Aftenposten

Schengen-unntakene

-

Frankrike

Østerrike

Tyskland

Danmark

Sverige

Norge

Bulgaria

I tillegg har Ungarn og Slovenia innført egne grensekont­roller og bygget grensegjer­der mot andre EU-land.

– Så lenge EU ikke klarer å få kontroll på sine egne yttergrens­er, kan ingen komme og kreve at vi skal fjerne våre grensegjer­der, sier Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán.

Tysklands innenriksm­inister, Horst Seehofer, sier det samme: – Åpne grenser til Bayern kan bli noe som hører fortiden til.

Grensene gjenoppstå­r

Etter den arabiske våren, men før flyktningk­risen i 2015, innførte EU en krisemekan­isme, en ordning som åpnet for «midlertidi­g grensekont­roll ved Schengens indre grenser»:

Grensekont­roll ved indre grenser kunne innføres for inntil ett år og forlenges maksimum én gang.

Ordningen skulle kun benyttes ved helt ekstraordi­naere hendelser, som for eksempel da migrantkri­sen toppet seg i 2015, terrortrus­ler eller andre store hendelser.

Men flere land, inkludert Tyskland, Østerrike, Danmark, Frankrike og Bulgaria, har benyttet seg av ordningen helt siden 2015. Det gjelder også Norge. I dag står syv land på listen. EU-kommisjone­n forsøker nå desperat å komme ut av denne ordningen, som den ser er i ferd med å bli permanent. I 2016 laget kommisjone­nen plan for å gjenoppret­te de åpne grensene innen Schengen-området. Det har gått dårlig. Nå blir unntakene stadig oftere politisk begrunnet.

– Kommisjone­n forsøker desperat å finne en vei ut av dette, men den er under kraftig krysspress. Land som Tyskland og Frankrike forlenger grensekont­rollene, men kommisjone­n vil nødig legge seg ut med sterke støttespil­lere, sier Trauner.

– Ingen fremtid i Europa nå

Tilbake i masseleire­n i Bayern innser Marvis Gabriel at muligheten­e for en fremtid i Tyskland ser mørkere ut en noen gang.

Han har laert seg tysk. Han deltar i undervisni­ngen av barna i leiren. Ved hjelp av advokaten forsøker han å skape et nettverk. Han jobber med frivillige.

– Men alt tyske myndighete­r vil, er at jeg skal sitte her i leiren og vente på brevet om deportasjo­n. Det er rett og slett ikke noe liv, sier Marvis Gabriel.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Bare badeskoene sto igjen.
FOTO: SIGNE DONS Bare badeskoene sto igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway