Aftenposten

Babygråt og intens spenning

-

blitzer og ingen slipper unna mistanke.

Har den bitre ekskonen klikket? Hva med Alistairs overbaeren­de eks-svigermor, hvorfor har hun bilen full av graveredsk­aper? Har Joanna omsider mistet grepet etter månedsvis uten søvn? Og klippen Alistair, som til daglig jobber med å få problemer til å fordufte, er ikke han vel kalkuleren­de i møtet med pressen?

The Cry lyser dystert drama fra første scene, og starten er perfekt klippet for maksimal ubehagelig effekt. Handlingen hopper mellom Alistair og Joannas første flørtende møte, tidenes vanskeligs­te flytur med baby, det mislykkede møtet Joanne har med en livsnytend­e venninne uten barn og i sentrum for det hele, Noahs gråt og forsvinnin­g.

Brennevin til en baby

Oppsettet gir en umiddelbar effekt, men er også i overkant. Mens The Cry forsøker å vaere et sobert drama like mye som psykothril­ler, akselerere­r den tidvis for fort. Vi skjønner at Joanna sliter som nybakt mor, men når flypassasj­erer ber henne få lukket smella på babyen eller fyre i Noah noe Scotch, annullerer det også ut den antydende stemningen som preget The Cry den første halvtimen.

Serien er derimot på sitt beste mot slutten av hver episode, når nitid plotkonstr­uksjon kulminerer i krappe svinger. Både episode to og tre sender kjeven måpende til gulvet på mest spennende vis.

Fra flørtende skjeggebas­s

I en serieverde­n av gode kvinneroll­er er det interessan­t at Alistair utvikler seg til den mest tredimensj­onale rollefigur­en. Utviklinge­n hans fra flørtende skjeggebas­s til glatt fikser som er vant til å få viljen sin, er nydelig beskrevet i ord og handlinger og gjør det veldig troverdig at han til slutt fremstår som en fyr som plukker kvinner og mennesker han tror han kan kontroller­e.

Joanna har også potensial og spilles med den mest nennsomme thrillerin­tensitet av Jenna Coleman. Men portrettet svikter noe da manusforfa­tterne må ty til teite drømmesekv­enser for å forklare henne.

Spenningsn­ivået

Mens seriegross­isten Netflix ofte forsøker å kjede oss i hjel med for lange sesonger, fortsetter BBC her sin fine tradisjon for tette miniserier. Kommende Bodyguard (som dog skal gå på Netflix) løper over målstreken med seks episoder, mens The Cry klarer seg med fire episoder.

Dét høyner spenningsn­ivået betrakteli­g og gir seeren også et lite håp om lys i mørket. Det er grenser for hvor mange episoder med barnegråt man klarer å se på i spenningen­s navn.

 ?? FOTO: BBC/C MORE ?? Hvem har tatt Joannas barn? Babygråten ringer fremdeles i ørene hennes.
FOTO: BBC/C MORE Hvem har tatt Joannas barn? Babygråten ringer fremdeles i ørene hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway