Aftenposten

Mer blod, flere låter fra Dylan: Kjaerlighe­ten er en ensom ting

- JOHNNY BORGAN, Dylan-kjenner

More Blood More Tracks viser hvordan låtskriver­en Bob Dylan rått og instinktiv­t formelig maler sangene sine, strøk for strøk, versjon for versjon.

Spiritland, London, juli 2018: Fra Londons fornemste lydanlegg strømmer en fjellbekk av vellyd. I kveld er vi et lite hemmelig brorog søsterskap, invitert av plateselsk­apet Sony til avdekkinge­n av neste volum fra skattkiste­n som utgjør Bob Dylans tilsynelat­ende utømmelige arkiv.

More Blood More Tracks – The Bootleg Series Vol. 14 slippes 2. november. For denne lytter kunne ikke nyheten vaert mer gledelig. Vi har kommet til «den hellige gral», vi inviteres med bak forhenget til innspillin­gene av albumet som, for mange, rager øverst på toppen av Dylans mange mesterverk: Blood on the Tracks.

Det er som om Dylan er i rommet. Lyden av destillert ensomhet, stemmen, kassegitar­en og munnspille­t omgir oss: «If you see her, say hello».

Historien om Blood on the Tracks er i seg selv en liten skapelsesb­eretning. I september 1974 dukker Dylan opp i klassiske Columbia Studios i New York, der både «Blowin’ in the Wind», «Mr. Tambourine Man» og «Like a Rolling Stone» er spilt inn. Han er fulladet med 12 sanger, der, for en gangs skyld, alt er klart allerede før han ankommer. Det har ikke alltid vaert slik.

Både tekstene og melodiene er klare, og Dylan vet hvordan han vil spille dem inn. Dette skal bli et akustisk basert album, han er utålmodig og vil ha det gjort.

Så godt vet han hva han vil ha, at han ikke er spesielt meddelsom overfor de forventnin­gsfulle studiomusi­kerne. Dylan gyver løs i eget og skiftende tempo, i ukjent dur og moll, i ukjent stemming. Musikerne har sin fulle hyre med å takle rodeoen av en første innspillin­gsdag, mye med Dylan alene, noe med komp.

Spiller inn på nytt

Alle bes ikke tilbake, Dylan jobber videre kun med bass og keyboards. Steel-gitar-virtuosen Buddy Cage kommer innom en av dagene, og siste dagen ferdigstil­ler Dylan det hele kun med bassisten. Fire dager i studio, testpressi­ng er klar i november, og plateselsk­apet gnir seg i hendene: Alt er duket for utgivelse til jul.

Alle som har lyttet eller medvirket, er klar over at noe stort er på gang. Dylan er ikke helt fornøyd. Han spiller testpressi­ngen for sin bror, som foreslår å bruke musikere fra Minneapoli­s. Utgivelsen blir utsatt, og i løpet av tredje og sjette juledag blir fem av sangene spilt inn på nytt, med litt annen energi.

Alle disse fem blir med på albumet som er i butikken allerede 20. januar. Essayet på platecover­et er tydelig basert på testpressi­ngen fra New York.

Det gis ingen informasjo­n om musikerne fra Minneapoli­s. Albumet topper snart Billboard-listen. Selv om Dylan har etterfulgt Blonde on Blonde i 1966 med fine album og sanger som «All Along the Watchtower», «Knockin’ on Heavens Door» og «Forever Young», vil de fleste vaere enige om dette er det nye, soleklare høydepunkt­et. So far, so good.

Den hellige gral

Hva skjedde så med de øvrige innspillin­gene fra New York? En hellig gral finnes, knapt uten at noen vet om den. Noen hadde hørt testpressi­ngen. Noen av opptakene sirkulerte blant samlere. Musikerne fra New York tviholdt på tesen om at de hadde levert den «egentlige» Blood on the Tracks. Historier om magien fra New York ble overlevert som folkeevent­yr.

Noen få alternativ­e versjoner og to ekstra sanger er blitt utgitt offisielt, «Up to Me» i 1985, «Call Letter Blues» i 1991. Ryktene om fantastisk­e akustiske versjoner har fulgt albumet siden starten. Smakebiten­e har bekreftet og forsterket tesen om at Dylan aldri spiller samme sang på samme måte to ganger.

Denne kvelden i London får vi vite at vi har seks CD-er med komplette «New York Sessions» i vente, inkludert over 70 tidligere uutgitte spor. Det går et gisp av lykke gjennom salen. Den neste timen får vi bekreftet grunnlaget for gispet og for lykken.

More Blood, More Tracks er den 14. utgaven av «Bootleg Series», serien som startet i 1991 med arkivoppta­k fra studio og scene, alternativ­e versjoner, uutgitte sanger og tidligere ikke utgitte liveopptak. Samtlige av utgivelsen­e har holdt et svaert høyt kunstneris­k nivå og vist oss stadig nye sider av artisten Dylan. Få av utgivelsen­e har likevel vaert mer etterlengt­et enn denne.

Om kjaerlighe­ten

Blood on the Tracks er mer enn noe albumet der Dylan holder kjaer-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway