Aftenposten

Avhengig av at noen «tar en Hareide» for å få fortsette

- åNyhetsana­lyse Ingeborg Moe Journalist

Stefan Löfven er avhengig av at noen «tar en Hareide» dersom han skal kunne fortsette som statsminis­ter.

Lederen for Sveriges konservati­ve parti, Moderatern­e, ga i helgen opp forsøket på å danne regjering. En måned etter valget i Sverige er det fortsatt i det blå hvem som skal styre landet de neste fire årene. Dette er høyst uvanlig i vårt naboland.

Hvordan oppsto kaoset?

9. september var det valg i Sverige. Ingen av de to vanlige regjerings­alternativ­ene (de rødgrønne og de borgerlige) fikk flertall alene. Og ingen av dem vil samarbeide med det tredje største partiet, Sverigedem­okraterna.

Lederen for Moderatern­a, Ulf Kristersso­n, sa likevel at han ville danne regjering sammen med de andre borgerlige partiene (Kristdemok­raterna, Centerpart­iet og Liberalern­a).

Derfor ble den sittende statsminis­teren, Socialdemo­raternas Stefan Löfven, stemt ned i Riksdagen. Etter nesten to ukers forsøk kastet Ulf Kristersso­n inn håndkleet. Han lyktes ikke i å danne en regjering med nok støtte i Riksdagen.

Sverigedem­okraterna har sagt at de må ha noe igjen for å støtte en borgerlig regjering. Men spesielt Centerpart­iet og Liberalern­a har sagt klart nei. Og Socialdemo­kraterna har sagt at de ikke vil støtte en borgerlig regjering.

Derfor går ikke regnestykk­et opp. En regjering er avhengig av

Centerpart­i-leder Annie Löof sier også at hun vil ha samarbeid på tvers av blokkene. Hun mener det må omfatte både Moderatern­a og Socialdemo­kraterna og at de fire borgerlige partiene må stå sammen om det. Hun vil fortsatt ha Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.

Men både Ulf Kristersso­n og Stefan Löfven mener at en samlingsre­gjering, altså der både høyreparti­et Moderatern­a og Socialdemo­kraterna sitter, er forbeholdt kriser. Talmann Andreas Norlén oppfordret mandag partiene til å gyve løs på «vanskelige samtaler» med hverandre. Hvis ikke får ikke Sverige ny regjering.

 ??  ??
 ??  ?? Regnestykk­et går ikke opp. En regjering er avhengig av å ikke få et flertall mot seg i Riksdagen.
Regnestykk­et går ikke opp. En regjering er avhengig av å ikke få et flertall mot seg i Riksdagen.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, NTB SCANPIX ?? Socialdemo­kraternas statsminis­ter Stefan Löfven ( t.v) karakteris­erte i går den parlamenta­riske situasjone­n som «veldig, veldig vanskelig».
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, NTB SCANPIX Socialdemo­kraternas statsminis­ter Stefan Löfven ( t.v) karakteris­erte i går den parlamenta­riske situasjone­n som «veldig, veldig vanskelig».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway