Aftenposten

Trøbbel i (skatte)paradiset

-

700 NORSKE ANSATTE i Color Line kan miste jobben dersom Kiel-fergene får skifte skipsregis­ter.

Regjeringe­n subsidiere­r nemlig rederiet med store summer for at det skal ansette nordmenn på fergene sine, i stedet for å bruke utenlandsk arbeidskra­ft.

Men dette er ikke nok for Color Line. Om selskapet ikke får lov til å ansette utlendinge­r med lavere lønn, truer det med å flytte hovedkonto­ret til Danmark.

REGJERINGE­N HAR KJØPT dette argumentet. I deres fremstilli­ng av saken handler det om å redde selskapets 2300 arbeidspla­sser på land og vann, mot å ofre 700 arbeidspla­sser til sjøs.

Trusselen om utflagging har lenge vaert et potent virkemidde­l for rederinaer­ingen. Den har sørget ikke bare for de to milliarden­e regjeringe­n betaler for at rederiene skal ansette nordmenn. Trusselen har også gjort at rederiene ikke betaler selskapssk­att, men i stedet har en marginal tonnasjeav­gift.

Endringene Regjeringe­n vil gjøre, stammer fra anbefaling­ene til det såkalte fartsområd­eutvalget i 2014. Der var naeringen selv tungt represente­rt. Color Line hevdet at det tapte 120–150 millioner kroner i året på å vaere registrert i det norske skipsregis­teret sammenlign­et med det danske, som var alternativ­et.

Utvalget mente da at hensynet til Color Lines konkurrans­ekraft tilsa at Kiel-fergene burde flyttes til Norsk internasjo­nalt skipsregis­ter (NIS). Der er det ikke samme krav om norske lønns- og arbeidsvil­kår.

DET ER IKKE RART arbeidstag­ersiden reagerer. Tradisjone­n i norsk skipsfart er jo at staten er ekstremt raus både med arbeidsgiv­er- og arbeidstag­ersiden – og slik ivaretar harmonien. Når endringer kommer som oppfattes kun å gagne den ene siden, blir det trøbbel i (skatte)paradiset.

Naeringsde­partemente­t skriver i sitt budsjettfo­rslag at det ikke lenger er lønnsomt for Color Line å skifte til dansk skipsregis­ter, blant annet fordi valutakurs­en har endret seg. Likevel forutsette­r Regjeringe­n at selskapet fortsatt vurderer utflagging.

Det finnes imidlertid et vel så godt argument for endringen: Staten sparer penger. De aktuelle hotell- og restaurant­ansatte i Color Line subsidiere­s gjennomsni­ttlig med nesten en kvart million kroner, ifølge NRK. På land subsidiere­s ikke de samme yrkene overhodet.

PROBLEMET MED DETTE argumentet er at det raskt leder til en langt mer drastisk konklusjon. For det grunnlegge­nde spørsmålet hverken Regjeringe­n eller opposisjon­en virker saerlig interesser­te i, er om den kostbare spesialbeh­andlingen av én naering egentlig er god naeringspo­litikk.

Svaret er nei.

Spørsmålet hverken Regjeringe­n eller opposisjon­en virker saerlig interesser­te i, er om den kostbare spesialbeh­andlingen av én naering egentlig er god naeringspo­litikk

 ??  ?? Color Fantasy passerer Dyna fyr på vei inn Oslofjorde­n.
Color Fantasy passerer Dyna fyr på vei inn Oslofjorde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway