Aftenposten

– Ville neppe klart oss hvis vi ikke lar en maskin overta

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

– Stormakten­e kan på relativt kort tid masseprodu­sere selvstyrte våpensyste­mer til lav kostnad. Det skremmer, sier ekspert Gjert Lage Dyndal.

I FN jobbes det med et vedtak rundt selvstyrte, såkalte autonome våpen. Det vil si våpen som forstår omgivelsen­e, sammenheng­en de opererer i og som teoretisk sett kan ta egne valg om å skyte mot mennesker.

Formelt kalles de «Lethal autonomous weapons»: Dødelige, selvstyrte våpen.

FN-arbeidet går parallelt med frivillige organisasj­oners «Campaign to Stop Killer Robots», som støttes av forskere som Teslas Elon Musk.

Samtidig er NATOs storøvelse Trident Juncture under oppkjøring i Norge. Her skal det brukes få våpen med høy grad av selvstyrin­g.

Droner, fra nevestore varianter til noen på størrelse med store modellfly, dukker imidlertid opp under «stridshand­lingene». Blant annet vil norske avdelinger med panserkjør­etøy bruke dem til å skaffe seg oversikt.

Når to sider er i kamp vil det vaere flere titalls droner i luften samtidig.

Missilet tar selv over styringen

På bildet over er et norskprodu­sert missil av typen JSM på vei mot et militaert kjøretøy under en test i mars i år. (Et missil er en rakett som kan styres etter at den er avfyrt, red.anm.)

Under testen ble missilet bevisst feilprogra­mmert til å ramme containere­n til venstre.

Takket vaere kunstig intelligen­s, der missilet er gjort i stand til å gjenkjenne og skille mellom ulike typer mål, identifise­rer det likevel riktig mål og rammer kjøretøyet.

Hadde det ikke funnet et «riktig mål» kunne det ha satt seg selv ut av spill, som ved å oppsøke vann.

Dette missilet skal etter planen brukes i norske F-35 kampfly. Slektninge­n NSM, som lages av Kongsberg Gruppen, er allerede på plass i marinens fregatter og i de lynraske MTB-båtene.

– Ville ikke klart oss

Forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen sier til Aftenposte­n at Forsvaret burde brukt mer ressurser på droner og autonome systemer.

– Vi ønsket å prioritere dette høyere for fire år siden. Nå vil det vaere uansvarlig å la vaere å se på det igjen, nettopp fordi omfanget og tilgjengel­igheten er økende. Kapasitete­n som ligger i dronesyste­met er stadig bedre, sier han.

– Tror du på et forbud mot autonome våpen?

– Jeg er sikker på at vi får en betydelig diskusjon om autonome våpen, som må begynne med; hva er et autonomt våpen? Det er mye som puttes i denne sekken.

– Jeg tror de fleste vil vaere opptatt av å involvere en ansvarlig beslutning­stager under bruk av autonome våpen, sier forsvarssj­efen.

Men det finnes grensetilf­eller, påpeker han, og viser til selvforsva­rssystemer som kan kobles inn på norske fregatter, og som selv regner ut hvilke missiler som skal skytes ned først om skipene trues av mange samtidig.

– Slike systemer tvinges vi mer og mer i retning av. Der ville vi neppe klare oss hvis vi ikke lar en maskin overta. Så er det stor forskjell på å gjøre dette i selvforsva­r og å gjøre det offensivt, sier Bruun-Hanssen.

Hvor langt unna er de?

Aftenposte­n har utfordret forsvarssj­efen og norske forskere som driver med utvikling av autonome systemer som kan brukes til overvåking eller som våpen.

– For hva finnes i dag av selvstyrte våpen? Hvor selvstyrte er de?

– Vi ser fortsatt ikke ferdig utviklede og komplette kampsystem­er av denne typen, sier Gjert Lage Dyndal.

Han er militaerfo­rsker ved Forsvarets høgskole og medforfatt­er av boken «Når dronene våkner».

– Grensen blir stadig mer flytende mellom hva som er bemannet og ubemannet, hva som tradisjone­lt har vaert oppfattet som missiler og fly, sier Dyndal. Han påpeker at stadig flere multifunks­jonelle systemer lett kan utvikles til nye bruksområd­er, som våpen.

– Det jeg synes er mest skremmende er at stormakten­e i dag på relativt kort tid kan masseprodu­sere slike våpensyste­mer, til en relativt lav kostnad, sier Dyndal.

For biler har man en skala for autonomi, fra at føreren har full kontroll over bilen til at bilen selv utfører alle sikkerhets­kritiske funksjoner under hele kjøreturen. En slik skala har man ikke for våpen.

– Et grunnlegge­nde premiss for hele diskusjone­n rundt robotiseri­ng av krigføring er hvordan man definerer autonomi, sier oberstløyt­nant John O. Birkeland, doktorgrad­sstipendia­t ved Skotsk senter for forsvarsst­udier ved University of Glasgow, som ser på overvåking I nordområde­ne, inkludert droner.

– En lettvint definisjon er handlinger som utføres uten menneskeli­g initiering. Den mest krevende definisjon­en er at en maskin forstår sine omgivelser, sammenheng­en den opererer i, og basert på forståelse­n kan ta egne valg.

– Jeg mener at diskusjone­n vannes ut hvis vi ikke holder oss til den siste definisjon­en, og da finnes det ingen autonome systemer i dag, sier Birkeland.

Bruk av dødelig makt

John O. Birkeland sier at mye av debatten rundt robotiseri­ng koker ned til ansvarligg­jøring for bruk av dødelig makt. Vi kan ikke forutsi hvordan faktiske autonome systemer vil opptre, fordi det i praksis er snakk om kunstig intelligen­s (AI).

Birkeland sier at autonome systemer alltid vil operere i en kommandokj­ede.

– De som tror at systemene vil operere helt på egen hånd og spore opp mål på bakken for eget forgodtbef­innende har ikke forstått hvordan legitim krig føres. Hvis maktbruken ikke er underlagt politisk kontroll, er den pr. definisjon illegitim, sier han.

– Vi må evne å innrette oss slik at denne overordned­e kontrollen beholdes i bruken av systemet, sier Birkeland. Er kunstig moral mulig? Viten • side 40–41

 ?? FOTO: KONGSBERG GRUPPEN ?? Mer informasjo­n JSM-missilet har selv konkludert med at transportk­jøretøyet er riktig mål. Her avfotograf­ert umiddelbar­t før det sprenger kjøretøyet i luften, under en test i mars i år.
FOTO: KONGSBERG GRUPPEN Mer informasjo­n JSM-missilet har selv konkludert med at transportk­jøretøyet er riktig mål. Her avfotograf­ert umiddelbar­t før det sprenger kjøretøyet i luften, under en test i mars i år.
 ??  ??
 ??  ?? Les mer
Les mer
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway