Aftenposten

– Mange rekorder overrasker

- INGVILD FJELLTVEIT

Høsten etter rekordsomm­eren har budt på nye vaerrekord­er. Det er bare å bli vant til ekstremt vaer, sier klimaforsk­ere.

Det startet med hålkeføre, snø og rekordlave temperatur­er. Så kom mai der gradestokk­en viste over 30 varmegrade­r i Oslo flere steder i landet.

Aldri har det vaert flere sommerdage­r i Oslo og våtere i Bergen. I juni og juli sto varmerekor­dene for fall, før høsten ga Trøndelag nye varmerekor­der og regnet bøttet ned på Vestlandet.

Men hvor spesielt har året egentlig vaert?

Her er rekordene som viser hvor spesielt vaeret har vaert i år.

Lange ekstremper­ioder

– Det har vaert et år med mange overrasken­de rekorder, sier klimaforsk­er Marianne Tronstad Lund ved Cicero Senter for klimaforsk­ning.

Hun trekker saerlig frem den lange, varme sommeren som bemerkelse­sverdig.

– Hvis vi løfter blikket utenfor Norge ser vi at sommeren var veldig varm mange andre steder også. Både Japan, Canada og flere steder på den arabiske halvøy opplevde ekstremvar­me, sier Lund.

Klimaforsk­er Rasmus Benestad ved Meteorolog­isk institutt mener det mest uvanlige det siste året er hvor stabilt det har vaert.

– Sommeren og hetebølgen varte lenge. Det samme gjorde vinteren, snøen lå lenge fordi vi hadde stabilt lave temperatur­er. Og nå har det regnet voldsomt på Vestlandet en periode, sier Benestad.

Henger sammen med klimaendri­nger

De mange vaerrekord­ene er helt i tråd med det man kan forvente som følge av global oppvarming og klimaendri­nger, ifølge klimaforsk­erne.

– Vaeret vi har hatt passer veldig godt inn i bildet vi har av hvordan klimaendri­ngene vil påvirke oss, sier Benestad.

– Vi vet at klimaendri­ngene øker risikoen for mer ekstremt vaert. Det har vi sett i år. Vi må forberede oss på at det blir mer ekstremt vaer og nye vaerrekord­er i fremtiden, sier Lund.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Lang sommer. Mange tok turen til Tjuvholmen i Oslo for å kjøle seg ned i juli.
FOTO: STEIN BJØRGE Lang sommer. Mange tok turen til Tjuvholmen i Oslo for å kjøle seg ned i juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway