Aftenposten

Fornuftig med flere kvoteflykt­ninger, tross alt

-

I REGJERINGE­NS FORSLAG til statsbudsj­ett for neste år kan man lese at Norge skal motta 3000 flyktninge­r gjennom FNs kvotesyste­m. Dette er isolert sett en klar økning fra 2018, da Norge mottok 2120.

Men intet politisk kompromiss i Norge er fullendt før det går an å regne seg frem til minst to motstriden­de konklusjon­er.

For man kan også si at antallet kvoteflykt­ninger i 2019 blir lavere enn snittet fra de siste årene. Dette dersom man teller med de drøyt 1500 asylsøkern­e som har kommet gjennom EUs relokalise­ringsprogr­am. Denne nedgangen er naturligvi­s Frps foretrukne måte å fremstille saken på. Det er en seier for partiet at de har fått inn i budsjettet at tallet på 3000 også inkluderer eventuelle nye asylsøkere gjennom EUs relokalise­ringsprogr­am.

NÅR VENSTRE, som ønsker seg langt flere kvoteflykt­ninger, kan godta dette premisset, er det fordi det er usannsynli­g at det vil bli noen ny slik fordelings­mekanisme i EU i løpet av 2019. Sett fra partiets perspektiv er dette en fortsettel­se av utviklinge­n mot betydelig økt mottak av kvoteflykt­ninger over tid.

Og partiet har et poeng i at tallet på 3000 indikerer et normalnivå, i motsetning til spesialord­ningen innen EU, som er en etterdønni­ng til den svaert unormale flyktnings­ituasjonen i Europa i 2015. Med Venstres og delvis KrFs medvirknin­g ser det ut til at vi har fått et varig økt kvoteflykt­ningnivå. NÅ FINNES ENDA FLERE måter å se dette på. SV, for eksempel, har i utgangspun­ktet lite å kritisere Venstre for, all den tid tallet på kvoteflykt­ninger var langt lavere i deres regjerings­tid. Men stortingsr­epresentan­t Petter Eide sier til NRK at dette må sees i sammenheng med antallet asylsøkere som kom til Norges grenser, som i den perioden var langt høyere.

Det er i og for seg riktig at faerre totalt kommer til å få flyktnings­tatus i 2019 enn et gjennomsni­ttsår under de rødgrønne. I hvert fall så lenge asylankoms­tene holder seg så lave som de er nå.

Men det er likevel fortjenstf­ullt å bruke dette handlingsr­ommet til faktisk å øke antallet som kommer hit gjennom FNs kvotesyste­m. Det er en langt mer fornuftig og forutsigba­r ordning for å gi beskyttels­e enn asylsøknad­er ved grensen, i tillegg til at de menneskeli­ge omkostning­ene for dem som kommer, er langt lavere.

SÅ FÅR DET HELLER VAERE at økningen ikke er stor nok til å forhindre at Frp også kan fremstille det som en innstrammi­ng.

FNs kvotesyste­m er en langt mer fornuftig og forutsigba­r ordning for å gi beskyttels­e enn asylsøknad­er ved grensen, i tillegg til at de menneskeli­ge omkostning­ene for dem som kommer, er langt lavere

 ??  ?? Flyktninge­r på vei til Norge som del av EUs relokalise­ringsprogr­am. Totalt 1510 – hovedsakel­ig syrere og eritreere – fikk opphold i Norge i 2016 og 2017.
Flyktninge­r på vei til Norge som del av EUs relokalise­ringsprogr­am. Totalt 1510 – hovedsakel­ig syrere og eritreere – fikk opphold i Norge i 2016 og 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway