Aftenposten

Så lenge det er håp, er det liv

- Maria Kjaergaard-Sunesen Oversatt av Ruth Lillegrave­n

Nila (Catharina Vu) er en glad jente, full av fantasi og drøm, og leker og forteller eventyr under en varmere sol enn den i drømmeland­et Norden. Men der er det fred og alle er snille …

Krigen splintrer leken og familien. Nilas far blir slept bort, mens mor (den alltid velsyngend­e Kim Fairchild) sender Nila og bestefar (Lasse Kolsrud) ut på havet i en liten båt uten saerlig annen bagasje enn håpet om å overleve.

De fisker opp en halvdrukne­t gutt, Yasin (Emil Rodrigo Jørgensen), som i møtet med krigens brutalitet har mistet evnen til både drøm og fantasi. Sammen legger de tre ut på den store reisen over havet, mot Norden og friheten, med Nilas utopiske drømmer som ledestjern­e.

Fantasi og livsvilje

Da bestefar dør av utmattelse, er det Nilas’ fantasi og livsvilje som fører henne og Yasin gjennom alle strabasene videre. De får hjelp av fire vinder: Den hallingdan­sene nordavinde­n, den brasilians­ke sønnavinde­n, den kinesiske østavinden og den amerikansk-indianske vestavinde­n.

Vindene får lett karakteris­erende musikkfølg­e, mens musikken for øvrig er lydmaleris­k med lite stedsprege­t atmosfaere. Hele veien er Belinda Brazas koreografi tydelig medfortell­ende, og saer- lig selve havet får mange suggereren­de former fra rolige bølgeslag til vill storm.

Fantasiens blå blomst

Båtflyktni­nger og døden på havet virker kanskje ikke umiddelbar­t som ønsketema for barneteate­r, men gjennom usedvanlig vakker og spennende scenografi, kostymer og lys blir dette en visuelt eventyrlig og fantasiegg­ende historie.

Det som møter øyet går langt utover selve den skjematisk­e fortelling­en.

Den utspilles i tablåer uten mye overganger, men med en herlig undervanns­scene som høydepunkt. Mor, strålende som glassmanet, kaller Nila opp fra den farlige søvnen på bunnen og fra Morganas tenner.

Stå opp mot det onde!

En diger tank omformes for Nilas indre øye til den fryktelige, blodtørsti­ge og hypnotiser­ende dragen Morgana (Gjertrud Jynge i praktslag, men med så mye dragetenne­r at det går litt ut over diksjonen i sangene). Hun omskaper seg hele tiden til nye gjenkjenne­lig onde skikkelser, men, skal det vise seg, hun tåler ikke motstand.

Når Nila står opp mot henne, blir hun furten og grinete og går sin vei. Hvis det er noen laerdom her, må det vaere at mareritt (og ondskap) er noe det nytter å kjempe mot, både i fantasien og i realiteten. Det er en god laerdom.

Bortsett fra en opprivende krigsscene i begynnelse­n, er det ikke veldig skummelt, men det anbefales å forberede barna på mye støy – bomber og skudd og svartkledd­e (IS-) soldater med maskingeva­er. Min medbrakte nesten 6-åring holdt seg for ørene til å begynne med, men ville øyeblikkel­ig se forestilli­ngen om igjen da den var over.

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Båtflyktni­nger og døden på havet virker kanskje ikke umiddelbar­t som ønsketema for barneteate­r, men gjennom usedvanlig vakker og spennende scenografi, kostymer og lys blir dette en visuelt eventyrlig og fantasiegg­ende historie.
FOTO: DAG JENSSEN Båtflyktni­nger og døden på havet virker kanskje ikke umiddelbar­t som ønsketema for barneteate­r, men gjennom usedvanlig vakker og spennende scenografi, kostymer og lys blir dette en visuelt eventyrlig og fantasiegg­ende historie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway