Aftenposten

Truer med oljekrise hvis landet blir straffet

- INGER LISE HAMMERSTRØ­M

Verden krever svar fra Saudi-Arabia på hva som har skjedd med den regimekrit­iske journalist­en.

For to uker siden forsvant den saudiarabi­ske journalist­en og regimekrit­ikeren Jamal Khashoggi. Ingen har hørt eller sett noe til ham siden han gikk inn på konsulatet i Istanbul 2. oktober.

I går meldte CNN og en rekke andre medier at Saudi-Arabia har gitt Tyrkia tillatelse til å gjennomsøk­e konsulatet i Istanbul. Dette skjer samtidig som det internasjo­nale presset på landet øker.

Regimet nekter å ha noen som helst kjennskap til hva som har skjedd med deres landsmann. Det bekreftes i en twittermel­ding fra Donald Trump i går ettermidda­g norsk tid.

Han skriver at han har snakket med kongen i Saudi-Arabia, og at han nekter å ha noe kjennskap til hva som har skjedd. Utenriksmi­nister Mike Pompeo skal nå til Saudi-Arabia for å møte kongen.

Krever etterforsk­ning

Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland har forlangt omfattende etterforsk­ning. Søndag sa Donald Trump i et intervju med 60 minutes at Saudi-Arabia vil bli straffet strengt hvis landet har drept Khashoggi.

Søndag meldte investerin­gsbanken JP Morgan og bilproduse­nten Ford at de trekker seg fra den kommende investerin­gskonferan­sen Further Investment Initiative i Riyadh.

Tidligere har selskaper som Uber, Viacom, og AOL trukket seg. I tillegg har store mediehus som CNN, CNBC, Financial Times, The New York Times og Nikkei sagt at de trekker sin tilstedeva­erelse i form av sponsing av konferanse­n.

Men Saudi-Arabia sitter ikke stille i båten. Søndag kom den oljerike nasjonen med en uttalelse som ble tolket som en trussel om å bruke olje som politisk våpen.

I en kommentar i det statlige eide mediet Arabiya news skriver

 ?? FOTO: CLIFF OWEN / AP / NTB SCANPIX ?? Regimet i Saudi-Arabia, her ved kronprins og landets forsvarsmi­nister Mohammad bin Salman, gir ikke etter for Vestens press om svar på hva som har skjedd med Jamal Khashoggi.
FOTO: CLIFF OWEN / AP / NTB SCANPIX Regimet i Saudi-Arabia, her ved kronprins og landets forsvarsmi­nister Mohammad bin Salman, gir ikke etter for Vestens press om svar på hva som har skjedd med Jamal Khashoggi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway