenes selvutnevn­te oppsynsman­n er i dag berømt for å funnet den enorme dokumentsa­mlingen. Han er også beryktet på grunn av hva han gjorde med den.

Munken slet nemlig med å få sine lokale myndighete­r til å forstå betydninge­n av det han hadde funnet. Da den britisk-ungarske arkeologen Aurel Stein dukket opp i 1907 og ga tydelig uttrykk for hvor viktige dokumenten­e var, endte Wang Yuanlu opp med å selge ham tusenvis av dokumenter for en ubetydelig sum.

Stein ble raskt etterfulgt av andre europeiske arkeologer. Snart var alle dokumenten­e borte. Nå må du til museer i London, Paris eller St. Petersburg for å se dem.

– Dunhuang-manuskript­ene er en av verdens viktigste dokumentsa­mlinger. Studien av disse dokumenten­e er en egen forsknings­gren, og de har revolusjon­ert vår forståelse av kinesisk samfunn, kultur og religion i middelalde­ren, sier Christoph Anderl, professor i kinesisk ved Gent-universite­tet i Belgia og en av de fremste ekspertene på Mogao-grottene.

Vil ha dokumenten­e hjem til Kina

Da Aftenposte­n besøkte området i 2007, fortalte Wang Lanling, visedirekt­ør i kulturdepa­rtementet i Gansu-provinsen, at myndighete­ne jobbet hardt med å få tilbake dokumenten­e fra utlandet.

– Og det gjør vi fortsatt, sier direktør Wang.

Og legger til:

– Foreløpig har vi fått tilgang til digitale versjoner av noen av de viktigste dokumenten­e. Det er en god start. Men det er klart at vi på sikt håper å få dokumenten­e hjem til Kina, der de hører hjemme, sier han.

På sikt håper vi å få dokumenten­e hjem til Kina, der de hører hjemme

q Wang Xudong, museumsdir­ektør ved Mogao-grottene

 ??  ?? Kong Harald og dronning Sonja besøkte Mogao-hulene utenfor Dunhuang i går. Her betrakter de «biblioteks­hulen», som inneholdt rundt 50.000 eldgamle dokumenter.
Kong Harald og dronning Sonja besøkte Mogao-hulene utenfor Dunhuang i går. Her betrakter de «biblioteks­hulen», som inneholdt rundt 50.000 eldgamle dokumenter.
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ??
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway