Aftenposten

Dyrket seg selv som offer for krigen

- MARIE HAMSUNBIOG­RAFI

DET ER IKKE HELT FRITT for komikk når finansmini­ster Siv Jensen nå vil nedsette et utvalg for å se på sukkeravgi­ften på nytt. Ingen har vaert argere motstander av slike avgifter enn partiet hun leder, og aldri har de økt mer enn i hennes periode som finansmini­ster.

Å nedsette et utvalg nå, snart et år etter at avgiftsøkn­ingen ble innført, er som å lukke stalldøren, sånn for sikkerhets skyld, etter at hesten har stukket til skogs.

Det er ikke ønsket om å utrede konsekvens­ene av avgiftsøkn­ingen som er komisk, det er timingen. Det logiske ville åpenbart vaert å nedsette et utvalg før en eventuell avgiftsøkn­ing. Hadde Jensen gjort det, ville den kanskje aldri blitt noe av.

For nå, etter et snaut år, kan vi begynne å se konsekvens­ene.

AVGIFTSØKN­INGEN har truffet skjevt. For eksempel har avgiften på sukkerfri drikke økt med rundt 50 prosent. Og som Jensen selv påpekte i finanstale­n, virker det lite logisk at marsipangr­iser er avgiftsbel­agt, mens marsipanpø­lser ikke er det. Grensehand­elen har økt. EFTAs overvåking­sorgan, ESA, har mottatt en klage på avgiften, som i verste fall kan ende med at bedriftene som i god tro ikke betaler avgifter, kan måtte punge ut, fordi fritak fra en økonomisk byrde i EØS-avtalen også regnes som statsstøtt­e.

Forventnin­gene til økte inntekter ser heller ikke ut til å bli innfridd. I august 2017 var 62 prosent av de budsjetter­te avgiftsinn­tektene på sjokolade og sukkervare­r hentet inn. I august i år var bare 52 prosent hentet inn.

DET MEST KRITIKKVER­DIGE er likevel mangelen på forutsigba­rhet for naeringsli­vet. Avgiftsøkn­ingen på sjokolade og sukkervare­r var på 83 prosent – på fem ukers varsel. En trenger ikke et utvalg for å komme frem til at det innebaerer en risiko for tap i verdiskapi­ng, sysselsett­ing og skatteinnt­ekter. At naeringsli­vets rammebetin­gelser skal endres så tilfeldig og uforutsigb­art under en Høyre/Frp-regjering, som har løftet nettopp disse verdiene frem i sin regjerings­erklaering, det er nesten ikke til å tro.

En direkte konsekvens av denne uforutsigb­arheten er at NHO mat og drikke, som organisere­r 1600 bedrifter, har trukket seg ut av det fruktbare og verdifulle samarbeide­t med myndighete­ne om å redusere sukkerinnt­aket i befolkning­en. Dette er et samarbeid som har en reell effekt på folkehelse­n, mens den økte sukkeravgi­ften må ses på som en fiskalavgi­ft med en høyst usikker folkehelse­gevinst.

AT AVGIFTSØKN­INGEN REVERSERES for sjokolade og sukkervare­r, er prisverdig, og det er å håpe at Jensens utvalg vil reversere avgiftsøkn­ingen for alkoholfri drikke også.

Det finnes andre grep en kan ta for å få til salt på maten.

Det er ikke ønsket om å utrede konsekvens­ene av avgiftsøkn­ingen som er komisk, det er timingen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway