Aftenposten

Jakten på det perfekte kan fort bli kjedelig

- Leif Ove Andsnes Vilde Frang

kan magien noen ganger kveles på veien.

Friksjonsl­øs avstand

De fleste pianister som når et visst nivå, vil komme til å gå løs på Chopins ballader. De fire notorisk vanskelige stykkene er spekket med romantiske melodier, svaere harmoniske bølger og imponerend­e høytempopa­ssasjer.

Det er rett og slett dette vi har pianoer til, kan man føle.

For en pianist som Leif Ove Andsnes er de tekniske utfordring­ene forholdsvi­s enkle – kanskje med unntak av den polyfone nummer fire. Det låter alltid riktig og mangler ikke på liv, heller ikke i de tre nokturnene som fungerer som pusterom mellom bravurnumr­ene. Her er emosjonell­e eksplosjon­er, varme kjaerlighe­tserklaeri­nger og blikkstill­e vann.

Likevel er det som om stykkene fremføres med en viss avstand. Tolkningen­e har få overraskel­ser og lite friksjon. I mylderet av innspillin­ger som finnes kommer denne ut som forholdsvi­s uinteressa­nt.

For perfekt

Det høres ut som smålig kritikk. For perfekt, liksom, er det mulig?

Ja. Noe av det spennende med Chopins ballader (og musikk generelt) er følelsen av risiko. Hva skjer i det dramatiske forløpet? Kommer pianisten i mål? Her vet vi fra første tone, dessverre, at dette kommer til å gå helt bra.

Fylde og eleganse

Ting er mindre sikkert hos Vilde Frang, både i uttrykk og musikkvalg. På hennes nyeste plate møter Bartóks første fiolinkons­ert Enescus strykeokte­tt. Bartóks konsert er en ungdommeli­g og hjertelig kjaerlighe­tserklaeri­ng, spilt med Frangs klare signaturkl­ang. Sammen med Orchestre Philharmon­ique de Radio France leverer hun en gjennomsik­tig og lett tolkning som er givende, uten helt å bli uforglemme­lig.

Mer minneverdi­g er derimot ungarske George Enescus fyldige oktett – som hun også fremførte ved åpningen av årets Oslo Kammermusi­kkfestival. Den iørefallen­de melodien binder de fire satsene sammen, og rik orkestreri­ng gjør at den forholdsvi­s lille gruppen på åtte musikere kan veksle mellom å høres ut som et stort orkester og et lite kammerense­mble.

Elegant kammermusi­sering fargelegge­r de mangfoldig­e tematiske ideene til Enescu og gjør det klart hvorfor verket anses som et av høydepunkt­ene for oktettbese­tningen – sammen med blant andre Mendelssoh­ns opus 20 og Sjostakovi­tsj’ Preludium og scherzo.

Med faerre forventnin­ger knyttet til både Bartóks fiolinkons­ert og Enescus oktett enn til de gjennomspi­lte Chopin-balladene, er det ikke rart at Frang har mye større frihet til å overraske. Men når alt kommer til alt handler plateinnsp­illinger av klassisk musikk om én ting: Vil du høre den igjen?

Bare én av disse to blir liggende i mine spillelist­er.

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ?? Maren Ørstavik
Tlf. 40 61 40 40 Maren Ørstavik
 ?? FOTO: ASKONAS HOLT ??
FOTO: ASKONAS HOLT
 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN
 ??  ?? Bartók: Violin Concerto no. 1 Enescu: String Octet
Bartók: Violin Concerto no. 1 Enescu: String Octet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway