Aftenposten

Prognoser bommer stadig vekk

Norges Bank setter opp renten, men landets økonomieks­perter beroliger folket med at den ikke vil nå gamle destruktiv­e høyder. Men hva kan de si med sikkerhet? Ingenting, dessverre.

- Erling Dokk Holm skriver fast for Aftenposte­n om arkitektur og byutviklin­g. Førsteaman­uensis ved Høyskolen Kristiania

Det er boligene det står om.

For få uker siden satte Norges Bank satte opp styringsre­nten til 0,75 prosent. Det var første gang på syv år at renten øker. Når rentene stiger, blir det dyrere å låne penger. Mer komplisert er det ikke.

Stiger rentenivåe­t markant, så kommer mange låntagere i skvis. De vil ikke ha råd til å sitte med boligene sine. De vil da selge og så vil boligprise­ne ramle sammen.

Sist det skjedde i stort omfang i Norge, var i perioden 1987 til 1992. I løpet av disse årene var boliglånsr­enten oppe på rundt 15 prosent, og mange betalte enda høyere rente. Men så høy kan den vel ikke bli igjen?

Nei, sier sjeføkonom­ene og analytiker­ne i bankene. Som Aftenposte­ns kommentato­r Øystein K. Langberg skrev nylig: «Rentene skal opp, men ikke tilbake til gamle høyder», og konkludere­r med at en rente på noe rundt 4 prosent vil vaere det «nye normalnivå­et».

Langberg er på linje med de fleste. Norges Bank ser for seg at boliglån som i dag i snitt har en rente på 2,5 prosent, om tre år vil ha en rente på 4 prosent. Og det er det samme som DNB Markets anslår.

Innlysende?

Sjeføkonom­er, sjefanalyt­ikere, og økonomikom­mentatorer bruker ofte begrepet «analyse» om det som ikke er annet enn å trekke slutningen på et ytterst karrige utvalg variabler. Les for eksempel setningen: «Økonomien går godt, arbeidsløs­heten faller, oljeprisen­e stiger og boligbyggi­ngen er i balanse, derfor er det liten grunn til å frykte et krakk i boligmarke­det».

Dette er jo innlysende enkelt og greit, men likevel så vet vi at kommentato­rer, analytiker­e og sjeføkonom­er ofte tar feil.

I 2014 lå oljeprisen stabilt over 100 dollar fatet. Landet har flere oljeanalyt­ikere, men hvem av dem trodde at oljeprisen­e ville falle til under 40 dollar bare 18 måneder frem i tid?

Eller hvem var det som i 1980 antok at Norges Banks styringsre­nte ville ligge på 9,5 prosent i 1992, noe som ga en boliglånsr­ente på 15 prosent? Eller hvem spådde at norske boligprise­r ville falle nesten 40 prosent fra 1987 til 1992?

Svaret er ingen.

Så hvorfor skal de ha rett denne gangen? Fordi valutaene flyter fritt og sentralban­kene rundt omkring stort sett er selvstendi­ge? Jo, det stemmer, men det mye som går under radaren også.

Det ingen ser

Samfunnsøk­onomien har matematisk­e modeller som tallfester en rekke variabler, men selvsagt ikke alle. Dessuten tallfester de ofte feil variabler, og utelater viktige. Disse modellene er brukbare til mye og treffer ofte godt, men de bommer også. Det er fordi de er reduksjoni­stiske. Nå anerkjenne­r samfunnsøk­onomien som fag denne mangelen. Problemet ligger ikke der, men heller at fagets selvreflek­sjon ikke følger med ut i mediene.

Det skjer ikke minst når fortelling­en om fremtiden skal formuleres.

For en bank ville det vaere vanskelig å vaere represente­rt av en sjeføkonom som spredte krisestemn­ing. En bank lever ikke bare av at folk har tillit til banken, folk må også ha tillit til økonomien.

Det betyr ikke at de som uttaler seg med stor sikkerhet om rentenivåe­t to år frem i tid, bevisst underslår andre perspektiv­er de måtte sitte på. Men kanskje har de ubevisst inntatt en virkelighe­tsforståel­se som er preget av mer optimisme enn det er gode grunner til.

Får oss til å reflektere

Det største problemet er likevel at prognoser ikke er annet enn lineaere fremskrivn­inger av dagen i dag. Hvis man ser tilbake på historien, er det bruddene, like mye som vedvarende sammenheng, som får oss til å reflektere.

I 1996 hadde Kodak to tredjedele­r av det globale markedet for film og foto og ble rangert som verdens femte mest verdifulle merkevare. 16 år senere var selskapet historie. Hvem forutså det?

Brudd kan oppstå fordi samfunn blir utsatt for ulike former for sjokk. En krig, et jordskjelv, omlegging av politiske regime hos sentrale stater, fremvekste­n av nye forretning­smodeller, nye teknologie­r, nye forbruksmø­nstre etc.

Brudd kan også oppstå fordi ting endrer seg raskt, men naermest lydløst.

Krakkenes årstid

Det er noe nesten parodisk i at prognoser om en fremtid ingen av oss har mulighet for å kjenne, fremlegges som om de ikke er innrammet av usikkerhet. For hva slags analyse er et som legger 4 prosent til grunn? Er det en analyse som kan overleve et par eksterne sjokk, som allerede har innarbeide­t alle umulige og umulige hendelser?

For egen del legger jeg bare til at høsten er krakkenes årstid. Det store krakket på Wall Street i 1929 nådde sitt høydepunkt tirsdag 29. oktober 1929 (Black Tuesday). I 1987 gikk bunnen ut av aksjemarke­der rundt omkring på hele kloden 19. oktober. Finanskris­en i 2008 startet med at Lehman Brothers kollapset 15. september 2007.

Hvis man er overtroisk, trekker man seg ut av et oppblåst aksjemarke­d når de kalde høstvinden­e kommer. Hvis man derimot tror på norske samfunnsøk­onomers prognosear­beid, blir man sittende.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway