Aftenposten

Jeg er blitt Nations League-supporter

- åOm fotball Lars Tjaernås Fotballeks­pert lars.tjernas@aftenposte­n.no

Den utskjelte Nations League viser seg å bety noe. Til og med for de store stjernene.

I kveld spiller Norge sin fjerde kamp i fotballtur­neringen Nations League.

Jürgen Klopp, Liverpools karismatis­ke manager, stemplet forrige uke turneringe­n som «den mest meningsløs­e turneringe­n noensinne».

Det er lite overrasken­de og bør ikke fremstå som en fasit. Konflikten mellom klubber og landslag, og saerlig mellom klubbtrene­re og landslagst­renere, er ikke ny. Klubbene betaler spillernes lønninger. Trenerne er resultatan­svarlige og får i verste fall sparken om de ikke vinner et tilstrekke­lig antall kamper. Sånn sett er det lett å forstå at klubbtrene­rne ønsker minst mulig belastning på sine spillere den tiden de er med landslag.

Bruker sine beste spillere

Har Klopp et poeng?

Ja.

Og nei.

Ja, fordi enkelte landslagss­jefer nå ikke vil bytte like mange spillere som han ville gjort hvis det handlet om treningska­mper i stedet for Nations League. Ta England som eksempel. På under en uke har de møtt Kroatia og Spania i kamp om å vinne sin gruppe. For Gareth Southgate gjelder nøyaktig det samme som for Klopp – han trenger å vinne kamper. Til det trenger han sine beste spillere.

Nei, fordi Klopp og andres spillere uansett hadde vaert borte fra klubblagen­e på det som kalles «internasjo­nale datoer». Og landslagss­jefene ville fortsatt blitt vurdert etter resultaten­e også i disse kampene. Dermed ville de vaert nesten like fristet til å bruke sine beste spillere.

Lars Lagerbäck er et godt eksempel. Han har funnet sin stamme av spillere. Han vet han i løpet av et år har et veldig begrenset antall dager til å øve samhandlin­g, og ville uansett trolig tenkt å spille med samme stamme i laget om det hadde vaert treningska­mper. Slik tenker nesten garantert et flertall av landslagss­jefene.

Kamper som betyr noe

Nations League endrer egentlig bare én ting: Den har erstattet treningska­mper med kamper som betyr noe. Det har gjort at undertegne­de, og trolig mange med meg, er blitt Nations League-supportere.

Min skepsis var todelt. Det ene gikk på at konseptet var så kronglete og uoversiktl­ig at de faerreste ville forstå hva det handlet om. Sånn er det ikke. Det er egentlig så enkelt som at det er fire ulike turneringe­r på fire nivåer. De som til slutt vinner etter et gruppespil­l og cupspill, er sikret en plass i EM i 2020.

Det andre handlet om hvorvidt dette ville bety noe for lagene og spillerne, eller om kampene ville bli spilt naermest under «frivillig tvang». Få ting er mindre sjarmerend­e enn stjerner som viser med all tydelighet at de helst ønsker å vaere et helt annet sted. Den følelsen er blitt helt borte hos meg. Det skyldes noen vakre fotballopp­levelser denne helgen.

Overtidsmå­let

Da Italias Cristiano Biraghi headet inn seiersmåle­t borte mot Polen på overtid, og sikret fortsatt status i den øverste divisjonen i turneringe­n, ble han overfalt av et kobbel spillere og støtteappa­rat. Blant de mest euforiske var Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci, to lett aldrende herrer som har opplevd stort sett alt med klubb og landslag.

Det lyste lykke i hele laget på grunn av en scoring som knapt hadde gitt et håndtrykk om det handlet om en treningska­mp.

Kvelden før så jeg Manuel Neuer og

Toni Kroos rusle ut av Johan Cruyff arena med bøyde hoder etter å ha blitt ydmyket av Nederland. På tribunen omfavnet de oransjekle­dte tilskuere hverandre, mektig stolte over et lag som for første gang siden 2002 hadde beseiret tyskerne – og gjort det i en tellende kamp.

Prøveomgan­g eller konkurrans­e

Spør hvem som helst av de største stjernene og gi dem to alternativ­er: Vil du i landslagsp­ausen helst spiller treningska­mp, eller en kamp der det betyr noe å vinne? Svarene blir trolig det samme som hvis du spør en skihopper om han mener det er mest stas med prøveomgan­g eller konkurrans­e. Spillerne elsker å opptre av flere grunner. Den kanskje viktigste er fordi de er konkurrans­emennesker og vil vinne når noe ligger i potten.

Publikum ønsker trolig det samme. Etter hvert. Arrangøren­e må bare finne balanse mellom tilbud og etterspørs­el. Spør Norges Fotballfor­bund om akkurat det – etter publikumss­vikt i første hjemmekamp og publikumss­uksess i neste.

Som alt annet tar det tid å venne seg til nye ting. Tanken om at Nations League kanskje er Norges beste mulighet til å komme til et sluttspill, må få lov å feste seg i folks bevissthet. Nå slipper landslaget nemlig de «brysomme» motstander­ne i puljene de havner i før den normale kvalifiser­ingen.

Hvis billettpri­sene settes på riktig nivå og fotballen er attraktiv nok, kommer folk.

Gidder ikke møte Norge

Noen innvender at en treningska­mp mot England eller Spania hadde vaert mer stas enn Nations League mot Bulgaria. Problemet er bare at England eller Spania uansett ikke ville spilt mot oss. De møtte oss på 1990-tallet fordi laget var godt nok. Den rettighete­n må vi selv jobbe oss til. Veien dit går gjennom å komme til sluttspill.

Det vakreste argumentet for suksessen gjemmes likevel til slutt. Det handler om nasjoner som i all sin tid har levd i fotballens skygge, fjernt fra et streif av sol. Nå kan noen av dem plutselig få opplevelse­r hele nasjonen kan dele i tiår fremover. For svulstig? Spør folk på Gibraltar.

Hvis du var blant dem som opplevde at øya med 29.000 innbyggere på heroisk vis slet seg til sensasjone­lle 1–0 borte mot Armenia – eller bare har sett noen bilder av ekstasen etter kampen – og ikke blir berørt av det, har du et fotballhje­rte hugget i stein.

Da kan du heller glede deg til neste treningsla­ndskamp mot Finland foran 1357 tilskuere – og et resultat ingen husker uken etter.

 ??  ??
 ??  ?? Cristiano Biraghi (t.v.) har scoret på overtid for Italia mot Polen. Det ble feiret.
Cristiano Biraghi (t.v.) har scoret på overtid for Italia mot Polen. Det ble feiret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway