Aftenposten

Ulf Stark lager gode barnebøker av såre minner

- Ulf Stark Morten Olsen Haugen

et av to bimotiv. Hovedsaken er at Fred er forelsket i Elsa i klassen, og at han omsider tør å snakke med henne.

Den korte boken er realistisk med sans for krigstiden­s detaljer anno 1944. Maten, klaerne og julegavene skildres sansbart og gjør dette både til en barnebok og en bok som passer alle aldere. Problemene med dårlig råd, streng rektor og klassens bølle fortelles saklig og konkret, mens de gode løsningene skildres på en naiv måte som balanserer hårfint mellom roman, erindring og fabel.

Derfor snakker Elsa og Fred direkte til hverandre i en eventyrakt­ig form. Og alt er bare glede. «Min julegave til deg er et lommespeil, sa hun. Når du titter i det, ser du en jeg liker.» Like selvsagt kommer far hjem til jul som en kjaer overraskel­se. Dette er en vakker julefabel som man bare må gi seg over og elske.

Dyr som speiler oss

De merkelige dyrene i billedboke­n Dyr som ingen så unntatt vi (2016) er komiske fra starten av, på samme måte som Inger Hagerups krokodille­r i Kragerø. Snart går det imidlertid opp for leseren at de 27 dyreartene vi møter i hvert sitt dikt, baerer på ulike varianter av sorg og ulykke. Ofte handler det om ensomme dyr som ikke finner sin plass.

Slik presentere­s Lille Hysj. «Lille Hysj er sky, / sky og trist og sår. / Skjuler seg dypt i sin hule. / Der bor den i ly, / men en gang hvert år / kan man høre den trampe og ule.»

Mens Famleren gjør et forsøk: «Famleren retter sine to antenner / mot kosmos’ ukjente planeter / og roper hva han heter. / For kanskje finnes der, min sann, / noen som er likedan. ‘Hallo! Kan ikke vi bli venner?’»

Sårt

Det er lite lysning i disse diktene. Og Linda Bondestams golde, forvirrede landskap bidrar til å understrek­e ensomheten. Flere steder skinner en varm medfølelse gjennom som undertekst, men hovedinntr­ykket er at dette er fortelling­er om sårbarhet.

Slik sett er det ikke mye her som innbyr til koselig lesestund ved leggetid. Ungene vil antagelig først oppleve bokens univers som absurd. Kanskje vil noen etter hvert leve seg inn i de ensomme dyrenes liv. Og kanskje vil medfølelse­n og omsorgen vokse gjennom lesningen.

Like sannsynlig er også dette en allaldersb­ok, hvor ensomme fugler i alle aldre kan finne gjenklang for sitt stemningsl­eie. En bok til trøst og egenpleie, hvor undertekst­en og innlevelse­n gjør mer enn halve jobben.

Høstens to hilsener til norske lesere fra den avdøde forfattere­n gjenspeile­r ulike stemninger. Det er litt vemod i begge, men derfra fordeler bøkenes stemning seg til varm lykke og øm empati. Sammenfall i litteraer tematikk har vidt forskjelli­ge årsaker. Og om det stemmer at vi befinner oss på en bølgetopp av bøker som problemati­serer svangerska­p og påfølgende fødsel og hele småbarnspe­rioden, kan det ganske enkelt skyldes at mange forfattere er i fertil alder og naturlig nok bruker egne opplevelse­r som startplank­e, slik forfattere alltid gjør – enten den skriver såkalt virkelighe­tslitterat­ur eller ei.

Det springende punkt vil uansett vaere hva som gjøres ut av det valgte stoffområd­et, ikke stoffområd­et i seg selv.

Spør naboen, psykologen, Gud

Monica Isakstuen (41) skriver tett, detaljskar­pt og inntrengen­de om tilvaerels­en som trebarnsmo­r, en jente fra et tidligere forhold påplusset guttetvill­inger i det nåvaerende.

Karakteris­tisk for formgrepen­e i fortelling­en er det henvendend­e, spørrende preget. Hovedperso­nen spør samboeren, hun spør andre mødre, hun spør psykologen sin, hun spør ut i løse luften, hun spør endatil Gud om gode råd og om hjelp, før hun skyves over kanten av hva hun kan klare.

Hun er fundamenta­lt usikker på morsrollen, hun føler seg konstant utilstrekk­elig – at det å vaere ankerfeste­t for barn med døgnåpne omsorgsbeh­ov, er som å bli levende begravet. Det gis få forklaring­snøkler til den massive avmaktsføl­elsen. Det deskriptiv­e dominerer i en serie ekspressiv­e situasjons­beskrivels­er uten klart angitte og lettvinte utviklings­linjer.

Er redd for sin egen reaksjon

To kjernesetn­inger rammer inn romanen: «Jeg er så redd for hendene mine», og «Hvordan elsker man noen så de merker det?». Hendene er, som tittelen spiller på, stedet der sinnet og raseriet ligger oppsamlet. Den navnløse jeg-fortellere­n lever i evig redsel for hva den fysiske reaksjonen på det å ha det daglige ansvaret for krevende barn, kan komme til å resultere i.

Hun som jo er så inderlig

 ??  ?? Dyr som ingen så unntatt vi
Dyr som ingen så unntatt vi
 ??  ?? Ulf Stark (1944–2017) fikk Nordisk råds barnebokpr­is posthumt i fjor.
Ulf Stark (1944–2017) fikk Nordisk råds barnebokpr­is posthumt i fjor.
 ??  ?? Rase
Rase

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway