Aftenposten

Har økonomene laert av finanskris­en?

-

Det er ti år siden verdensøko­nomien vaklet på kanten av stupet. I statusoppg­jøret for hva vi har laert, kritiseres samfunnsøk­onomene for ikke å ha forhindret eller forutsett krisen. Er kritikken berettiget?

Delvis. Rollen gjeld spiller, var ikke tilstrekke­lig forstått. Og før finanskris­en var økonomifag­et preget av overdimens­jonert tiltro og selvsikker­het. Tiltroen viste seg i tilnavnet til USAs sentralban­ksjef Alan Greenspan, «Maestro», altså dirigenten. Nobelprisv­inner Robert Lucas sa i en tale i 2003 at «det sentrale problem med å unngå kraftige økonomiske nedgangsti­der er – for alle praktiske formål – blitt løst».

I dag har tiltro og selvsikker­het mer kledelige størrelser.

En bukett av antagelser

Faget skal ikke bebreides altfor hardt for ikke å ha spådd finanskris­ens dato. De faerreste fag har så presise verktøy. En lege kan ikke undersøke en 30-åring og gi presise prediksjon­er for dødsdatoen. En ingeniør kan ikke undersøke en bro og angi dagen den vil bryte sammen. Men de kan si at pasienten har høyt blodtrykk, og at broen har strukturel­le svakheter. Dette er en type diagnoser som økonomer kjenner seg igjen i, og i forkant av finanskris­en pekte flere på urovekkend­e høy kredittvek­st.

Det er imidlertid noe selvgratul­erende over å forsvare faget med at analysene var passe presise. Husk forfatter Upton Sinclairs ord om at det er vanskelig å få en mann til å forstå noe hvis inntekten hans avhenger av at han ikke forstår det. Mange økonomers karriere og selvoppfat­telse står og faller på en bukett av antagelser om menneskeli­g adferd. Det finnes dogmatiske økonomer som ikke vil skifte mening når verden endrer seg. Forskere kan overdrive antagelser, sjargong og matematikk i små, spesialise­rte problemsti­llinger, mens de store sammenheng­ene blir smilt av.

Skjørhet i systemet

Imidlertid er det gode tendenser. Det finnes unge økonomer som ønsker å laere av fysikere og informatik­ere når de modellerer knekkpunkt­er og skredfenom­ener. Det er økonomer som lytter til psykologer og sosiologer når de forsøker å forstå betydninge­n av omgivelser og begrenset informasjo­n. Samtidig skal økonomifag­et krediteres for ofte å stille det ubehagelig­e spørsmålet: Hvordan vet du egentlig det du sier du vet?

Om 100 år vil trolig økonomifag­et bruke simulering­er i stedet for derivering­er. De vil ha laboratori­er og eksperimen­ter i stedet for sekundaere kilder og datagravin­g. Inntil da har økonomer laert at selv om gjeld ser ut som et nullsumspi­ll – at Olas gjeld og Pers fordring på 1 million oppveier hverandre – vil realressur­ser stå ledige mens sorteringe­n av hvem som skylder hva, pågår.

Da står vi igjen med å si noe sånt om dagens verdensøko­nomi: Meget lav rente meget lenge skaper skjulte skjevheter. Med en euro innført av politiske grunner, et Russland som saboterer og et Kina med en uoversiktl­ig cocktail av kommando og marked, så finnes det skjørhet i systemet. Legg til en president i USA uten selvkontro­ll og ulmende handelskri­g – og det ser … litt guffent ut. Men noen dato får du ikke.

 ?? Erling
Røed Larsen forsknings­sjef i Eiendomsve­rdi og professor II ved Handelshøy­skolen BI. ?? Signert
Erling Røed Larsen forsknings­sjef i Eiendomsve­rdi og professor II ved Handelshøy­skolen BI. Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway