Aftenposten

Som far, så sønn

- PÅL STRANDE GAMLEMOEN

Michael Schumacher er blitt verdensmes­ter syv ganger i Formel 1. Nå kan sønnen Mick (19) ta opp arven.

Navnet Michael Schumacher er kjent for de aller fleste som noen gang har sett et løp i motorsport­en Formel 1. Tyskeren er av mange sett på som sportens største navn – og vant verdensmes­terskapet hele syv ganger mellom 1994 og 2004. Ingen har så mange titler som 49-åringen.

Schumacher la opp i 2012, men nå kan sønnen Mick sørge for at Schumacher-navnet nok en gang står på startstrek­en i Formel 1.

Var med da faren skadet seg

Mick var med faren da den mye omtalte alpinulykk­en fant sted i de sveitsiske alpene i desember 2013. Michael Schumacher slo hodet i en stein etter et fall og kjempet for livet en periode. Han ble utskrevet fra sykehuset i september det påfølgende året. Siden har han fått behandling hjemme, men det har kommet få detaljer om den tidligere motorsport­stjernens situasjon.

Mick var bare 14 år da han var med på den tragiske skituren.

– Faren min er idolet mitt, rett og slett fordi han er best. Målet mitt er å bli verdensmes­ter i Formel 1, sa Mick til RTL i 2017, ifølge F1.com

Nå er han et steg naermere det målet. Sist lørdag sikret han seg tittelen som europamest­er i Formel 3 etter å ha vunnet et løp i Tyskland. Dermed er han kvalifiser­t til Formel 1 neste sesong. Det mest sannsynlig­e er imidlertid at han først tar veien via Formel 2.

– Det vil vaere en bombe om han kjører Formel 1 neste sesong. Han får nok et sete der i 2020, med mindre Formel 2 går skikkelig dårlig, forteller – Det virker som at han kommer til å kjøre Formel 1 før eller siden etter det han har prestert nå, og spesielt med tanke på at han er den han er, sier Viasats Formel 1-kommentato­r Atle Gulbrandse­n.

19 år gamle Mick er uansett bra i rute: Faren Michael var selv 21 år da han fikk sin debut på racingspor­tens store scene.

– Kan bli en av de største

Mick Schumacher­s Formel 3-seier har naturlig nok vakt stor oppmerksom­het på grunn av navnet hans. Det er store forventnin­ger til den lovende sjåføren.

– Han har vist at han har det som skal til for å bli en av de største i sporten vår, sier Toto Wolff, som er sjef for Mercedes’ Formel 1-lag, ifølge planetf1.com.

Gulbrandse­n har også store forhåpning­er til 19-åringen.

– I fremtiden tror jeg han kan bli en toppkjører. En som vinner både enkeltløp og som også kan kjempe om mesterskap.

– Medfødt talent

Formel 1-kommentato­ren tror dog det blir vanskelig å gjenta farens enorme suksess. – Han har egentlig ikke vist noe veldig imponerend­e før siste halvdel av årets sesong. De faerreste hadde trodd på tittel for han for et halvt år siden, men nå ser det veldig bra ut. Det å slå rekordene til faren blir nok likevel ekstremt vanskelig, sier Gulbrandse­n, før han legger til:

– Han har helt sikkert et medfødt talent resultatme­ssig, som sønn av tidenes beste Formel 1-kjører.

Mick Schumacher selv virker å ta fremtiden med ro:

– Jeg gjør det på min måte for øyeblikket. Vi får se hva fremtiden bringer, sier han ifølge F1.com.

Gjør det vanskelig for nordmann?

Den unge sjåføren har ikke signert kontrakt med noen av Formel 1-lagene – ennå.

Gulbrandse­n forventer en dragkamp mellom «de tre store»; Ferrari, Mercedes og Red Bull, om å sikre seg Schumacher­s signatur. Gulbrandse­n mener norske motorsport­fans bør håpe at Schumacher signerer for Ferrari eller Mercedes.

Grunnen til det er at det 15 år gamle norske supertalen­tet Dennis Hauger allerede er en del av Red Bull-lagets ungdomssat­sing.

– Det er et vakuum hos Red Bull når det kommer til unge sjåfører. Dennis Hauger vil vaere 18 år gammel (aldersgren­se på 18 år for å kjøre F1, jour.anm.) og rent teoretisk vaere klar for Formel 1 i 2021. Mick Schumacher vil vaere en direkte konkurrent for han på veien til Formel 1, dersom han signerer for Red Bull.

 ?? FOTO: UWE ANSPACH/AP/NTB SCANPIX ?? Mick Schumacher på toppen av podiet på Hockenheim-banen i Tyskland etter å ha vunnet europamest­erskapet i Formel 3.
FOTO: UWE ANSPACH/AP/NTB SCANPIX Mick Schumacher på toppen av podiet på Hockenheim-banen i Tyskland etter å ha vunnet europamest­erskapet i Formel 3.
 ?? FOTO: LUCA BRUNO / ASSOCIATED PRESS ?? Michael Schumacher, her i den røde Ferrari-uniformen i 2004.
FOTO: LUCA BRUNO / ASSOCIATED PRESS Michael Schumacher, her i den røde Ferrari-uniformen i 2004.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway