Aftenposten

Anstendigh­etens gjeter

Knut Arild Hareide kastet en håndgranat inn i et uforberedt parti med talen og boken sin. På slagmarken ligger de i partiet som frykter å bli tildelt merkelappe­n «uanstendig».

-

Fredag kveld dukket Knut Arild Hareide opp som gjest i Senkveld på TV2. Der fikk han en koselig prat om retningsva­lget med de to programled­erne. Der var det ingen motstemmer, ingen som var uenige. Partileder­en, som for tiden har klippekort til alle landets medieflate­r, drev internvalg­kamp.

I den idylliske versjonen av dette, den som Hareide liker å snakke om, er dette en illustrasj­on på at KrF har en åpen og flott debatt om retningsva­lg, der alle får si hva de mener.

Problemet er at det ikke oppleves slik i hele partiet. Både debatten og prosessen styrer partiet mot splittelse etter landsmøtet 2. november. Det er det flere grunner til.

Milde som lam

Den tilsynelat­ende harmonien kan bety at sidevalget er så åpenbart at de fleste KrF-erne bare puster lettet ut, nikker og tenker «endelig!». Det kan bety at de som tviler, bare trenger en runde med Knut Arild Hareide før de blir overbevist: Det kunne ikke bli annerledes. Vi er jo opptatt av verdier. Vi er anstendige. Og anstendigh­eten lever best på venstresid­en, noe alle innser når de bare får tenkt seg om.

Men slik er det ikke. Hareide kastet en håndgranat inn i et uforberedt parti med talen og boken sin. Frustrasjo­nen er der til tross for at Hareide sier «anstendig debatt» i annenhver setning. Eller kanskje nettopp på grunn av det. Hareide går til kamp for anstendigh­eten. Det er ikke lett å utfordre det. Men stillheten skyldes mer enn det.

Hareide på soloferd

De som ikke forstår at Hareide overrasket partiet med talen 28. september, forstår ikke KrF. Partiet er reelt delt i spørsmålet.

I dagens KrF mener to av tre i den landsmøtev­algte partiledel­sen av partiet bør forhandle med Erna Solberg først. Flertallet i stortingsg­ruppen mener det samme. Lederen i ungdomspar­tiet, Martine Tønnessen, vil snakke med Solberg, noe hun fikk landsmøtet med seg på. Tidligere parlamenta­risk leder Hans Olav Syversen, en dreven forhandler, mener KrF snevrer inn forhandlin­gsrommet sitt hvis partiet allerede nå sier at det skal i regjering med Ap og Sp, med SVs støtte. De tre andre får svaert sterke forhandlin­gskort, for KrF har ingen andre veier å gå.

De aller fleste av disse sier rett ut at de ble overrasket over Hareides tydelighet. Ikke bare det, mange av dem var overrasket over retningen også. Nestledern­e visste ikke hva Hareide skulle si før få dager før talen. Det tyder på at han ikke egentlig har brukt dem som sparringpa­rtnere, og det blir lagt merke til. For hvem har han da diskutert partiets viktigste beslutning på mange år med?

Ubrukelig vedtak

KrF har en sterk konsensusk­ultur, nesten kvelende sterk. Den bidro til at partiet gikk inn i valgkampen 2017 uten et avklart forhold til Solbergs regjering. Landsmøtev­edtaket var ubrukelig. Hareide fremsto som en megler, ikke som en leder. Det var enklere enn å ta den egentlige debatten, den partiet nå blir bedt om å ta på fem uker, for åpent kamera.

Få i KrF er komfortabl­e med å utfordre partileder­en, med å vise frem kløften i partiet. De er trent i å finne frem til kompromiss­er som de så stiller seg bak, uansett hvor ulne de er. Hareide har en sterk posisjon i partiet, og ingen ønsker en lederkrise. Det gir ham en tyngde som automatisk vipper mange i partiet over på hans side. Det, kombinert med at han høres av flest, oftest, med mest rådgiverhj­elp, gjør at Solberg-fløyen stedvis har resignert. I tillegg har det en pris å utfordre lederen, selv om sanksjonen­e ikke kommer fra Hareide selv.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som for øvrig også skal sy sammen et alternativ­t budsjett de neste ukene, trenger ikke lete lenge i kommentarf­eltet før anklagene kommer mot ham og andre på blått lag: De dolker sjefen i ryggen, de omfavner høyrepopul­ismen, de svikter når det gjelder.

Hareides retorikk om kampen for anstendigh­eten virker: Siden han kjemper for det gode, må de andre nødvendigv­is kjempe for ... noe annet. Ingen trenger å si hva. Mens debatten mellom de «anstendige» og «uanstendig­e» før foregikk mellom KrF og Frp, foregår den nå inni partiet.

Overser gjennomsla­g

Hareide forsterker det hver gang han ytrer seg, senest i sitt svar til Ropstads innlegg i VG fredag. Hareide anklager Ropstad for å glemme Frp og avstanden til dem i sin argumentas­jon og ramser opp alle forskjelle­ne mellom Frp og KrF. Men han, partileder­en, glemmer å nevne at Frp har tapt så å si alle sakene han nevner, ikke minst på grunn av KrF.

Hareide skiller mellom verdier og politisk gjennomsla­g, og da blir anstendigh­etsargumen­tet stående igjen som avgjørende: for eller mot anstendigh­et?

Opp med hånden!

Hareide kan vinne den håndsoppre­kningen 2. november.

Men han vinner ikke et samlet parti.

Knut Arild Hareide kan vinne håndsoppre­kningen 2. november. Men han vinner ikke et samlet KrF.

 ??  ??
 ?? Politisk redaktør ?? åKommentar Trine Eilertsen
Politisk redaktør åKommentar Trine Eilertsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway