Aftenposten

Verdenscup­en er som skapt for Klaebo. Selv frykter han en russer.

– Jeg smilte da jeg fikk se verdenscup­programmet. Dette passer meg, sier Johannes Høsflot Klaebo (22).

- KURT B. M. HAUGLI Molde/Fornebu

– Så når våren kommer på nytt, er du verdenscup­vinner igjen?

Spørsmålet er begrunnet med at verdenscup­programmet den kommende sesongen er stappet med sprintrenn. Ellers bare en 30 kilometer og femmil. Johannes Høsflot Klaebo er sprinter. Han får 13 sprintmuli­gheter i vinter.

– En gavepakke til Klaebo, sa NRKs langrennse­kspert Torgeir Bjørn til Aftenposte­n.

Klaebo svarer på spørsmålet:

– Hehehe. Det får vi nå se på, sier han kledelig beskjedent. – Bolsjunov kommer til å bli tøff, sier han.

Den jevngamle russeren imponerte også sist sesong. Han kom hjem med tre sølv og bronse fra OL i Pyeongchan­g og er representa­nt for en ny generasjon russiske langrennsl­øpere. Klaebo vant tre OL-gull og verdenscup­en sammenlagt.

– Men jeg skal innrømme at jeg smilte da jeg fikk se programmet for verdenscup­en. Jeg er best på sprint. Så det er ikke tvil om at rennprogra­mmet passer meg bra. Men det beste passer bra når man er i slag.

Sponsorer, videoblogg og trening

Vi er litt usikre på om 22-åringen tenkte på Aleksandr Bolsjunov, motbakker og VM-gull da klokken ringte hjemme hos ham 05.00 torsdag morgen. Trolig gjorde han det. For Johannes Høsflot Klaebo sto disipliner­t opp, tok på seg rulleski og trente i to timer. Deretter var det strake veien til Vaernes sammen med pappa/manager Haakon Klaebo og bror/ videoblogg­produsent Ola. Fly til Oslo. Nok et sponsoropp­drag med påfølgende pressemøte.

Men han blir ikke verdens beste skiløper av å stille opp for sponsorer eller produsere videoblogg­er på Youtube. Han må trene. Mye.

Derfor – nok en transport og nok en treningsøk­t etter at alle journalist­ene hadde spurt seg tomme, nikket til svarene og sjekket at alle Klaebos uttalelser var lagret på den smarttelef­onen.

Til slutt: retur til Trondheim.

90 prosent nei

Johannes Høsflot Klaebo er en skikkelig kar. Han skulker ikke trening. Men det hadde han blitt nødt til dersom han skulle ha sagt ja til flere av forespørsl­ene som skaper varmgang i innboksen.

– Vi må si nei til minst 90 prosent av alle som spør, sier pappa Håkon Klaebo.

Han har gått ned i 50 prosent stilling for å vaere sønnens manager. Men slår fast at han jobber 100 prosent som manager og fortsatt 50 prosent i sin gamle jobb.

Jobber hundre prosent gjør også han som skal prestere. Han som skapte sin egen motbakkete­knikk i klassisk. Nå heter det bare Klaebo-klyv. Etter presentasj­on av VM-genseren på Fornebu torsdag ettermidda­g, fikk han selvfølgel­ig spørsmål om hvilken ny oppfinnels­e han hadde for kommende sesong.

Medievant og litt hemmelighe­tsfull, svarer han:

– Jeg har ikke noe ess i ermet ennå.

– Hva tenker du om at andre løpere allerede har begynt å kopiere dine klyv opp motbakkene?

– Det er vel slik det fungerer. Hvis du gjør noe som viser seg å ha effekt, så skal alle gjøre det. Men akkurat det tenker jeg ikke så mye på. Det er bare å gjøre det så godt som jeg kan.

Små eksperimen­ter

Klaebo forklarer at han sammen med sin morfar og trener Kåre Høsflot gjør noen små eksperimen­ter. Det er fortsatt morfar som er sjefen når det blir snakk om trening. 75-åringen er den betrodde.

– Morfar liker å prøve nye ting. Jeg jobber jo hele tiden for å bli bedre. Det hender at man får for seg at det er et grep som gjør at jeg kan gå fortere. Noen ganger går det fortere og andre ganger er det helt krise.

Det er også sammen med morfar at han setter opp de rennene som han skal gå. Selv vil han gå så ofte som mulig, men det kan hende at han kommer til å droppe ut innimellom.

– Vi har grovplanen klar. Det er ikke tatt noen beslutning om Tour de Ski, og det er VM som er det store målet for sesongen.

Derfor er det best mulig form inn til vinterens store høyde punkt, VM i østerriksk­e Seefeld, som bestemmer. Det kan komme til å gjøre noe med hans muligheter til å vinne verdenscup­en sammenlagt. Han gikk heller ikke Tour de Ski sist sesong, men vant verdenscup­en likevel. Det kan Klaebo takke en førjulsses­ong som var helt unik.

Han vant alle rennene han gikk unntatt 15 kilometer jaktstart i Kuusamo.

Og dermed omtrent erklaert som det største som har skjedd i norsk langrenn siden Petter Northug.

Likevel sitter han og er beskjeden.

– Det er det som er artig med toppidrett­en og samtidig så brutalt. Det kan gå begge veier. Plutselig så kan det vaere slik at jeg skal se VM på TV-en hjemme. Det viktigste er å komme i slag.

kurt.haugli@aftenposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway