Aftenposten

– Veldig alvorlige forhold er avdekket

-

Tolga-saken er så alvorlig at statsråden­e Monica Maeland, Bent Høie og Tor Mikkel Wara ber Fylkesmann­en i Hordaland om å granske Tolga kommune i Hedmark.

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) sa på en presseorie­ntering sammen med justis- og beredskaps­ministeren og helse- og omsorgsmin­isteren at det er avdekket «veldig alvorlige forhold» og at de nå er opptatt av å komme til bunns i dem.

Satt under vergemål

Derfor ber de Fylkesmann­en i Hordaland om å føre en såkalt lovlighets­kontroll med Tolga kommune. I tillegg skal Statens sivilretts­forvaltnin­g og Statens helsetilsy­n kobles inn i undersøkel­sene.

– Vi ønsker en samlet rapport og gjennomgan­g av saken, sier Maeland.

– Noen har fått en diagnose de ikke skulle hatt, noen har fått midler de ikke skulle hatt og noen er satt under vergemål de ikke skulle hatt, sier statsråden.

Stikkprøve­r

Målet er å få vite hva som konkret har skjedd i Tolga kommune, og om det er grunn til å tro at innbyggere i andre kommuner har fått diagnosen psykisk utviklings­hemning uten å vite det, og at kommuner dermed har mottatt uberettige­t statlig støtte. Ifølge VG har det de siste årene vaert en stor økning i antall rapportert­e psykisk utviklings­hemmede.

– Fylkesmann­en kommer til å bli bedt om å undersøke hvorvidt det er grunn til å tro at dette er noe som også kan ha foregått eller foregår også andre steder, sier Maeland.

Hun sier dette vil skje ved at fylkeslege­n foretar stikkprøve­r for å finne ut om kommunene oppgir korrekte kriterier for innmelding av personer med psykisk utviklings­hemning. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway