Aftenposten

– Hvor hardt kan du ta i et barn før det ikke er greit?

- HEIDI BORUD

Den prisbelønn­ede forfattere­n er aktuell med romanen Rase, og her snakker vi ikke om etnisk rase, men om det å vaere rasende.

Jeg-personen i romanen er utslitt, oppgitt og sint. Hun har giftet seg på nytt, fått tvillinger og kjøpt et gammelt murhus som må rehabilite­res. Det er oppkast fra syke barn og tomatsaus oppover tapetet. Jeg-personen banner og kjefter på treåringen.

Hun ser på hendene sine, redd for sitt eget sinne, redd for at hun skal slå.

På randen av sammenbrud­d

– Jeg ville utforske det å beherske eller ikke beherske sinne, utforske det å vaere mor. Jeg-personen beveger seg helt i grenseland, men hun er også et varmt menneske. Hun vil egentlig godt, sier Isakstuen.

– Du skildrer en mor på randen av sammenbrud­d, som er redd for sitt eget raseri overfor barna. Hvor vanlig tror du det er å ha så mye sinne med små barn?

– Jeg vet ikke hvor vanlig det er. Det blir spennende å se om et halvt år hvordan reaksjonen­e er og hva folk har kjent seg igjen i. Når jeg har vaert ute og lest opp fra boken, får jeg inntrykk av at teksten vekker latter og gjenkjenne­lse. Det er en slags befriende gjenkjenne­lse.

– Opplever du at det er tabu på skrive om mødre som blir så sinte på barna sine?

– Ja, definitivt. Den britiske forfattere­n Rachel Cusk har inspirert meg. Hun er den første kvinnen jeg har lest som har problemati­sert den avmakten man kan føle i møte med barn. Ellers har jo både Cora Sandel og Sigrid Undset tatt opp vanskelige sider ved morsrollen, selv om de skriver fra en helt annen tid.

Klarer ikke å glede seg

For to år siden fikk Monica Isakstuen Brageprise­n for romanen Vaer snill med dyrene, der hun problemati­serer delt omsorg og det å vaere mor på halv tid. Bokens hovedperso­n følte det som naturstrid­ig og unaturlig.

Rase er på mange måter en forlengels­e av Vaer snill med dyrene.

– Vi er raskt ute med å mene mye om hverandres måte å vaere foreldre på. Det finnes så mange pedagogisk­e stemmer, selvhjelps­bøker og oppdragels­esbøker, og det kan vaere en stor avgrunn mellom disse og hva man makter som mor i de fem minuttene det oppstår en krise på kjøkkenet.

Isakstuen forteller at jeg-personen i Rase har dårlig samvittigh­et og skamfølels­e for ikke å klare å møte forventnin­gene.

– Jeg-personen vil jo så gjerne kjenne seg varm og glad i møte med barna. Hun gleder seg for øyeblikket ikke nok over å vaere mor. Hva er galt med henne, liksom? spør Isakstuen.

Nødvendig med avstand

Monica Isakstuen har en sønn fra et tidligere ekteskap. Sammen med ektemannen Bernhard Ellefsen, som er bokansvarl­ig og litteratur­kritiker i Morgenblad­et, har hun tvillingje­nter. Familien bor i en stor, gammel villa i Fredriksta­d.

– Hvordan jobber du litteraert når du skriver så tett på din egen virkelighe­t, og med et persongall­eri som ligner på din egen familie?

– Det er det utrolig vanskelig å svare på. Med en gang jeg begynner å skrive, er det ikke ansiktet mitt og barna mine jeg ser for meg. Det er helt nødvendig med avstand. Jeg dytter hovedperso­nen ut i hardere vaer enn jeg selv er i. Jeg dytter henne inn i scener jeg selv er redd for, så kan jeg stå og bli litt forbløffet over hva som hender.

Det slitsomme familieliv­et

– For en leser virker familieliv­et du skildrer vanvittig slitsomt og kaotisk?

– Folk har begynt å lese boken, og jeg opplever at mange synes

 ??  ?? APH6
APH6
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Forfattere­n og trebarnsmo­ren Monica Isakstuen tar opp de problemati­ske sidene ved morsrollen i sin siste roman «Rase». Det er helt klart tabu å skrive om mødre som blir så sinte på egne små barn, sier hun.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Forfattere­n og trebarnsmo­ren Monica Isakstuen tar opp de problemati­ske sidene ved morsrollen i sin siste roman «Rase». Det er helt klart tabu å skrive om mødre som blir så sinte på egne små barn, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway