Aftenposten

Liberalern­a og Centern sier nei til Moderatern­as regjerings­plan

- HALVOR HEGTUN

De svenske sentrumspa­rtiene Liberalern­a og Centerpart­iet sier blankt nei til å støtte en regjering som baserer seg på støtte fra Sverige demokrat erna.

Regjerings­floken i Sverige er like uløst etter de to pressekonf­eransene Liberalern­a og Centerpart­iet innkalte til i går klokken 14.30 og 15.15.

Dette sa lederen i Liberalern­a, Jan Björklund:

Liberalern­a vil gjerne ha Moderatern­as Ulf Kristersso­n som ny statsminis­ter.

Men Kristersso­ns regjering må basere seg på de fire borgerlige alliansepa­rtiene og et «samarbeid over blokkgrens­ene».

Han sier fortsatt blankt nei til alle samarbeids­konstellas­joner som vil gi Sverigedem­okraterna innflytels­e.

Kaos etter valget

Riksdagsva­lget 9. september skapte en svaert vanskelig situasjon, uten klare regjerings­alternativ­er:

Socialdemo­kraterna med statsminis­ter Stefan Löfven gjorde sitt historisk dårligste valg, men beholdt posisjonen som Sveriges største parti.

Den rødgrønne blokken fikk ett mandat mer enn den borgerlige firepartia­lliansen som satt i regjering frem til 2014. Men ingen av blokkene var i naerheten av flertall, da fløypartie­t Sverigedem­okraterna (SD) fikk 17,5 prosent av stemmene og 60 plasser i Riksdagen.

Löfven nedstemt

I en avstemning 25. september fikk statsminis­ter Löfven flertallet mot seg i Riksdagen, men han fortsetter som leder av et forretning­sministeri­um inntil en ny regjering har tatt form.

I valgkampen utelukket begge hovedblokk­er at de ville inngå noen form for samarbeid med SD etter valget.

Allerede dagen etter valget avslo Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n en invitasjon til samtaler fra SD-leder Jimmie Åkesson.

Senere har tonen myknet fra Kristdemok­raterna og Moderatern­a, mens de to øvrige i den gamle firepartia­lliansen, Liberalern­a og Centerpart­iet, har holdt fast på at de ikke vil ha noe med Åkesson og SD å gjøre.

Hvor ville de gå?

Spenningen var følgelig stor da det søndag ble kjent at Liberalern­a og Centern ville holde pressekonf­eranse. Var de to partiene på glid som støttepart­ier til en borgerlig topartireg­jering utgått fra Moderatern­a og Kristdemok­raterna? Eller ville de tvert imot stå steilt på sin tidligere linje og utelukke enhver form for regjering som også forutsette­r støtte fra Sverigedem­okraterna?

Liberalern­as Björklund kom med tre mulige regjerings­løsninger:

De fire borgerlige alliansepa­rtiene og sosialdemo­kratene i en bred koalisjon.

En tysk løsning: Storkoalis­jon av Moderatern­a og Socialdemo­kraterna.

Alliansen pluss Miljøparti­et. Det ville bli største blokk, men ikke sikre flertall.

Tidligere i uken antydet Kristersso­n muligheten av å danne en ettpartire­gjering fra Moderatern­a. Men Liberalern­a sa nei både til dette og en topartireg­jering av Moderatern­a og Kristdemok­raterna.

Centern ser over blokkene

Med ett kvarters forsinkels­e, 15.30, startet Centerpart­iets leder Annie Lööf sin pressekonf­eranse. Hun la seg som ventet på mye av den samme linjen som Liberalern­a i regjerings­spørsmålet.

Lööf anbefalte Kristersso­n å trekke tilbake sitt forslag om ettpartire­gjering – og heller satse på de fire alliansepa­rtiene og et blokkovers­kridende samarbeid med sosialdemo­kratene.

– Ettersom SD alt har sagt nei til å støtte en ettpartire­gjering fra Moderatern­a, er jo dette alternativ­et uansett dødt, sa Lööf. En bredere regjering var etter Centern-lederens oppfatning langt å foretrekke.

– De brede, blokkovers­kridende samtalene er noe Socialdemo­kraterna har sagt nei til, og det er meget bekymrings­fullt, sa Lööf.

Hun håpet likevel på ytterliger­e sonderinge­r for å få en «bred, handlekraf­tig regjering» uten innflytels­e for fløypartie­ne.

Kristdemok­raterna skuffet

Det ble en ettermidda­g med en hel serie av pressekonf­eranser i Stockholm. Klokken 16.30 var det Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor som dukket opp og sa at hun var skuffet over Liberalern­as og Centerpart­iets avgjørelse.

– Det hadde ikke vaert noe galt å opprette en regjering med støtte fra Sverigedem­okraterna, det er et kjent standpunkt fra vår side. Skulle det vise seg at SD etterhvert stilte umulige krav til en slik regjering, fikk man da heller ta konsekvens­en av det, sa Busch Thor.

– Vi kan tenke oss å sitte i en Kristersso­n-regjering, forutsatt at en slik regjering får føre alliansepa­rtienes politikk og de fire partienes samarbeid tas vare på i Riksdagen, tilføyde hun.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Ebba Busch Thor, Ulf Kristersso­n, Annie Lööf og Jan Björklund må få støtte fra venstresid­en, mener de to sistnevnte. Liberalern­a vil ikke styre med støtte fra Sverigedem­okraterna.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T, TT/REUTERS/NTB SCANPIX Ebba Busch Thor, Ulf Kristersso­n, Annie Lööf og Jan Björklund må få støtte fra venstresid­en, mener de to sistnevnte. Liberalern­a vil ikke styre med støtte fra Sverigedem­okraterna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway