Aftenposten

I Norge rekvirerte Forsvaret fire fylker

Under øvelsen Trident Juncture skal over 40.000 soldater og 10.000 kjøretøyer trene i utmark og innmark på statlig og privat eiendom.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Noen dager før øvelsen Noble Ledger fikk Bryhni besøk av to soldater som spurte om tillatelse til å øve på eiendommen hans.

– Det sa jeg nei til, og tegnet inn på kartet områdene som de måtte holde seg unna. Dette skulle de respektere, forteller Bryhni til Forsvarets Forum.

Likevel kjørte Telemark batal- jon ut på jordene hans. Øvingslede­lsen ble kontaktet, men skaden hadde skjedd.

– Enkelte steder ble det opptil 40 centimeter dype spor i åkeren. Det ble både pakkeskade­r og skader på grøftesyst­emet som skal drenere vann, sier han til Forsvarets forum.

Helst skulle han sett at det ble innført forbud mot å bruke innmark under slike øvelser.

Det avviser Forsvaret. Som ganske enkelt kan rekvirere områder de ønsker å trene i. Denne gang har de rekvirert ikke mindre enn fire norske fylker: Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Øver utenfor militaert område

Som eneste land i NATO har Norge i over 50 år ønsket allierte velkommen til å øve på krig utenfor militaere områder. Under storøvelse­n Trident Juncture i høst skal over 40.000 soldater totalt og 10.000 kjøretøyer trene på strid og hurtig forflytnin­g i utmark og innmark, på statlig som privat eiendom.

Totalt antall soldater, inkludert de som er ombord på skip og fly, ligger nå på rundt 50.000. Det er den største militaerøv­elsen som har vaert gjennomfør­t i Norge siden den kalde krigens slutt.

Øvelsen gir store militaere gevinster: NATO får trent sammen, samtidig som Norge får en slags trygghet for at vi virkelig får hjelp i en krisesitua­sjon.

Også det som kalles totalforsv­aret får testet seg: Det sivile samfunn bidrar med transport, mat, medisinsk bistand og politi, hjelp det militaere er helt avhengig av.

Samtidig havner soldater, kjøretøyer og skip i konflikt med land- bruk, fiskeoppdr­ett, flytrafikk og veitranspo­rt. Kjempeøvel­sen setter kraftige spor, og ingen får betalt for å «låne» ut sin grunn.

Bare Norge gjør dette

Aftenposte­n får bekreftet at Norge er alene i NATO om å risikere store ødeleggels­er i natur og på jorder under slike øvelser.

Det vanlige er at selv store NATOøvelse­r holdes på militaere baser og på militaere områder. Det var tilfelle sist det ble avholdt en øvelse av Trident Junctures format, i Spania, Portugal og Italia, i 2015, og det er tilfelle når NATO øver i andre land.

Nådde en topp i 1986

Tidligere toppoffise­r Jacob Børresen ledet selv storøvelse­n Strong Resolve i Norge i 2002, som representa­nt for NATOs øverstkomm­anderende for Europa.

Han opplyser at store militaerøv­elser i regi av NATO har et vaert faktum i Norge siden 1960-tallet. Og at slike øvelser fortsatte å vokse i størrelse utover 1970- og 80-tallet.

– På 1970-tallet kunne øvelser i Norge telle 30.000 allierte soldater, inkludert fly- og skipsbeset­ninger, i tillegg til 15–20.000 norske soldater, sier Børresen.

– I 1986 ble det nådd en topp for hva Norge var i stand til håndtere av store, landbasert­e øvelser. Øvelsene førte også til stor slitasje på terrenget, sier han.

Børresen lister opp følgende forklaring­er på hvorfor Norge sier ja:

 ??  ??
 ?? FOTO: WERNER JUVIK, FORSVARETS FORUM ?? Lars Bryhni og miljøverno­ffiser Marianne Bø på Stange i 2018, fire år etter øvelsen Nobel Ledger.
FOTO: WERNER JUVIK, FORSVARETS FORUM Lars Bryhni og miljøverno­ffiser Marianne Bø på Stange i 2018, fire år etter øvelsen Nobel Ledger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway