Aftenposten

Kresen poet tar en Michelet

- Inger Elisabeth Hansen Ingunn Økland

stil og tone bryter med den poetiske tonen. Eksempelvi­s er dette et parti jeg oppfatter som et notat gjort av kaptein Hansen om bord på m.s. Bonde i 1943:

«ps:

Lille Bonde var langsomst av alle. Mistet konvoien på 36 skip fra Halifax til Skottland. Valgte en rute nord for instruksen. Kom velberget fram til Oban. Hellet fulgte den skuta. 30 ble senket der ute. Kunne vaere en fordel å miste konvoien.»

Den etterfølge­nde teksten er et flott eksempel på hvordan Inger Elisabeth Hansen dikter videre på farens notater:

«Kjøpte sin første paraply under blitzregne­t over London, / og en fox-terrier fra en kennel i Kent. / Skytteltra­fikk over kanalen, bombingen av Caen, kobbermalm til Skottland (…) Bonde utsatt som en hare under jakta, / eller en liten rev, luringen, klarte seg, hellet fulgte den skuta.»

Familien konkurs

Det meste av samlingen foregår på sjøen – der faren gradvis stiger i hierarkiet, fra byssegutt (15 år) til matros og kaptein. Hansen gjør også noen nedslag i farens dramatiske barndomshi­storie. Han blir hjemløs etter at den velstående familien går konkurs.

Med et poetisk sjakktrekk får hun bundet farens familiehis­torie til sjømannsmo­tivet. Kodeordet er konvoi. Den velstående familien danner i utgangspun­ktet et fellesskap, skriver Hansen, men der det er forbudt «å nevne ved navn den som faller av / den som mister konvoien har aldri vaert med».

Matrosen som dyrepasser

Var faren heldig som mistet konvoien, i likhet med m.s. Bonde?

Det er i hvert fall et mangslunge­nt sjømannsli­v som skildres i Krysninger/Konvoi. I eventyrlig­e dikt kan vår mann vaere dyrepasser på et skip som frakter eksotiske dyr fra Afrika til Aarhus Zoo. Hansen kan skildre krigserfar­ingene så det gjør vondt å lese, men uten å bruke en dråpe blod eller store ord. I stedet legger hun dramaet til en liten detalj på kroppen – øret – og viser hvordan smellet fra en torpedo ødelegger ørets indre struktur og balanse.

Inger Elisabeth Hansen publiserte ingen egne dikt, bare oversettel­ser, mellom 2004 og 2015. Hun fikk umiddelbar­t Kritikerpr­isen da hun vendte tilbake med samlingen Å resirkuler­e lengselen, avrenning foregår (2015). Årets samling er av samme solide – og vakre – støpning.

 ??  ?? Inger Elisabeth Hansen skriver dikt av solid og vakker støpning, mener anmelderen.
Inger Elisabeth Hansen skriver dikt av solid og vakker støpning, mener anmelderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway