Aftenposten

Apple-klokken hans sendte direkte til kjaeresten­s Iphone

- NTB

Den tyrkiske avisen Sabah skriver at lydopptak av at Khashoggi ble avhørt, torturert og drept skal ha blitt overført til telefonen.

Avisen meldte i går at den kjente Washington Post-journalist­en selv satte igang et lydopptak på sin egen Apple-klokke før han gikk inn på det saudiarabi­ske generalkon­sulatet i Istanbul. Denne klokken skal ha vaert synkronise­rt til hans tyrkiske forlovedes Iphone. Opplysning­ene stammer fra kilder knyttet til tyrkisk etterretni­ng, og Sabahs artikkel er omtalt av nyhetsbyrå­et Reuters, CNN, Al Jazeera og andre medier.

Flere eksperter har imidlertid stilt spørsmål ved om en slik synkronise­ring kan ha vaert teknisk mulig, ifølge Al Jazeera. Sabah skriver også at saudiarabi­ske agenter klarte å låse opp Khashoggis klokke ved å bruke fingeravtr­ykket hans etter at han var død. Apple-klokkene har imidlertid ikke teknologi som muliggjør dette, ifølge CNN.

Avviser tilknytnin­g

Tidligere har kilder i det tyrkiske statsappar­atet opplyst at de sitter på bevis for at Khashoggi ble torturert, drept og saget opp i flere biter mens han var inne på konsulatet. Amerikansk etterretni­ng hadde ifølge Washington Post fått nyss i at den saudiarabi­ske kronprinse­n Mohammed bin Salman beordret en operasjon for å lokke Khashoggi ut av USA og pågripe ham. Myndighete­ne i SaudiArabi­a avviser at de har noe med Khashoggis forsvinnin­g å gjøre.

USAs president Donald Trump lover at USA skal finne ut hva som skjedde med Khashoggi, som bodde i selvpålagt eksil i USA. Men Trump har vegret seg for å vurdere en stans i USAs enorme våpensalg til Saudi-Arabia som en rekke senatorer krever. Han sier at det ville ramme USA, og at Saudi-Arabia da bare ville kjøpe våpen av andre.

Reaksjoner mot Saudi-Arabia

Lederen av Det internasjo­nale pengefonde­t, IMF, Christine Lagarde sier hun er forferdet over forsvinnin­gen til Khashoggi, men hun har ikke tenkt å droppe en planlagt konferanse i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh senere denne måneden.

– Men jeg er nødt til å håndtere IMFs virksomhet i alle verdenshjø­rner og med mange regjeringe­r, sa hun i går.

Konferanse­n kalles «Davos in the Desert» – inspirert av Verdens økonomiske forum som hvert år holdes i Davos i Sveits.

En rekke inviterte personer og bedrifter har de siste dagene trukket seg fra konferanse­n. Verdensban­kens president Jim Yong Kim har meldt avbud, og både CNN, Financial Times, Bloomberg og CNBC har trukket seg som mediespons­orer, ifølge avisen The Guardian. Også New York Times har meldt avbud.

Den britiske milliardae­ren Richard Branson, som grunnla Virgin Group, innstilte fredag alle forretning­sforbindel­ser med Saudi-Arabia og trekker seg fra to turismepro­sjekter. Også Ubers toppsjef Dara Khosrowsha­hi sier han vurderer å avlyse reisen til Riyadh. Han er en av talerne på konferanse­n, i likhet med toppsjefen i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, og USAs finansmini­ster Steven Mnuchin.

 ?? FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS, NTB SCANPIX/AP ?? Det var her den forsvunned­e Washington Post-journalist­en Jamal Khashoggi gikk inn 2. oktober. Siden har ingen sett ham.
FOTO: PETROS GIANNAKOUR­IS, NTB SCANPIX/AP Det var her den forsvunned­e Washington Post-journalist­en Jamal Khashoggi gikk inn 2. oktober. Siden har ingen sett ham.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway