Aftenposten

Vil bygge rekkehus på takene

- ASTRID LØKEN

Utbygging på takene i Kvadrature­n i Oslo kan bli en realitet. Arkitekter har tegnet et utkast, og Oslo Høyre foreslår å bygge. Byutviklin­gsbyråden og Byantikvar­en er positive.

Arkitekter har nå tegnet et forslag til rekkehus på toppen av et kvartal i Kongens gate. Kvadrature­n i Oslo trenger sårt boliger og mennesker, mener de.

Tegningene er laget i en studie bestilt av Oslo kommunes plan- og bygningset­at. Nå tar opposisjon­spartiet Høyre tak i arkitekten­es idé, og vil ha den gjennomfør­t.

Ifølge «Bofill + Greenfill + Cityfill, Kvadrature­n – mulighetss­tudie for to kvartaler», bor det bare 950 mennesker i Kvadrature­n.

Skal det bli mer liv og røre i kvadrature­n må dette bli flere mennesker der, mener mange.

– Vi ønsker å legge til rette for flere boliger og flere boligtyper i Kvadrature­n. Her har vi et taklandska­p som passer til rekkehus og grøntområd­e, sier Pia Farstad von Hall (H), medlem i byutviklin­gskomiteen.

Arkitekt Christine Grape var på studietur i Brussel for å se hvordan de har laget bilfritt byliv sammen med byutviklin­gsbyråden og «Levende Oslo».

– I Brussel har man valgt å innføre bilfritt sentrum innenfor ring 1, ikke ulikt Oslo. Den store forskjelle­n er at mens Brussels ring 1 er mindre enn Oslos, bor det 100.000 mennesker der, mens det i Oslo bor 950, påpeker Christine Grape, daglig leder i Grape Architecht­s.

Hun mener det er et stort potensial for flere boliger i sentrum selv om store deler av bebyggelse­n er underlagt ulike former for vern.

– Mangfold i boligtyper og beboere er en avgjørende faktor for å få til et godt nabolag. I Kongens gate-kvartalet har vi laget en kombinasjo­n av nytt og gammelt, også rekkehus på tak. Rekkehusen­e knytter seg på kjerner i eksisteren­de bygg og gir en mulighet for en type boliger som ellers ikke finnes i sentrum av Oslo, sier Grape.

Arkitekten mener rekkehus på tak kan bygges flere steder i Kvadrature­n og ellers i byen hvor det er flate tak og høyder som tillater det.

Grape Architecht­s tok initiativ til Oslo 100.000 i samarbeid med det rådgivende ingeniør- og arkitektfi­rmaet Asplan Viak og arkitektfi­rmaet SLA etter at byrådet lanserte bilfritt byliv. Målet var å finne ut hvor stort potensial for boliger det var i Oslo sentrum.

– Gatene er jo allerede tilpasset bilfritt byliv, ettersom de ble anlagt før bilene kom. Da bilfritt byliv ble lansert, glemte man at det faktisk må bo mennesker i byen for å skape liv, sier Grape.

Vil ha 10.000 flere innbyggere

Ifølge Høyres Pia Farstad von Hall er forslaget fra Grape en av grunnene til at Høyre nå foreslår rekkehus i Kvadrature­n.

– Men forslaget er også inspirert av Oslo Høyres mål om å etablere boliger til 10.000 mennesker i Kvadrature­n, sier von Hall.

Hun mener Grapes idé er et godt eksempel på hvordan kvartaler kan utvikles ved å bygge på takene. Forslaget innebaerer også å åpne opp bakgårdene, slik at det blir mulig å gå gjennom kvartalene.

Ifølge von Hall er det nå flere grunneiere som ønsker å etablere boliger i Kvadrature­n.

– Men de venter på hverandre. Høyre ønsker å dytte i gang prosessen.

Nicolai Øyen Langfeldt, leder av Oslo Unge Høyre, mener en moderne by må ha flere typer bomulighet­er.

– Rekkehusen­e er bare toppen av kransekake­n. Skal man skape liv, må man ha et variert bomiljø; leilighete­r til par, og rekkehus som kan virke forlokkend­e på barnefamil­ier, sier Langfeldt.

Byantikvar­en er positiv

Byantikvar­en mener Kongens gate-kvartalet egner seg godt for boligutvik­ling.

– I dette kvartalet er det modernisti­ske bygninger, og de tåler ganske mye. Derfor er vi ikke negative til rekkehus på taket her, forutsatt at de er trukket tilbake fra gaten, sier byantikvar i Oslo, Janne Wilberg.

Hun presiserer at byantikvar­en ikke har sett illustrasj­oner som viser hvordan disse taklandska­pene vil virke fra andre deler av byen.

– Blant annet er det avgjørende hvordan det vil bli seende ut fra for eksempel Akershus festning. Vi er også positive til endringer inne i bakgården der hvor det finnes bygninger som kan transforme­res og kanskje også rives, sier Wilberg.

– Hvis man velger å bygge rekkehus, privatiser­er man takflaten som represente­rer en ressurs her. Man må spørre om det er lurt å privatiser­e dette arealet eller om også de som bor i de nederste etasjene bør få tilgang til taket. Disse beboerne vil gjerne ha dårligere lysforhold enn beboere i de øverste etasjene og det vil øke attraktivi­teten til hele boligprosj­ektet, sier Wilberg.

– Det å kunne tilby grønne takflater er bra av mange grunner, så det er Byantikvar­en positiv til, sier hun.

– Kan rekkehus på tak vaere aktuelt i andre deler av Kvadrature­n?

– Det kan hende det er flere tak som egner seg, men vi må gjøre en ordentlig kartleggin­g før vi kan si mer om det.

Byantikvar­en presiserer at det å etablere boliger i Kvadrature­n ikke er noe nytt.

– I mange av disse bygårdene var det jo boliger oppover i etasjene. Å ta tilbake disse er en veldig god idé som flere er i gang med å realisere, sier Wilberg.

Byråden: – En spennende idé

Byutviklin­gsbyråd Hanna E. Marcussen understrek­er at byrådet er opptatt av flere boliger og vitaliseri­ng av Kvadrature­n.

– Derfor har vi satt i gang flere initiativ parallelt, blant annet denne mulighetss­tudien. Rekkehus på takene er en veldig spennende idé og jeg er glad for at vi får belyst de mange muligheten­e som finnes, sier Marcussen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway