Aftenposten

På denne dag

-

1912: USAs ekspreside­nt Theodore Roosevelt ble utsatt for et attentat i Wisconsin. Roosevelt var på valgkamptu­rné i Milwaukee da en mann i mengden skjøt ham i brystet med en 38-kalibers revolver. Et brilleetui av metall og et femti siders talemanusk­ript i Roosevelts frakkelomm­e tok av for skuddet, og mirakuløst nok kom ekspreside­nten fra attentatet med mindre skader. Skytteren var en tysk innvandrer og salooneier ved navn John Hammang Schrank. I retten forklarte Schrank at gjenferdet av president William McKinley, som selv var blitt drept i attentat i 1901, hadde oppsøkt ham i en drøm og beordret ham til å skyte Roosevelt. Schrank ble erklaert sinnssyk og innelåst på et kriminalas­yl i Wisconsin. Han ble der til sin død i 1943.

1944: «Fører og rikskansle­r» Adolf Hitler ga generalfel­tmarskalk Erwin Rommel valget mellom å ta sitt eget liv, eller bli stilt for retten og dødsdømt for forraederi. Rommel valgte det første. Bakgrunnen det morbide dilemmaet var en anklage om at Rommel hadde vaert involvert i det mislykkede attentatet mot Hitler 20. juli samme år. Erwin Rommel var en av Tysklands mest populaere generaler, og hadde fått tilnavnet «Ørkenreven» for sine bedrifter som øverstkomm­anderende for det tyske Afrikakorp­set. Han nøt respekt langt inn i de alliertes rekker, ikke minst for sin korrekte opptreden overfor krigsfange­r. Afrikakorp­set ble heller aldri anklaget for krigsforbr­ytelser. Winston Churchill omtalte Rommel som «en dristig og dyktig motstander» og «en stor general».

1960: Forfattere­n Sigurd Hoel døde i Oslo, to måneder før han ville ha fylt 70 år. Hoel var født i Nord-Odal, og slo for alvor igjennom som forfatter med romanen «Syndere i sommersol» i 1927. Sentrale romaner i forfat- terskapet hans er «En dag i oktober» (1931), «Fjorten dager før frostnette­ne» (1935), «Arvestålet» (1941) og «Trollringe­n» (1958). Mest berømt er kanskje «Møte ved milepaelen» (1947), der Hoel dissekerer årsakene til at nordmenn kunne treffe så ulike valg under okkupasjon­en. Sigurd Hoels virksomhet som kritiker og forlagsman­n bidro også sterkt til hans bautastatu­s i norsk kulturliv. Som redaktør for Gyldendals «Gule serie» introduser­te han forfatters­kapene til bl.a. Ernest Hemingway, Franz Kafka, John Fante og Karin Boye for norske lesere. (NTB)

 ?? FOTO: JAN NORDBY, NTB SCANPIX ?? Sigurd Hoel er født og vokste opp i Nord-Odal, men her er han fotografer­t foran huset sitt i Oslo.
FOTO: JAN NORDBY, NTB SCANPIX Sigurd Hoel er født og vokste opp i Nord-Odal, men her er han fotografer­t foran huset sitt i Oslo.
 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Theodore Roosevelt under en politisk tale i 1900.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Theodore Roosevelt under en politisk tale i 1900.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway