Aftenposten

En ung blogger som røsker i sjangrene og blir bestselgen­de?

- Kristoffer Gaarder Dannevig kommunikas­jonssjef, Panta forlag

Uhørt, roper vokterne av hierarkiet.

Én utgivelse stikker seg ut som høstens foreløpige bokbombe. Bare en natt til av forfatter og blogger Anniken Jørgensen (22) har skapt overskrift­er i ukevis. Hennes SKAM-aktige kjaerlighe­tsfortelli­ng fra virkelighe­ten, og de åpne bekjennels­ene om sorgen og depresjone­n som fulgte, gikk rett til førsteplas­s på bestselger­listene. For første gang på årevis ser vi igjen lange køer av unge mennesker som vil sikre seg en signert bok.

Men like raskt som boken slo an, ble den kontrovers­iell. Flere mener det er skandaløst hvordan boken utleverer virkelige mennesker. Bare en natt til ble til og med forsøkt stoppet i norsk rett.

Utdatert skille

Andre, som forfatter Helga Hjorth, mener boken viser at Norge trenger «regulering­smekanisme­r» i forlagsbra­nsjen. Hva det enn skulle bety, høres det skummelt ut. Hjorth mener dette etter at hun selv i fjor høst utleverte sine naermeste i en roman hun skrev for å ta til motmaele mot sin søster. Søsteren, Vigdis Hjorth, hadde nemlig tidligere skrevet «en historie som lignet familien på en prikk». Selv utroskap i familien ble avslørt (!). Også Knausgård har i årevis arbeidet med historier basert på virkelighe­ten.

Lektor Anne Tørdal skriver i et debattinnl­egg 6. oktober at det ikke er noen motsetning mellom å kritisere Jørgensen for utlevering og samtidig hylle Hjorth og Knausgård for det samme. Det avgjørende er nemlig ikke hva som står i en bok, mener lektoren, det er hvilken hylle den står i. Altså om den er oppmeldt i kategorien «roman» eller «biografi». I den ene hyllen er alt lov, mener Tørdal, men ikke i den andre.

Men dette skillet er nå utdatert. For de unge er det absurd. Mens redaksjone­lle medier stort sett har vaert kritiske til «utlevering­ene» i Bare en natt til, ser vi at omtalen av boken i sosiale medier har vaert utelukkend­e positiv, ifølge en rapport fra Meltwater. Jørgensens bok viser hvordan unge i dag lever i halvoffent­lige internettv­erdener. Man er kanskje mer vant til å bli «utlevert» i dag, men det handler like mye om å bli vant til at det ikke finnes noe objektiv sannhet. Alle mennesker har sin forståelse av verden, og alle har i dag mulighet til å fortelle om den.

At Bare en natt til er utgitt som biografi, gjør den ikke nødvendigv­is mer sann enn virkelighe­tsromanene. Men det gjør den mer aerlig og mer nyttig for foreldre som vil forstå de unges verden. Man trenger ikke vaere usikker på hva som er fantasi, men man trenger å vaere bevisst på at boken er skrevet fra én ung kvinnes subjektive perspektiv. Lektor Tørdal synes ikke dette er «i tråd med moderne litteratur­teori». Men kanskje er det i tråd med postmodern­e teori!

Hadde saken om utlevering­ene i Bare en natt til endt i retten, tror vi retten hadde sett boken i lys av samfunnsut­viklingen de siste årene og kommet frem til at det ikke kan vaere avgjørende hvilken hylle den står i.

Vi har å gjøre med en kulturell elite som kjemper for å beholde et tradisjone­lt sjangerhie­rarki – med den «opphøyde» romanen på den ene siden og den «lavereståe­nde» bloggerbok­en på den andre. Romanforfa­ttere, journalist­er og lektorer mener gjerne å tilhøre «eliten», mens bloggere forestille­s å tilhøre en annen samfunnsgr­uppe. Og mer enn noe annet er det tilhørighe­t til sosial gruppe som definerer hva vi liker og ikke, forteller sosiologie­ns klassikere oss.

Bjørneboe var sist stoppet av retten

Kanskje er dette noe av svaret på spørsmålet vi stilte: hvorfor Jørgensen får kritikk for det Knausgård har gjort i årevis. Det handler om et fasttømret sjangerhie­rarki som knyttes til tilhørighe­t og identitet. Det var «sjangerbom» som først fikk VGs debattutvi­kler, og for tiden helgeanmel­der, til å rope skandale og trille terningen deretter. Jørgensen kunne sies å vaere en god blogger, mente VG, men «å skrive bok er litt verre».

En ung blogger som røsker i sjangrene og blir bestselgen­de forfatteri­nne? Uhørt, roper vokterne av hierarkiet. Kanskje er det fortsatt vanskelig for en ung kvinne å bli tatt på alvor i visse miljøer.

Man kan legge til at bloggere rent maktpoliti­sk og økonomisk er konkurrent­er til både romanforfa­ttere og journalist­er. Anniken Jørgensen har flere lesere på bloggen enn mange betydnings­fulle aviser.

Litteratur­historien er, heldigvis, full av skribenter som klarer å forarge den bestående kulturelle eliten med «skandaløs» litteratur, som ungdommen kaster seg over. Sist gang en bok ble stoppet av norsk rett, var da Bjørneboe hadde skrevet den erotiske boken Uten en tråd.

Jørgensen unngikk sensur, men opprørte mange. Isteden burde litteratur­interesser­te glede seg over bokengasje­mentet unge folk nå viser for Jørgensens moderne Romeo og Julieforte­lling. Tallene viser at dette er den nye ungdomslit­teraturen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway