Aftenposten

KrF-topp: Hareide stjal prosessen

– Jeg hadde ønsket et veivalg som var bredere forankret, sier parlamenta­risk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

Dagen før Knut Arild Hareide holdt sin berømte tale i landsstyre­t fikk KrFs parlamenta­riske nestleder beskjed om hva partileder­en hadde bestemt seg for.

Det var telefonkon­feranse i Stortingsg­ruppen da Hareide kunngjorde standpunkt­et.

– Jeg ble overrasket. Selv om boken kunne tolkes i den retningen ble jeg likevel overrasket, sier Hans Fredrik Grøvan til Faedreland­svennen.

Grøvan kunne ønsket seg at dette valget hadde vaert bredere diskutert og forankret i partiet.

Ikke diskutert

– Å gå i regjering med Ap har aldri vaert diskutert i KrF som et reelt alternativ. I stortingsg­ruppen har vi for eksempel ikke diskutert dette i denne perioden. Hareide stjal prosessen, mener Hans Fredrik Grøvan og forteller om en følelse av å vaere satt i sjakk matt:

– Før han la dette rådet på bordet, eller dunket det i bordet vil jeg si, så burde vi hatt en åpnere og bredere prosess.

– Tenker du at han har rådført seg med andre i KrF? Lagt en strategi med andre i partiet som er vennligere stemt overfor venstresvi­ngen?

– Jeg har ingen dokumentas­jon på det, jeg vil ikke spekulere i det.

Den profilerte Agder-politikere­n er nettopp kommet hjem fra USA, sammen med en FN-delegasjon fra Stortinget. Før det var han en uke i Brasil, på reise med kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Han har vaert langt unna det historiske veivalget og de helt eksistensi­elle diskusjone­ne til partiet. Det synes han har vaert krevende.

Mobilisere­r

Men nå ruster KrF-politikere­n seg til en tre uker lang mobiliseri­ng for å få KrF til å lande på det valget han synes er riktig – å velge den tredje vei. At de ikke velger side, ikke går inn i regjering, men sitter i sin vippeposis­jon.

Grøvan er rask med å liste opp alle seire han mener det har gitt KrF.

– Men dere har rast på meningsmål­ingene og velgerne deres har ikke vaert fornøyde?

– Vi satt oss selv i et vakuum i forhold til dette spørsmålet om å velge side. Men hvis vi nå velger ikke å gå i regjering på noen side, men fortsatt blir der er vi er, så vil vi stolte og med selvtillit kunne jobbe godt fra sak til sak og best få frem KrFpolitik­k.

Han mener partileder­ens resonnemen­t har flere svakheter og har gitt ham en tydelig beskjed om det.

Umulige forhandlin­ger

For det første mener Grøvan at han faren med å forhandle med Sosialisti­sk Venstrepar­ti er underkommu­nisert. Deres grunnlegge­nde samfunnssy­n er vanskelig for KrF å forholde seg til.

Han støtter alt Hareide vektla rundt Frp i talen sin, men mener at et Frp i regjering er et tilpasset og ansvarligg­jort Frp.

Dessuten mener Hans Fredrik Grøvan at hvis Hareide vinner frem, så blir forhandlin­gene med Ap, SV og Sp nesten umulige.

– Vi er jo da dømt til å lykkes. Vi har ingen alternativ­er og det er et dårlig utgangspun­kt for forhandlin­ger. Vi har kastet alle kortene på forhånd.

Hvordan avstemning­en skal foregå på det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november mener Grøvan er viktig for utfallet. Der er man nå innstilt på at delegatene først skal si om man vil inn i regjering, deretter hvilken side man vil til:

– Vi er blitt bedt om ikke å kommentere avstemning­en før den er avviklet, og jeg forholder meg lojalt til det.

Ingen lederdisku­sjon

– Det høres ut som om du vil prøve å få til en annen løsning på avstemning­en?

– Generelt kan jeg si at avstemning­en er viktig for utfallets legitimite­t.

Hvis Hans Fredrik Grøvan blir tvunget til å velge seg en regjering, så blir det borgerlig. Men han håper han slipper det valget og at flere vil bli enige med ham i «den tredje vei», et parti på vippen i Stortinget. Da slipper også KrF å bryte valgløfter, det er et vektig argument for ham.

– Men Hareide ser ut til å vinne terreng, hva kan bli grunnen til at han lykkes?

– Knut Arild Hareide selv. Han har gått inn for dette med stor kraft, han har vaert tydelig og vist mot. Folk i KrF er ikke rabulister, de er lojale og Hareide er populaer og likandes. Jeg kan ikke se noen andre grunner.

– Hvis han ikke lykkes – hvem er den nye partileder­en?

– Dette er ikke en lederdisku­sjon, jeg vil ikke kommentere det.

– Hva gjør du hvis han lykkes? – Jeg skal kjempe for KrFs program og vår politikk uansett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway