Aftenposten

TV-serien du ikke bør se alene

-

med et lite skap. Vi tok med lommelykte­n, krabbet inn i skapet, og så leste vi spøkelsesh­istorier til vi ble vettskremt­e.

Grøsseren som får nakkehåren­e til å reise seg og du famler etter hånden til kjaeresten, er sjelden. Det skal mye mer enn et par bøeffekter og ekle monstre til for å fremkalle ekte uhygge. Den snikende følelsen av at det er noe som skjuler seg i mørket, at du ser noe som ikke burde vaere der, er det få som greier å fremkalle. Spøkelsesh­istorier er min akilleshae­l. Er de godt fortalt, kan de, selv i voksen alder, skremme meg.

Jeg så The Haunting of Hill House sammen med min mann. Det er jeg glad for. Denne serien bør du ikke se alene en mørk høstkveld. Det er ikke fordi den har mange bø-effekter som får deg til å skvette – selv om de som er der fikk meg til å hyle høyt – men fordi blandingen av det overnaturl­ige og den psykologis­ke skrekken er potent og rystende.

Men, la oss starte med begynnelse­n.

Dype traumer

I 1959 ga Shirley Jackson ut romanen The Haunting of Hill House. En gotiskinsp­irert spøkelsesh­istorie om et gammelt hus og en doktor som søker etter svar på om spøkelser finnes eller ei.

Historien er filmet to ganger under tittelen The Haunting. I 1963 regisserte Robert Weir en psykologis­k thriller, som er et godt eksempel på hvordan du lager en skummel film. I 1999 laget Jan de Bont en overlesset effektfilm som er mer latterlig enn skummel.

Netflix’ nye serie henter inspirasjo­n fra Jacksons roman, men med unntak av noen av navnene er det en helt annen historie serieskape­r Mike Flanagan serverer.

Det skulle bare mangle. Ti episoder med ren grøss og gru kunne blitt vel intenst selv for den mest ihuga skrekkfant­ast. Nei, det Flanagan gjør, er å fortelle en historie om en familie som ikke har maktet å bearbeide sine egne dype traumer.

Mike Flanagan starter historien med fem voksne søsken. Alle takler traumene fra tiden de bodde i Hill House forskjelli­g.

Den eldste, Steven, benekter at noe mystisk har skjedd. Theo har stengt av følelsene sine, Shirley jobber som begravelse­sagent og tilbringer dagene blant de døde. De to yngste, tvillingen­e Nell og Luke, sliter mest med de mørke minnene.

Beretninge­n som følger fortelles i tilbakebli­kk. Sakte nøstes hendelsene opp og kulminerer med natten familien flykter fra huset. Hva skjedde egentlig da de bodde i Hill House? Er det et spøkelsesh­us, eller dreier det seg om dype traumer med røtter i en mor med mentale problemer?

Ensemblesp­ill av beste merke

Noen vil kanskje mene at serien utvikler seg sakte, men etablering­en av karakteren­e i både fortid og nåtid er essensiell for at den krypende uhyggen skal bli mest mulig effektiv.

Og uhyggelig blir det. Veldig uhyggelig.

Produksjon­sdesignen er eksepsjone­lt atmosfaeri­sk. Huset, som spiller en av hovedrolle­ne, er vakkert, stemningsf­ullt, mystisk og skremmende på samme tid. Interiøret er rødt og svart med et dryss av hvitt. Det står i skarp kontrast til de nøytrale fargene som brukes i nåtidssekv­ensene.

Mike Flanagan har hatt regien på alle episodene slik at den kunstneris­ke helheten beholdes. Overgangen­e mellom fortid og nåtid er elegant og klippingen sømløs. En dør åpnes i nåtiden, og i neste sekvens er man i fortiden – som et spøkelse.

Samtlige av skuespille­rne – både de yngre og eldre utgavene – er med på å gi historien dybde og ikke minst en menneskeli­g side. Det blir urettferdi­g å trekke frem en, for dette er ensemblesp­ill av beste merke.

Originalt grep

Oppklaring­en har ofte en tendens til å ødelegge for mange overnaturl­ige historier. Flanagan haler også i land finalen nettopp fordi han aldri overforkla­rer, men overlater tolkningen til publikum. For hva er et spøkelse foruten et minne om kjaerlighe­t, raseri, frykt, dårlig samvittigh­et og tilgivelse?

Serien er heller ikke redd for å berøre tunge og vanskelige temaer som selvmord, mental sykdom og avhengighe­t. Å utforske minner og familietra­umer gjennom å bruke skrekkfilm­ens klassiske sjangergre­p har vaert gjort tidligere, men sjelden så godt som her.

The Haunting of Hill House er original, spennende, intens, annerledes og utrolig skremmende. Serien kan lett ta nattesøvne­n fra deg. Er du lettskremt? Ikke se den alene.

 ?? FOTO: STEVE DIETL, NETFLIX ?? Et gotisk mareritt: Hill House spiller en av hovedrolle­ne i The Haunting of Hill House.
FOTO: STEVE DIETL, NETFLIX Et gotisk mareritt: Hill House spiller en av hovedrolle­ne i The Haunting of Hill House.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway