Aftenposten

Skriking, øl og ekstremt eksponerin­gsbehov. Nordmenn er forferdeli­ge publikumme­re.

-

Jeg har fått med meg en del konserter de siste årene. Jeg har irritert meg like mye hver gang.

Denne debatten dukker opp med jevne mellomrom. Nå er det en 21-åring som forteller folk hvordan man skal oppføre seg når man er publikum for verdens største artister og band. Under en konsert med Joe Bonamassa fikk jeg nok.

Gledet meg

Joe Bonamassa regnes som en av gitar- og bluesverde­nens største gitarister. Da han forrige fredag kom til Oslo Spektrum sammen med et knippe andre fantastisk­e musikere, vrengte jeg studentlom­meboken og betalte over 1000 kroner for å nyte det to timer lange showet. Det var ganske stort for meg. Det er ikke mange slike musikere som besøker Norge lenger.

Spektrum var rigget opp med sitteplass­er for anledninge­n. Jeg og 5121 andre rock- og bluesglade mennesker inntok plassene våre. På hans konserter skal du sitte ned og nyte musikken. La deg imponere over hva som er mulig å gjøre med instrument­ene. Jeg hadde en god plassering midt i salen. Lyden var fantastisk. Men jeg klarte ikke å kose meg.

Jeg havnet nemlig bak en gjeng på fire som var mer opptatt av å snakke om jobb og bilnøkler enn å nyte musikken. Telefonen deres var oppe store deler av konserten. De filmet alt. En av dem livestream­et enkelte deler av showet. Det føltes sikkert godt å vise verden hvor han var!

Kombinert med overdreven latter, høylytt snakking og litt for mye øl tok de min oppmerksom­het vekk fra scenen. Det toppet seg da personen foran meg diskuterte høylytt med kjaeresten sin midt under en musestille gitarsolo. Jeg tok tak i skuldrene deres. Diskusjone­n stoppet i rundt 30 sekunder. Hadde det vaert snev av fornuft, folkeskikk og respekt i dem, ville de holdt munn, fulgt med på scenen og prøvd å føle hva artisten prøvde å formidle. Det gjorde de ikke.

Forferdeli­ge publikumme­re

Dette er dessverre ikke en tilfeldig hendelse. Nordmenn er forferdeli­ge publikumme­re. Jeg har fått med meg en del konserter de siste årene. Jeg har irritert meg like mye hver eneste gang. Over dem som raver rundt med skyhøy promille, over dem som snakker, skriker og blokkerer utsikten til dem bak seg med telefonen sin. Ironien med det hele er at ungdommen som regel oppfører seg, mens det er den voksne generasjon­en som sitter limt til telefonene sine. Hvem skulle trodd det for noen år siden?

Jeg dømmer ikke folk for at de synes det viktigere å dokumenter­e konserten i stedet for å vaere med på den. Det er de som går glipp av moroa. Det er de som attpåtil må betale i dyre dommer for det.

Det jeg kritiserer, er mangelen på respekt for andre publikumme­re. For oss som vil se Joe Bonamassa og bandet hans. For oss som får konsertopp­levelsen ødelagt.

Misforstå meg rett: Man skal kose seg på konsert. I mine øyne går konsert og øl hånd i hånd. Jeg prøver selv å få tatt noen bilder for å piffe opp instagramf­eeden min. Kanskje er jeg oppe i 30–40 sekunder på snapstory. Men det går likevel an å ha respekt for publikum og dem som står på scenen.

Verdenscup i parallells­lalåm

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: MICHAL DOLEZAL, AP/NTB SCANPIX ?? Joe Bonamassa spilte nylig i Oslo spektrum. - Jeg havnet bak en gjeng som var mer opptatt av å snakke om jobb og bilnøkler , skriver Jan Rune Hansen (21).
ARKIVFOTO: MICHAL DOLEZAL, AP/NTB SCANPIX Joe Bonamassa spilte nylig i Oslo spektrum. - Jeg havnet bak en gjeng som var mer opptatt av å snakke om jobb og bilnøkler , skriver Jan Rune Hansen (21).
 ??  ?? Jan Rune Hansen (21)
Jan Rune Hansen (21)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway