Aftenposten

Tre statsråder ber om granskning av Tolga kommune

- MAGNUS KALLELID

Tolga-saken er historien om tre brødre som oppdaget at de var feilaktig registrert som psykisk utviklings­hemmede, og om en kommune med stram økonomi som tjente penger på akkurat det.

1

Tre brødre får en diagnose

I juni i år får de tre brødrene Lars Peder (35), Arvid (32) og Magnus Holøyen (25) et brev fra kommunen der de bor. Der står det at de helt siden 2012 og 2013 har vaert registrert som psykisk utviklings­hemmede, uten å ha fått beskjed om det.

Tester viser at to av brødrene ikke er psykisk utviklings­hemmede og at den siste broren ble registrert som psykisk utviklings­hemmet av kommunen før han fikk diagnosen.

Det var VG som forrige helg siden kom med disse avsløringe­ne fra Tolga kommune i Østerdalen. Avisen kunne også fortelle at brødrenes diagnoser er blitt brukt til å sette de tre under personlig og økonomisk vergemål. Det gjorde at staten fikk retten til å gripe inn i brødrenes personlige økonomi.

To av brødrene, Arvid og Lars Peder, fikk opphevet sine vergemål i februar og juni. Men yngstebror­en Magnus måtte kjempe en lengre kamp mot Fylkesmann­en i Hedmark. Det var først i forrige uke at han fikk beskjeden om at vergemålet var opphevet.

2

En kommune i pengenød

Tolga kommune har lenge slitt økonomisk. Ordningen er slik at en psykisk utviklings­hemmet gir kommunen en halv million kroner ekstra i året. Året før brødrene Holøyen feilaktig blir registrert som psykisk utviklings­hemmede, har Tolga kommune fem innbyggere med antall psykisk utviklings­hemmede.

Året etter, i 2014, står det på papiret at kommunen har ti.

På ett år har kommunen altså doblet antallet diagnoser. Selv om Tolga kommune flere ganger har understrek­et at dette ikke har skjedd i den hensikt å tjene penger, mener blant annet Aftenposte­n i sin leder at VG går langt i å sannsynlig­gjøre at kommunen nettopp så dette som økonomisk lønnsomt.

3 Ordføreren og statsminis­teren beklager

Søndag kveld beklaget Tolgas ordfører Ragnhild Aashaug det som har skjedd de tre brødrene.

– Denne unnskyldni­ngen skulle ha kommet før og det har jeg beklaget overfor familien også, sier hun til VG.

En beklagelse kom også fra statsminis­teren torsdag i forrige uke, altså før ordføreren beklaget. Erna Solberg understrek­er at det 20 år gamle regelverke­t er basert på tillit og at det ikke skal ses på som en inntektski­lde.

4 Regjeringe­n ber om gransking

Saken får nå sitt politiske etterspill. Mange politikere har reagert. Regjeringe­n varslet i går at de vil ha en gransking av Tolga kommune og flere etater (se egen sak på side 5).

5

Ingen har sjekket på ni år

Saken får også et mulig etterspill i statsbyråk­ratiet. VG forteller at det ikke er blitt ført tilsyn med registreri­ngen av psykisk utviklings­hemmede på ni år.

– Nei, vi har ikke gjort dette etter 2009. Siden har vi basert oss på det kommunen og kommunerev­isor melder inn, sier divisjonsd­irektør Svein Lie i Helsedirek­toratet til VG.

Helsedirek­toratet har ikke et klart svar på om det føres eksternt tilsyn med «papirdiagn­osene».

– Det er et legitimt spørsmål om det burde vaere det, men slik fungerer altså både denne og andre ordninger der kommunene selv står for rapporteri­ng, sier Lie.

 ??  ??
 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX ?? Statsråden­e Monica Maeland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber Fylkesmann­en i Hordaland om å granske Tolga kommune.
FOTO: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX Statsråden­e Monica Maeland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber Fylkesmann­en i Hordaland om å granske Tolga kommune.
 ??  ?? Magnus Holøyen møtte i forrige uke i NRKs Debatten for å snakke om saken om ham og brødrene.
Magnus Holøyen møtte i forrige uke i NRKs Debatten for å snakke om saken om ham og brødrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway