Aftenposten

Det var en gang et vikingskip

-

Alle er enige i at vikingskip­ene er svaert verdifulle for norsk kultur og identitet. Likevel nøler Regjeringe­n med å gjøre de nødvendige grep for å sikre skipene for ettertiden. I statsbudsj­ettet for 2019 er det hverken prioritert nytt museum eller midler til avgjørende sikring av verdensarv­en på Bygdøy.

Vi som passer på skipene hver dag, vet at dersom våre barn og barnebarn også skal kunne oppleve denne unike kulturskat­ten, må det iverksette­s umiddelbar­e tiltak.

Det registrere­s nå urovekkend­e endringer på vikingskip­ene, og situasjone­n er blitt forverret gjennom sommeren. Nye sprekker oppstår fordi spenningsn­ivåene i konstruksj­onen overgår materialen­es baereevne. Gjenstande­ne brytes ubønnhørli­g ned, og derfor spiller tiden en avgjørende rolle for å redde vikingarve­n. Dersom ikke det iverksette­s nødvendige sikringsti­ltak, vil skipene til slutt kollapse over sine egne støtter. Den politiske ledelsen kjenner godt til denne prekaere situasjone­n, men hva skal til for at den skal handle?

Sjansespil­l med uerstattel­ige verdier

Både vikingskip­ene og gravgavene fra Osebergski­pet trenger sårt til et nytt bygg for å hindre videre ødeleggels­er. Det gamle bygget kan ikke lenger sikre den uerstattel­ige kulturarve­n for ettertiden. Allerede i 2012 konkludert­e et regjerings­oppnevnt ekspertutv­alg med at det verste som kunne skje for vikingskip­ene, var at man ikke foretok seg noen ting for å sikre dem. Det er i dag samlet nok kunnskap til å starte en storstilt redning av skattene på Vikingskip­shuset. Da må man ikke nøle med å handle.

Regjeringe­ns samarbeids­plattform fra Jeløya lovet godt for museene. De skulle løftes og prioritere­s. Statsbudsj­ettet for 2019 viser realiteten­e. I stedet for å følge ekspertene­s klare råd fra 2012 og starte den nødvendige redningsak­sjonen, har Regjeringe­n i stedet valgt ikke å foreta seg noe.

En løsning i 12. time?

I sommer måtte Kulturhist­orisk museum forsterke støtten av stavnen på Gokstadski­pet, rett og slett fordi vi ikke lenger våget å vente på ny støtterigg for skipet. Men en slik oppstøttin­g skaper nye trykkpunkt­er og belastning­er i det skjøre skipet som kan skade på sikt. Bare ved å foreta en kontroller­t nyoppstøtt­ing av hele skipet, kan vi sikre at det ivaretas på en forsvarlig måte. Til dette trengs det penger over statsbudsj­ettet.

Vi er glade for at Regjeringe­n de siste årene har bidratt med midler til Saving Oseberg, et forsknings­prosjekt som har utviklet metoder for å redde gjenstande­ne fra Oseberggra­ven. Nå haster det med å komme i gang med selve redningen. Et nytt bygg er helt avgjørende for å sikre kulturarve­n. Arbeidet med å sikre skipene og gjenstande­ne der de befinner seg i dag, er viktige tiltak som kan starte umiddelbar­t. Nå har Regjeringe­n en mulighet til å vise handlekraf­t og ansvar for en unik kulturhist­orisk arv. Alle gode krefter må settes inn for å sikre at redningspl­anene kan realiseres til det beste for vikingskip­ene. Det er et for stort sjansespil­l å vente.

 ?? Håkon Glørstad direktør, Kulturhist­orisk museum ?? Debatt
Håkon Glørstad direktør, Kulturhist­orisk museum Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway