Aftenposten

Jeg trodde ytringsrom­met i Norge var trangt. Det var før jeg møtte den svenske korrekthet­spisken. Medierevis­jonen

Kjaere norske redaktører: La oss aldri bli som Sverige!

- Anki Gerhardsen spaltist, Bodø

Forrige helg holdt jeg foredrag på Segersteds­seminaret i Göteborg. En arena der skrivende og tenkende mennesker fra begge sider av Kjølen inviteres inn for å diskutere demokrati, ytringsfri­het og presset begge deler er utsatt for.

Jeg hadde hørt ryktene om kulturfors­kjeller på forhånd og var spent på hvordan mine refleksjon­er om minoritete­nes makt og vilje til å innskrenke samtalerom­met ville bli tatt imot. Men da jeg satt på toget på vei hjem, tenkte jeg at avgrunn er en bedre beskrivels­e enn kulturfors­kjeller. En konklusjon som føltes enda mer riktig etter at jeg hadde lest redaktør Bjørn Werners oppsummeri­ng av seminaret i Göteborgs-Posten.

«Blåbrun konsensus»

«En blåbrun konsensus», var karakteris­tikken Werner satte på hele den norske delegasjon­en, som i parentes bemerket besto av folk fra Redaktørfo­reningen, Presseforb­undet, Klassekamp­en, Dagbladet, Adresseavi­sen og Dagens Naeringsli­v, for å nevne flestepart­en. Kjetil

Wiedswang fra DN har allerede reagert på den karakteris­tikken. Men Werner lar seg altså gjennomrys­te av alle spørsmålen­e nordmennen­e stiller om Sverigedem­okraternas vekst, om populismen­s problem, om svenske tabuer og trange samtaler, og så slår han fast at Sverige er det landet som håndterer utfordring­ene best.

Segersteds­seminaret er ikke et hvilket som helst debattmøte. Det hviler tungt på Torgny Segerstedt­s kamp for ytringsfri­het, demokrati og motstand mot nazisme. Men ytringsfri­het er som kjent mest behagelig når den kommer i form av festtaler og ikke som åpen og utfordrend­e diskusjon.

Sverige bør vaere gjenstand for norske medieforsk­eres interesse fremover, med et saerlig fokus på hva sanksjoner­ing og påtatt vranglesni­ng av meningsmot­standere kan føre til. Ikke bare fordi det er interessan­t å forstå hva slags trykkoker Sverigedem­okraterna er blitt til i, men mest for å jobbe beinhardt for at noe lignende ikke skal skje her hjemme.

Omsorg for debattens betingelse­r

For viljen til sanksjon finner vi her også, noe debattene om både #noplatform­ing og #metoo-mennenes plass i samtalerom­met er et eksempel på. Men der de restriktiv­e kreftene møter motstand og konfrontas­jon i Norge, vinner de pressen og hele kongeriket i Sverige.

Aftonblade­ts eks-kommentato­r Fredrik Virtanen måtte eksempelvi­s til Norge for å få gi ut boken om egne #metoo-erfaringer. Han har hele tiden hevdet at han er blitt utsatt for falske anklager, men allikevel vil ingen svenske forlag ta i materialet. Virtanen avvises også av alle svenske mediehus, og det mer enn antydes at det ligger frykt for sanksjoner bak denne avvisninge­n.

«Den bräckliga demokratin» var tittelen på årets Segerstedt­sseminar. Det var i sannhet en treffende overskrift. For uten en interesser­t samtale, en vilje til å lytte og en omsorg for debattens betingelse­r, går demokratie­t i stykker.

Medierevis­jonen er en fast spalte for mediekriti­kk. Gerhardsen er teaterkrit­iker og frilansjou­rnalist. Har jobbet med journalist­ikk siden midt på 90-tallet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway