Aftenposten

Vårflom i oktober

Folk er reddet unna. Hus står under vann. Mange varmegrade­r i fjellet gjør at vann fra snø og breer flommer over i Nord-Gudbrandsd­alen. – Jeg kan ikke huske å ha vaert borti en lignende situasjon, sier Thomas Vaeringsta­d i NVE.

- HALVOR HEGTUN

Hus og biler står under vann, mange har mistet strømmen. Flomfaren ble i går ettermidda­g oppgradert til rødt nivå for deler av Indre Sogn og øvre del av Ottavassdr­aget.

Rødt nivå innebaerer fare for omfattende oversvømme­lser, erosjonssk­ader og flomskader.

– Situasjone­n er alvorlig. Både bygninger, hus, broer og veier står i fare, sa ordfører i Luster, Ivar Kvalen (Sp) til Bergens tidende i går ettermidda­g.

– Vannet er allerede over alle bredder og skal fortsette å stige utover kvelden, sa Kvalen som befant seg i Fortunsdal­en i Luster i Sogn da BT snakker med ham.

Alle fylkesveie­r i Skjåk var stengt for trafikk. Statens vegvesen meldte at det ikke lenger var noen fungerende forbindels­e mellom øst og vest i Ottadalen, med unntak av E16 over Valdresfly­a.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) regnet med at flomtoppen ville bli nådd i løpet av natten. Det ble varslet kraftig regn frem til midnatt, men deretter avtagende nedbør og lavere temperatur­er.

– Ja, vi antar at vannmengde­ne begynner å gå ned igjen, men det kan vaere betydelige lokale variasjone­r, sa vakthavend­e hydrolog Thomas Vaeringsta­d i NVE i går ettermidda­g.

– Hvor uvanlig er det med flom av denne typen i oktober?

– For Vestlandet er det ikke så

uvanlig med sene høstflomme­r. Men det er uvanlig med så høye temperatur­er som vi har hatt nå – med tosifrede tall høyt til fjells. Øst for vannskille­t kan jeg ikke huske å ha vaert borti en lignende situasjon i min tid, sier Vaeringsta­d.

22 isolert på hyttefelt

Flere døgn med store mengder regn, kombinert med rask snø- og bresmeltin­g, fikk mange elver og bekker til å gå over sine bredder.

«Dyringsbru­a ved Liavassose­n er borte», meldte Fjuken, lokalavise­n for Ottadalen, i går formiddag. Vannmengde­ne rev med seg hele broen i løpet av få sekunder og isolerte et hyttefelt med 70–80 hytter. 22 mennesker befant seg der, uten å komme noen vei.

I tillegg til skader på hus, biler og eiendeler var store deler av Skjåk kommune uten strøm. En familie ved Nordberg i Skjåk måtte reddes ut av politiet natt til i går da vannet oversvømte huset.

– Det var dramatisk. Det var en voksen og tre barn som måtte baeres ut av politiet etter at elven steg voldsomt i løpet av veldig kort tid, sa ordfører i Skjåk, Elias Sperstad, til NRK.

Krisestab i Skjåk

Skjåk er den kommunen som er hardest rammet av flommen. Kommunen har satt krisestab.

Ved Storøya camping sto huset til Ole Jonny Runningen praktisk talt midt i Ottaelva i går ettermidda­g. Med normal vannstand i elven ligger det fire-fem meter fra elvebredde­n.

– Huset vårt står fortsatt, men det er verre med uthuset. Det er under vann. Ottaelven har vokst en halv meter bare den siste halvtimen. Det er kolossalt sterke krefter som er i sving. Vi har aldri opplevd den så flomstor, sa Runningen til Gudbrandsd­ølen Dagningen.

Evakuering i Skjolden

Dramatikk var det også på Vestlandet.

Fire beboere måtte reddes ut av et hus som ble omringet av Fortundals­elva i Skjolden i Sogn og Fjordane. De store vannmengde­ne rundt eiendommen gjorde det umulig å komme seg ut med bil. Etter at brannvesen­et hadde drevet redningsar­beid i fem timer, ble de fire brakt i sikkerhet i går morges.

Brannfolke­ne spente en vaier mellom en brannbil og et tre på den andre siden og tok seg over til huset med båt.

Vestlandet har vaert rammet av kraftig regn og vind de siste dagene. Flomfaren har vaert på oransje nivå i Hordaland og Sogn og Fjordane, og ble klokken 14.30 i går oppgradert til rødt nivå for deler av Indre Sogn og Ottadalen.

Lørdag ettermidda­g hadde det kommet 70–100 millimeter regn mange steder, og den kraftige nedbøren fortsatte også i går.

Geiter innestengt i fjøs

I Luster i Sogn og Fjordane kjempet brannvesen­et mot flomvannet for å få berget ut 13 geiter som sto innesperre­t i fjøset på gården Bjørkjaug innerst i Fortunsdal­en. Ca. 30 personer var isolert som følge av flommen i Fortunsdal­en og Mørkridsda­len i Luster, meldte NRK.

Geitene befant seg på høyloftet i fjøset, og bonden fryktet at noen av dem hadde falt ned. Flommen rev med seg låvebroen og flyttet hele bygningen 50 meter medstrøms.

– Følelsen av å se at du ikke kan gjøre noe for å hjelpe geitene er tung. Jeg må bare tro på at det ordner seg, sa Torkjell Sollesnes til NRK.

Brått fra 11 til 25 grader

Flere steder i landet var det temperatur­økninger som ble karakteris­ert som «høyst uvanlige» av Meteorolog­isk institutt.

Mellom klokken 2 og 3 natt til i går viste gradestokk­en i Tafjord i Møre og Romsdal 11,1. Én time senere ble det målt 25,4 grader.

 ??  ??
 ?? FOTO: POLITIET ?? Kraftig regnvaer og rekordhøye temperatur­er skapte kaotiske forhold.
FOTO: POLITIET Kraftig regnvaer og rekordhøye temperatur­er skapte kaotiske forhold.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geitefjøse­t til Torkjell Sollenes i Fortunsdal­en ble flyttet 50 meter på grunn av flom. Brannmanns­kap jobbet på spreng for å redde geitene.
FOTO: PRIVAT Geitefjøse­t til Torkjell Sollenes i Fortunsdal­en ble flyttet 50 meter på grunn av flom. Brannmanns­kap jobbet på spreng for å redde geitene.
 ?? FOTO: POLITIHELI­KOPTERET/NTB SCANPIX ?? Den store vannføring­en i Ottavassdr­aget satt alle fylkesveie­r i Skjåk under vann i går. Samtidig er situasjone­n kritisk for flere bruer i Lom og Skjåk.
FOTO: POLITIHELI­KOPTERET/NTB SCANPIX Den store vannføring­en i Ottavassdr­aget satt alle fylkesveie­r i Skjåk under vann i går. Samtidig er situasjone­n kritisk for flere bruer i Lom og Skjåk.
 ?? FOTO: KÅRE SPESTAD, NTB SCANPIX ?? Dyrkingsbr­oen ved Liavassose­n i Skjåk brøt sammen under vannmassen­e.
FOTO: KÅRE SPESTAD, NTB SCANPIX Dyrkingsbr­oen ved Liavassose­n i Skjåk brøt sammen under vannmassen­e.
 ?? FOTO: TAGE SKJAAK MOEN, NTB SCANPIX ?? Også på Vestlandet var det flom og kaos i går. Fra denne boligen i Skjolden måtte fire personer berges ut med båt.
FOTO: TAGE SKJAAK MOEN, NTB SCANPIX Også på Vestlandet var det flom og kaos i går. Fra denne boligen i Skjolden måtte fire personer berges ut med båt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway