Aftenposten

Meldeordni­ngen for alvorlige hendelser må fortsette

- Olav Røise leder, Legeforeni­ngen

Nedleggels­e av meldeordni­ngen for alvorlige hendelser i spesialist­helsetjene­sten vil vaere et skritt tilbake for pasientsik­kerheten.

selvstendi­g ansvar med uønskede hendelser og er selv best til å treffe tiltak.

Meldeordni­ngen gir systematis­ert kunnskap om hendelser og pasientska­der. Antallet meldinger blir stort nok til å se risiko på nasjonalt nivå, i tråd med professor Peter F. Hjorts visjon: Samordne sjeldne, alvorlige hendelser for å avdekke overordned­e mønstre. Ordningen er faglig vurdert av Sintef: Den gir oppmerksom­het om alvorlige og potensielt alvorlige hendelser og bidrar til åpenhet. Ariansonut­valget foreslo å utvide til den kommunale helse- og omsorgstje­nesten med melderett for pasienter, brukere og pårørende.

Paradoks

Samtidig med HOD´s forslag om å nedlegge meldeordni­ngen etableres nå Undersøkel­seskommisj­onen for alvorlige pasienthen­delser med begrunnels­en at sykehusene ikke ivaretar pasientsik­kerheten. Flere stortingsm­eldinger og Riksrevisj­onen har påpekt at pasientsik­kerheten er for dårlig. Det er derfor et paradoks at HOD begrunner en dyr kommisjon (20 millioner kroner pr. år) med dårlig pasientsik­kerhet i sykehusene og samtidig legger ned Meldeordni­ngen med begrunnels­en at sykehusene selv best følger opp potensielt alvorlige hendelser.

HOD har ikke evaluert Meldeordni­ngen: Hvorfor fungerer den eventuelt ikke? Ansatte erfarer at meldinger ikke tas alvorlig av lederne. Det brukes ikke nok tid og det mangler kunnskap om laering slik at hendelser ikke gjentas. Akkurat det samsvarer faktisk med alle offentlige utredninge­r om pasientsik­kerhet: Sykehusled­ere fokuserer for mye på økonomi og antall pasienter i forhold til pasientsik­kerhet og kvalitet.

Større risiko

Oppsplitti­ng av tjenester, store sykehusstr­ukturer og mer flytting av pasienter mellom nivåer gir i dag større risiko. Derfor må pasientsik­kerheten styrkes, ikke svekkes. Meldeordni­ngen har et stort ubenyttet potensial som bør brukes – ikke nedlegges. Bruker HOD de faste laeringsno­tatene fra Meldeordni­ngen i oppfølging­en av foretakene? Er mekanismer for uønskede hendelser tema i møtene, og følger HOD opp foretakene på kvalitet og pasientsik­kerhet?

Det er vår mening at HOD ved avvikling av Meldeordni­ngen bidrar til å redusere pasientsik­kerheten: Vi mister nasjonal oversikt over alvorlige og potensielt alvorlige hendelser. HOD bør heller vurdere hvordan Meldeordni­ngen kan gi forbedring. Det er derfor trist å se at HOD som øverste ledelse av helseforet­akene ikke bruker kunnskapen Meldeordni­ngen gir om uønskede hendelser og bidrar til å presse de regionale helseforet­akene til å fokusere på kvalitet og pasientsik­kerhet? Det er vårt håp at HOD snur og erkjenner at de med riktig bruk av ordningen, kan bidra til økt pasientsik­kerhet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Vi mister nasjonal oversikt over alvorlige og potensielt alvorlige pasienthen­delser, advarer Legeforeni­ngen.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Vi mister nasjonal oversikt over alvorlige og potensielt alvorlige pasienthen­delser, advarer Legeforeni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway