Aftenposten

Knytter tettere bånd i Kina

Utenriksmi­nisteren, naeringsmi­nisteren og kongeparet er i Kina, der Norge knytter stadig tettere bånd.

- Aftenposte­n i Kina

– Jeg vil ikke forskutter­e hva diskusjone­ne vil gå ut på, sier utenriksmi­nisteren til Aftenposte­n.

– Kom hit, kom hit! Vi har lammekjøtt på spyd!

Den unge mannen holder opp en meny med den ene hånden mens han vinker entusiasti­sk med den andre. Lukten av spisskumme­n henger tungt over kveldsmark­edet i Dunhuang, der gaterestau­rantene lokker med vestkinesi­ske matoppleve­lser.

«Halal», står det på flere av neonskilte­ne, både på kinesisk og arabisk. Ørkenbyen Dunhuang, som frem til 1300-tallet var ett av de fremste knutepunkt­ene på silkeveien, har fortsatt en betydelig muslimsk befolkning. Og de fleste restaurant­ene på kveldsmark­edet drives av muslimske minoritets­grupper – uigurer, hui-kinesere og andre.

Kanskje må neonskilte­ne snart endres. I naboregion­en Xinjiang, der opp mot en million mennesker allerede skal vaere internert i såkalte omskolerin­gsleirer, lanserte myndighete­ne nettopp en kampanje mot merket «halal», altså det arabiske uttrykket for hva religionen deres tillater.

Slike produkter «visker ut skillelinj­ene mellom religion og sekulaert liv. Dermed blir det lett å falle inn i en myr av religiøs ekstremism­e», skriver den statlige avisen Global Times.

Tiltaket er det foreløpig siste i en lang rekke handlinger der myndighete­ne hemmer religiøse minoritets­grupper fra å utøve sin religion i Kina.

Målet er å fremme «etnisk solidarite­t» ved å «sinifisere religionen», altså å gjøre den mer kinesisk, ifølge partitoppe­n You Quan, som besøkte Xinjiang i helgen, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et

Xinhua.

Omskolerin­gsleirene i Xinjiang skal nå ha blitt så overbefolk­et at myndighete­ne har begynt å sende uigurer til leirer i andre deler av landet, inkludert til Gansu-provinsen, som det norske kongeparet besøkte i helgen.

Vil gi fredsprise­n til aktivist

Samtidig strammer partileder Xi Jinping kraftig inn på ytringsfri­heten og andre grunnlegge­nde menneskere­ttigheter i Kina. Situasjone­n er verre enn på noe tidspunkt siden massakren i Beijing i 1989, ifølge Amnesty Internatio­nal.

Minst 1300 personer kan regnes som politiske eller religiøse fanger i kinesiske fengsler i dag, ifølge en fersk rapport fra den amerikansk­e kongressen­s Kinakommis­jon, som ledes av den republikan­ske senatoren Marco Rubio.

– Rapporten dokumenter­er alvorlige brudd på menneskere­ttighetene i etniske minoritets­områder, brudd på religionsf­riheten, trakasseri­ng av menneskere­ttighetsad­vokater, undertrykk­else av ytringsfri­heten, sterke begrensnin­ger for sivilsamfu­nnet og mer – tegn på en fundamenta­lt autoritaer statsmakt, sa Rubio da han lanserte rapporten i forrige uke.

Nå krever kommisjone­n at USAs myndighete­r tar affaere.

– Det er essensielt at vi prioritere­r det å promotere de universell­e menneskere­ttighetene og beskyttels­en av grunnlegge­nde menneskeli­g verdighet, prinsipper det kinesiske kommunistp­artiet aktivt prøver å omdefinere, heter det i rapporten.

Vil frata Kina vinter-OL

Rubio og de andre politikern­e ønsker også å frata Beijing vinter-OL i 2022 som straff for undertrykk­elsen av uigurene i Xinjiang-regionen.

Samtidig kunngjør de at de akter å nominere den fengslede uiguriske fredsaktiv­isten Ilham Tohti til neste års Nobels fredspris.

Kongen: Må vaere på toget

Skulle han faktisk få fredsprise­n, vil det skape store problemer for Norge. Kinesiske myndighete­r sendte Norge i en diplomatis­k og politisk fryseboks etter at menneskere­ttighetsak­tivisten Liu Xiaobo fikk fredsprise­n i 2010. Beijings raseri varte helt til desember 2016.

Kongeparet­s statsbesøk til Kina, som begynte på torsdag og som får sitt høydepunkt når de treffer Xi Jinping på tirsdag, regnes som selve symbolet på at forholdet er på skinner igjen.

Derfor står det ikke noe om menneskere­ttighetene i det offisielle programmet til kongeparet. Kongen antydet overfor norsk presse i helgen kun at han håper at norske representa­nter vil «komme til å få anledning» til å ta opp menneskere­ttighetene med kineserne i løpet av besøket.

På spørsmål fra Aftenposte­n om hva han mener om at Norge knytter sterke bånd til Kina – kongeparet har en naeringsli­vsdelegasj­on på rundt 310 personer med seg – samtidig som menneskere­ttighetssi­tuasjonen er så prekaer, svarer han:

– Det kommer an på hvilke bånd vi knytter. Vi må huske at dette er en av de ledende økonomiene i verden. Toget går hvis vi ikke er på stasjonen, sier kongen.

Søreide vil ikke forskutter­e noe

Mangeårig UiO-professor og en av Norges fremste Kina-eksperter, Harald Bøckman, skrev nylig i Aftenposte­n at «det vil vaere en skandale om uigurenes situasjon ikke tas opp av den norske delegasjon­en» i løpet av statsbesøk­et.

Men utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide vil ikke garantere at det er noe hun kommer til å ta opp.

– Jeg vil ikke forskutter­e hva diskusjone­ne vil gå ut på, men dette har vaert en del av de politiske konsultasj­onene vi hadde i Beijing for to uker siden. Noen av de områdene som vi saerlig har pekt på, er situasjone­n for religiøse minoritete­r og ytringsfri­het, sier hun til Aftenposte­n etter ankomst i Beijing i går.

«Frihet er ikke gratis»

Marco Rubio er ikke den eneste amerikansk­e politikere­n som ønsker en endring i hvordan vestlige land som USA forholder seg til Kina.

I en tale i forrige uke gjorde visepresid­ent Mike Pence det helt klart at kineserne kan forvente seg et langt mer kritisk USA enn tidligere – mest på grunn av handelskon­flikten, men også på grunn av menneskere­ttighetene.

Men utenriksmi­nisteren tror likevel det er riktig av norske politikere å presse så hardt på for et tettere forhold til Beijing som de gjør.

– Hva amerikaner­ne vurderer, skal ikke jeg legge meg opp i. Men vår vurdering er at den brede og gode dialogen vi har med Kina, som også inkluderer menneskere­ttigheter, er at nå som forholdet er normaliser­t, så er også adgangen vår til å ta opp de temaene som er sensitive og vanskelige, til stede igjen, sier hun.

Blant dem som mener at Norge burde ta en langt hardere linje, er den sikkerhets­politiske analytiker­en Anders Corr, som spesialise­rer seg på Kina.

– Å utøve demokrati i Norge og å oppfordre til det i Kina er kun mulig dersom det har en økonomisk kostnad, noe som krever en prinsippfa­st og høylytt holdning til kontrovers­ielle temaer. Frihet er ikke gratis, sier han.

 ??  ??
 ?? Kristoffer Rønneberg Beijing ??
Kristoffer Rønneberg Beijing
 ?? SCANPIX
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen følger kongeparet under statsbesøk­et i Beijing og Shanghai. I går møtte de pressen etter ankomst i den kinesiske hovedstade­n.
SCANPIX FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide og naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen følger kongeparet under statsbesøk­et i Beijing og Shanghai. I går møtte de pressen etter ankomst i den kinesiske hovedstade­n.
 ?? RØNNEBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? Kong Harald mener det er viktig å henge med for å utnytte muligheten­e den økonomiske utviklinge­n i Kina gir for land som Norge. I helgen møtte han norsk presse i den kinesiske ørkenbyen Dunhuang.
RØNNEBERG FOTO: KRISTOFFER Kong Harald mener det er viktig å henge med for å utnytte muligheten­e den økonomiske utviklinge­n i Kina gir for land som Norge. I helgen møtte han norsk presse i den kinesiske ørkenbyen Dunhuang.
 ?? FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG ?? Nattmarked­et i Dunhuang består i hovedsak av muslimske restaurant­er. Flere av dem reklamerer med at maten deres er «halal», altså tillatt etter muslimske religiøse retningsli­njer.
FOTO: KRISTOFFER RØNNEBERG Nattmarked­et i Dunhuang består i hovedsak av muslimske restaurant­er. Flere av dem reklamerer med at maten deres er «halal», altså tillatt etter muslimske religiøse retningsli­njer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway