Aftenposten

– Aldri sett en så komplett utøver i den alderen

- PÅL STRANDE GAMLEMOEN

Landslagss­jef Petter Løvberg tror Norge er i ferd med å få frem en ny toppsvømme­r.

Onsdag tok norske Tomoe Zenimoto Hvas sin andre medalje i ungdoms-OL i Buenos Aires, da han tok bronse i 50 meter rygg. 18-åringen sikret seg medalje av edleste valør to dager tidligere i 200 meter medley. Da satte han samtidig ny norsk rekord på distansen.

Natt til fredag ble det nok en medalje. Da var han bare en hundredel fra gullet på 50 meter butterfly. Nordmannen delte sølvmedalj­en med russiske Daniil Markov.

I tillegg har han allerede mesterskap­smedalje på seniornivå – bronse i kortbane-EM i fjor.

– Komplett utøver

Det ser ut til at Norge har en ny svømmestje­rne å glede seg til.

– Jeg har vaert sjef siden 2001, og jeg har aldri sett en så komplett utøver i den alderen rent teknisk, sier svømmeland­slagets trener Petter Løvberg.

Hvas presentert­e seg for alvor for svømmeverd­enen i fjor, da han tok bronse i kortbane-EM på seniornivå. NRKs svømmeeksp­ert Aleksander Hetland tror supertalen­tet kan vaere en finalekand­idat allerede i Tokyo-OL om to år, og medaljekan­didat i 2024, hvis han fortsetter fremgangen.

– Han er vesentlig bedre i år enn i fjor, tar steg og fortsetter fremgangen. Det viktigste er at han ikke er fornøyd, og tenker langsiktig. Det gir meg tro på at han kan vaere helt der oppe og kjempe med de beste, sier Hetland.

– Aldri helt fornøyd

Da Hvas tok medalje under kortbane-EM i fjor, sa 17-åringen følgende til SVT: – Jeg skal nyte dette i ti minutter, så må jeg se fremover. Jeg er aldri helt fornøyd med et løp, og dette løpet er jeg bare halvveis fornøyd med.

Hetland har selv både EM-gull og VM-gull fra i kortbane. Han lot seg imponere av hvordan Hvas håndterte fjorårets suksess.

– Mange tenker at man kan «surfe» på det lenge, men han har bare gått rett tilbake til jobben og funnet ut hva han skal forbedre. Han tar ikke bare ett steg, men tre. Det er den mentalitet­en man behøver for å gjøre det bra. Om han fortsetter slik i syv–åtte år til, vil det ikke vaere noen som er bedre enn han.

Landslagss­jefen er opptatt av at man ikke må hausse opp en så ung utøver for tidlig.

– Vi er mer opptatte av hva han gjør i 2024 og årene som kommer etterpå. I Tokyo vil han vaere bare 20 år og ha hele karrieren foran seg. Jeg ønsker ikke at man skal legge press på han, men det er ingen tvil om at han vil kjempe i toppen der med normal progresjon.

Allsidig

Hetland er svaert imponert over den mentale innstillin­gen Hvas har vist hittil. Han mener imidlertid at den tøffeste jobben gjenstår.

– De syv–åtte årene som kommer er de vanskeligs­te. Når man er ung, utvikler man seg mye på grunn av pubertet og hormoner. Den store jobben kommer når man må jobbe med små detaljer og setter personlig rekord med to tiendedele­r i løpet av et helt år.

Hvas kan imidlertid dra fordel av at han er allsidig.

Han er god på flere distanser: EM-bronsen kom på 200 meter medley, mens onsdagens bronse kom på 50 meter rygg. Han har også norske seiere i både butterfly og rygg på flere distanser.

– Det er en fordel at han svømmer alle stilarter. Det er lettere å stagnere om man spisser seg for tidlig. Han trenger ikke velge én øvelse før om tre–fire år, sier Hetland.

Sammenlign­es med Oen

Hvas var bare 17 år gammel da han tok den nevnte bronsen i fjorårets kortbane-EM. Til sammenlign­ing var Alexander Dale Oen 21 da han tok sin første internasjo­nale medalje på seniornivå.

Hetland ser både likheter og forskjelle­r mellom Hvas og Oen.

– Alex var dedikert og detaljorie­ntert over tid da han ble eldre. Det deler de, som alle internasjo­nale toppsvømme­re gjør. Tomoe har vist en modenhet mye tidligere enn det Alex gjorde. Alex var 20–21 år gammel før han tok steget opp fra talent til svømmer på internasjo­nalt toppnivå. Tomoe har allerede tatt det steget.

Landslagss­jef Løvberg forstår hvorfor folk ønsker å sammenlign­e Hvas og Oen.

– Jeg ser mange av de samme trekkene: dedikasjon, nysgjerrig­het, utviklings­fokus. En utrolig evne til å ta ut alt i konkurrans­esituasjon. Det er vanskelig ikke å sammenlign­e litt, men generelt er det nok mange på det nivået som deler de trekkene, sier Løvberg.

 ??  ?? Tomoe Zenimoto Hvas (18) var bare en hundredel unna gullet på 50 meter butterfly i ungdoms-OL.
Tomoe Zenimoto Hvas (18) var bare en hundredel unna gullet på 50 meter butterfly i ungdoms-OL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway