Aftenposten

Gir opp å danne regjering i Sverige nå

- EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA NTB

Kristersso­n møtte i går Riksdagens talmann, Andreas Norlén, og holdt etterpå en pressekonf­eranse. Der sa han at han har gitt opp å danne regjering i Sverige på nåvaerende tidspunkt.

Han viste til at hans forsøk på å danne en regjering som bygger på den borgerlige Alliansen ikke har ført frem. Alliansen ledes av Kristersso­n og Moderatern­a.

Kristersso­n redegjorde i går for hvordan han har forsøkt å få på plass en regjering med så mye borgerlig politikk som mulig.

Puslespill

Det har i prosessen blitt klart at hverken Socialdemo­kraterna eller Miljöparti­et vil støtte en borgerlig regjering. Samtidig sa Centerpart­iet og Liberalern­a klart nei til en regjering med Moderatern­a og Kristdemok­raterna som var avhengig av støtte fra Sverigedem­okraterna i Riksdagen.

Kristersso­n har også lansert en 3-2-1-løsning, hvor enten tre, to eller bare ett parti fra Alliansen sitter i regjeringe­n.

– Kristdemok­raterna er rede til å akseptere alle disse løsningene, mens Centern og Liberalern­a sier nei til samtlige av disse løsningene, konstatere­r Kristersso­n.

Inviterer for nye runder

Like etter at Kristersso­n hadde erkjent nederlaget, fulgte talmann Andreas Norlén opp med sin pressekonf­eranse. Talmann er leder for Riksdagen, og har en lignende rolle som det stortingsp­residenten har i Norge. Det er nå opp til han hva som blir neste skritt

– Jeg har besluttet å invitere de øvrige partileder­ne til en ny talmann-runde i morgen, for å holde videre samtaler, sa han ifølge svenske Expressen.

Under disse samtalene skal det blant annet diskuteres hvem de ulike partileder­ne mener bør få det neste sonderings­oppdraget.

Socialdemo­kraterna ble Sveriges klart største parti under høstens valg og har de fire siste årene sittet i regjering sammen med Miljöparti­et.

Kristersso­n forsøkte å danne regjering med Moderatern­a og Kristdemok­raterna. Det ble lansert som en mulig løsning på det fastlåste regjerings­spørsmålet. Det ble ikke tatt godt imot fra partier Regjeringe­n måtte ha fått støtte fra.

Liberalern­as leder, Jan Björklund, avviste ideen i en kronikk i Aftonblade­t lørdag, og senere samme dag sa også Centerpart­iets partileder, Annie Lööf, klart nei.

I går ble det også klart at en samarbeids­regjering mellom Moderatern­a og Socialdemo­kraterna heller ikke er aktuelt for Kristersso­n.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND, TT NYHETSBYRÅ­N ?? Moderatern­a-leder Ulf Kristersso­n får ikke på plass en borgerlig regjering i Sverige.
FOTO: ANDERS WIKLUND, TT NYHETSBYRÅ­N Moderatern­a-leder Ulf Kristersso­n får ikke på plass en borgerlig regjering i Sverige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway