Aftenposten

På vei ned, fort

- Tomas Espedal

fremstille­s her som en medvirkend­e årsak til at «Jeg» har bestemt seg for at han snart vil dø. Og dermed er vi tilbake i velkjente Espedal-spor.

Forblir en middels sentrallyr­iker

Det avgjørende med denne typen litteraere påfunn er selvsagt ikke primaert hvor troverdig det er at en relativt frisk og velfungere­nde mann på 56 skulle ville gjøre slutt på livet, men derimot hva forfattere­n får ut av det rent litteraert.

I så måte ligner dette med å skulle dø om ett år et innfall som eksempelvi­s Peter Handke kunne fått en hel del ut av da han ennå befant seg på høyden av sin skaperkraf­t. Men Handke har alltid vaert skarpere og langt mer observant enn Espedal og har i tillegg et språk som kommer til på steder som nok for bestandig vil vaere stengt for mannen fra Skyttervei­en.

For selv i sine naturskild­ringer forblir Espedal en middels sentrallyr­iker.

Mye snakk om døden

Hovedperso­nen er angivelig forfatter, men har han egentlig noe åndsliv? Finnes det noe han virkelig interesser­er seg for eller er opptatt av å undersøke? Hvorfor bruker han da så mye tid og plass på beskrivels­er av ytre staffasje og likegyldig­heter?

Kort sagt: Er alt dette snakket om døden noe annet og mer enn en positur som inntas for å prøve å fremstå som interessan­t for seg selv? Etter hvert som boken tar form, fremstår denne «Jeg» nemlig mer og mer som en mann som lever ut kunstnermy­ten ved hjelp av rekvisitte­r, altså utenfra og inn, en av disse som blant annet er håpløst fanget i alkoholism­e, men selvsagt likevel mener seg å vaere fri og skapende på overskride­nde vis.

Er glimtvis bra

Og kun glimtvis makter Espedal å skrive avsnitt som virkelig duger. Sånn som dette:

«Lørdag skulle de gå den siste etappen, fra Versailles til Paris. Det ble også den vakreste strekninge­n: Byen ligger der som et sovende dyr, man ser den ikke, men merker dens naervaer; et spesielt lys over himmelen, en fjern summing, og brått, på en høyde, ser man, bak skogen og all den naturen man baerer med seg i øynene etter en ukes vandring: Man ser byen. Man ser byen som noe urovekkend­e og vakkert i det fjerne. Man ser byen som noe farlig og vilt, som en annen form for natur; den brutale.»

Elsken er som nevnt skrevet som en tredjepers­onsfortell­ing. Til tross for at den inneholder bortimot samtlige av de elementene som dominerer Espedals mer uttalt selvbiogra­fiske bøker, byr det ikke på problemer å skulle lese den i henhold til forfattere­ns ønsker.

Men drøyt to tredjedele­r uti boken dukker det plutselig opp noe pussig. Det begynner med en allusjon til Kafkas Prosessen: «Og noen må ha ført falskt vitnesbyrd mot Jeg, for en morgen ble han oppringt av politiet uten å ha gjort noe galt.» Hovedperso­nen innkalles til avhør i det som viser seg å vaere en voldtektss­ak. Han tropper opp på politistas­jonen og får høre anklagen. Det er som et slag:

Et slag mot hele Jegs vesen, mot hele hans person, mot hele hans liv og livsførsel, mot hans anstendigh­et og moral, mot det innerste i hans følsomhet og sårbarhet:

«Jeg var ikke og kunne aldri bli en overgriper. En voldtektsm­ann. Det var ikke mulig. [ ...] Men Jeg var en elsker. Han hadde ingen skitne tilbøyelig­heter og hadde ikke utført noe overgrep. Han hadde el-

 ?? FOTO: GYLDENDAL ?? Tomas Espedal skriver om et planlagt selvmord i sin nye roman.
FOTO: GYLDENDAL Tomas Espedal skriver om et planlagt selvmord i sin nye roman.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway