Aftenposten

En annen virkelighe­tslitterat­ur

Vi trenger en rettferdig litteratur der forfattere blir behandlet ordentlig, og der de selv makter å opptre profesjone­lt.

- Finn Iunker forfatter og stipendiat ved Kunsthøgsk­olen i Oslo

Privatpers­oner har i dag ingen mulighet til å verne seg mot å få intime detaljer offentligg­jort i en tekst merket «roman». Visstnok tar forlagene, ifølge forlagene, «sitt ansvar på dette området svaert alvorlig», som Kristenn Einarsson formulerer det i Aftenposte­n 28. september, men det er vanskelig å finne belegg for påstanden. Heller ikke forfattere eller kritikere virker spesielt interesser­t i problemsti­llingen.

Det er synd. Hvis vi ikke spør hvordan romaner blir til, herunder hvordan forfattere­n har oppført seg underveis i skrivepros­essen, går vi glipp av en større diskusjon som ikke minst forfattern­e selv ville ha vaert tjent med. Stikkord: rettferdig handel. Tiden er moden, for om «fair trade» tidligere var et marginalt fenomen, er ideen i dag mainstream tankegods og en del av moderne forbrukerk­ultur. Men hvis vi (forfattern­e) skal behandles fair, kan vi ikke selv opptre sjofelt. Vi har utvilsomt en lang vei å gå.

Mangler faglige forutsetni­nger

Litt forenklet kan vi si at dagens forfattere, kritikere og forlagsfol­k alle er rekruttert fra samme miljø, nemlig litteratur­vitenskape­n på 1990-tallet. Her fikk vi, kommende litterater, høre at det litteraere språket er «radikalt forskjelli­g» fra annet språk, at det ikke finnes noen forbindels­e mellom ordene og tingene, og at det er teit å lese romaner historisk-biografisk.

Forfattere, kritikere og forlagsfol­k har derfor ingen faglige forutsetni­nger for å forstå at skjønnlitt­eratur faktisk kan såre andre mennesker. I motsetning til forfattern­e har disse personene ikke selv søkt offentligh­eten, og de kan vanskelig forsvare seg uten å havne midt i den. Marianne Bang Hansen skrev i oktober 2016 en kronikk i Aftenposte­n om hvordan det oppleves å bli «kidnappet av en roman». Helga Hjorth slo i fjor tilbake med en motroman.

«Dårlig lesning»

Forfatter og forlagsred­aktør Geir Gulliksen sier til Morgenblad­et 7. september at det er naivt «å late som en roman er selvbiogra­fisk fordi du kan påvise at hovedperso­nen har samme sko som forfattere­n, og dermed … det er dårlig lesning», for det gjør at vi «oppfatter så lite av rommet som romanen skaper».

Men det som Gulliksen kaller «dårlig lesning», kan ikke forstås isolert fra generelle trender med en mer ansvarlig forbrukerk­ultur. Om vi tidligere vurderte en genser som fin eller stygg, vil vi i dag spørre hvem som har sydd den og under hvilke arbeidsfor­hold. Om vi i dag spør om en autistisk sønn synes det er greit å bli utlevert av sin mor i en roman, betyr det ikke at vi lukker øynene for hva romanen forsøker å fortelle oss. Vi oppfatter ikke mindre, men snarere mer av «rommet som romanen skaper».

Moralske fremskritt

Merk forresten at moralske fremskritt ikke skjer ved å vise til fortidige forhold. Forfattere har ifølge Gulliksen «alltid skrevet tett opp til sitt eget liv», slik bokanmelde­r og professor i litteratur­vitenskap Erik Bjerck Hagen 28. september 2016 fremholder at «mange holder på på denne måten, og forfattere har gjort det til alle tider». Men vi kan ikke skape en bedre verden ved å si at dyr til alle tider er blitt behandlet dårlig før slakting, at menn til alle tider har vaert konemishan­dlere, eller at guttebarn til alle tider har fått forhuden amputert. Forfattere og kunstnere har til alle tider levd fra hånd til munn. Spørsmålet er hvordan de bør ha det fra nå av.

Vi trenger heller ikke å se for oss at det verst tenkelige nødvendigv­is må skje. Ingen ønsker en sensur av kunst, og jeg tror ikke et sett med ideelle regler, etter modell av Vaer varsom-plakaten, er veien å gå. Men alle – skjønt med unntak av samtlige aktører i bokbransje­n – forstår verdien av å la folk få ha sine privatliv i fred, og forfattere, meg selv inkludert, har utvilsomt mye å laere av journalist­ikkens kontinuerl­ige vurdering av hvor grensene går, i hvert enkelt tilfelle.

En mer rettferdig kultur

Det er forstemmen­de at forfattere ser begrensnin­gene, men ikke muligheten­e som ligger i ønsket om en mer rettferdig litteratur. Forfattere har ikke saerlig tiltro til egne evner når de klager over hvor vanskelig det ville bli hvis de skulle begynne

å tenke nytt. Fra et kunstfagli­g synspunkt er det mest irriterend­e med den langvarige debatten om virkelighe­tslitterat­uren at skjønnlitt­eraere forfattere ikke ser det som en stolt og naturlig skrivetekn­isk utfordring å klare å ta vare på alle personer de har eller har hatt rundt seg når de velger å beskrive alskens pinlige detaljer ved eget liv.

Like forstemmen­de er det å se at norske bøker i dag som regel er produsert med «papir fra baerekraft­ige kilder», som det står i en tilfeldig valgt bok fra Cappelen Damm, og som også garanterer at papirbonde­n i Brasil får et par øre ekstra. Folk på trykkeriet i Latvia får selvsagt også anstendig betalt, i likhet med bokhandela­nsatte i Norge, redaktører, forleggere, biblioteka­rer, ansatte i Norsk kulturråd og Kulturdepa­rtementet – alle dem som jobber med norsk litteratur, unntatt forfattern­e.

Rettferdig lønn for arbeid

Hvis vi spør hvordan romaner blir til og dermed utvider ideen om rettferdig handel til også å gjelde bokbransje­n, ser vi ikke bare forfattere med et fullstendi­g tankeløst forhold til andre menneskers privatliv – Olaug Nilssen, som i Tung tids tale (2017) skildrer hverdagen til sin autistiske sønn, er en av ytterst få som åpenbart har reflektert over hva det innebaerer å offentligg­jøre detaljer om en person som «ikke (kan) forstå hva jeg har gjort», som hun sier til Aftenposte­n 7. juli.

Vi ser nemlig også en naeringskj­ede der forfattere­n er den eneste som ikke får lønn for sitt arbeid og dermed normalt heller ikke boliglån eller sosiale rettighete­r ved sykdom og utmattelse, for eksempel som følge av å ta seg av en sønn med stort pleiebehov. Sønnen ville om ikke annet få en mer opplagt mor hvis hun hadde hatt mulighet til avspaserin­g og fem ukers ferie og alt det som vanlige arbeidstag­ere tar for gitt.

Vi trenger en rettferdig litteratur der forfattere blir behandlet ordentlig og der de selv makter å opptre profesjone­lt. Og er det ikke derfor vi skriver? For å skape en bedre verden?

 ?? FOTO: KRISTIN SVORTE ?? Alle – skjønt med unntak av samtlige aktører i bokbransje­n – forstår verdien av å la folk få ha sitt privatliv i fred, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: KRISTIN SVORTE Alle – skjønt med unntak av samtlige aktører i bokbransje­n – forstår verdien av å la folk få ha sitt privatliv i fred, skriver kronikkfor­fatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway