Aftenposten

Lysverkspo­rtene er ikke farlige!

- Anders Kvernberg biblioteka­r, Nasjonalbi­blioteket

Det er med undring jeg ser at Herman Willis oppfordrer til å fjerne de gamle smijernspo­rtene på Solli plass fordi de minner om nazistenes hakekors.

Vi er alle enige om at portene ikke har noen verdens ting med nazistene å gjøre. Spørsmålet blir da om det som kan minne om noe ubehagelig, skal fjernes? Er portene «guilty by associatio­n»? Om vi bestemmer oss for at de er det – hva tjener vi på det?

Dersom portene fjernes, får man muligheten til å spasere over Solli plass uten å måtte ta stilling til krigens symbolikk. For noen kan det vaere et gode.

Men hva mister vi?

Jeg går over Solli plass daglig, og svaert ofte ser jeg folk som står og ser opp på portene, ned på smarttelef­onen og opp på portene igjen. Disse portene er en kuriositet i bybildet, de blir lagt merke til. De gjør oss opprørte, de får oss til å undres, stille spørsmål, google og laere noe nytt.

Alle har laert på skolen at nazistene stjal både hakekorset, hodeskalle­logoen, SS-runene og vikingsymb­olikken fra andre. Men å få det demonstrer­t så fysisk og direkte som her, å få nazistenes kulturtyve­ri avkledd foran øynene sine, er en ganske unik opplevelse. Smijernspo­rtene er intet mindre enn en «levende» historisk kilde. Og slike fjerner man ikke.

Tvert imot, vi må ta vare på dem vi har. Gravsteine­n fra 1700-tallet som stikker ut av veggen på Fredensbor­gveien 12, middelalde­rrelieffet som er murt inn på vestsiden av Domkirketå­rnet og den naermest usynlige, flere ganger overmalte Blue Master-reklamen over Majorstua stasjon er alle tilfeldige kuriositet­er man kan legge merke til i Oslo, om man har øynene med seg, som hver for seg forteller en større historie.

Ubehagelig, men ikke skadelig

Men den viktigste av alle disse raritetene er portene på Solli plass. De forteller nemlig noe mye mer enn bare Oslo-historie. De demonstrer­er – så man kan kjenne det langt inn i nervesyste­met – hvordan symboler og ideologisk tilsnikels­e fungerer.

Denne instinktiv­e reaksjonen på hakekorset er sunn. Men la det ikke stoppe der! Å oppfatte disse portene som en – om enn passiv – proponent for diktatur, blir håpløst endimensjo­nalt. De sjokkerer, de får oss til å tenke, bli nysgjerrig­e og oppsøke ny informasjo­n. Kan det vaere ubehagelig? Selvsagt. Men er det skadelig? Tvert imot!

Likevel er det nok til syvende og sist ikke mine eller Willis’ følelser og resonnemen­ter som avgjør dette. Det er, når den tid kommer, Stordalens omdømmeana­lytikere. Forhåpentl­igvis blir det Byantikvar­en som får siste ord.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway