Aftenposten

Dårlig rettesnor for sannhet og fremskritt

- Morten Jødal biolog, leder av Klimareali­stene

I en kronikk i Aftenposte­n den 8. oktober hevdet Katja Sverdlilje at manglende forståelse av vitenskape­lig konsensus er et demokratis­k problem.

Det sentrale prinsipp i all naturviten­skap er imidlertid empirisk falsifiser­ing. Det betyr at alle vitenskape­lige hypoteser skal testes, for å se om de holder stand. Forskninge­n er antiautori­taer. Oppnås det resultater som står i strid med selv den mest etablerte hypotese, må den forkastes.

Forskninge­ns gale svar

Verdens virkelig store forskere kom frem til ny erkjennels­e fordi de brøt med konsensus. Konsensus står derfor i kontrast til den naturviten­skapelige metode. Den har intet med forskninge­n å gjøre, og hører utelukkend­e hjemme på politikken­s arena. I forskninge­ns verden handler det om å oppnå resultater som kan reproduser­es. I dag sliter store deler av forskninge­n med nettopp dette: Sannsynlig­vis gir mer enn halvparten av forskninge­n gale svar. Nettopp derfor foregår det en debatt om menneskesk­apte klimaendri­nger.

Påstanden om konsensus innen klimaforsk­ningen indikerer en dynamikk forskninge­n ikke vil vaere bekjent av: Gruppetenk­ning. Den kjennetegn­es ved at deltagerne skjermer seg fra alternativ­e forklaring­er, troen på at gruppen alltid har rett, at medlemmene påberoper seg høye etiske standarder, stereotypi­ske syn på opponenten­e, konformite­t og selvsensur og forekomste­n av tankevokte­re. Dette innebaerer at det ikke lenger eksisterer noen pro og contra i den vitenskape­lige diskurs. Slik vil kritisk forskning bli stående i «skammekrok­en» og får i liten grad forsknings­midler.

Trussel mot demokratie­t

Dette er alvorlig. Professor Benn Folkvord har skrevet: «Retten – og plikten – til å vaere uenig med flertallet, er ett av de viktigste og mest fundamenta­le av alle vitenskape­lige prinsipper.» Klimabeveg­elsens korstog mot klimaskept­ikere er derfor en trussel mot akademisk ytringsfri­het og derfor også en trussel mot forskninge­n. Og jeg kan føye til: mot demokratie­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway