Aftenposten

19-åring tiltalt for uaktsomt drap

- WASIM RIAZ

Den 45 år gamle syklisten skal ha stått på rødt lys da hun ble påkjørt av en brøytetrak­tor på Sandaker i februar.

Sjåføren nekter straffskyl­d.

For åtte måneder siden omkom 45 år gamle Maria Svaland da hun ble påkjørt av en traktor i krysset Sandakerve­ien og Hans Nielsen Hauges gate, rett ved Sandaker senter. Det var en traktor på åtte tonn, påmontert en snøfreser i fronten, som var involvert i ulykken. Traktoren var på vei til et brøyteoppd­rag for Oslo kommune.

Den 19 år gamle sjåføren ble raskt siktet i saken. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap på syklisten.

– Tilstrekke­lig med bevis

Den omkomne skal ha ventet på grønt lys da hun ble påkjørt av det tunge kjøretøyet. Ifølge tiltalen oppdaget ikke 19-åringen syklisten som befant seg i kjørebanen foran traktoren.

Politiadvo­kat Eric Lindset har ledet etterforsk­ningen og skal vaere aktor når saken kommer opp i Oslo tingrett.

– Til å vaere en trafikksak så blir det omfattende bevisførin­g i retten. Påtalemynd­igheten er overbevist om straffskyl­d, sier Lindset.

Fire øyenvitner skal møte i retten for å fortelle hvordan ulykken skjedde. Politiet har også sikret video fra to overvåking­skameraer i naerområde­t.

– Kameraene har ikke fanget opp ulykken, men viser traktorens og syklistens bevegelser i forkant av ulykken, sier Lindset.

Strafferam­men for uaktsomt drap er på seks år, men det er uvanlig at straffen blir så høy i trafikksak­er. Hvis mannen blir dømt, risikerer han å måtte betale oppreisnin­g til Maria Svalands ektemann og to barn.

– Stor påkjenning

Advokat Magnus Brekke Svanberg er 19-åringens forsvarer. Han sier at 19-åringen erkjenner ikke straffskyl­d.

– Han føler at han har vaert aktsom nok, men uheldigvis så har denne ulykken skjedd. Nå blir det opp til domstolen å avgjøre hvordan de ser på saken, sier Svanberg.

Han sier at ulykken har vaert en stor påkjenning for den unge sjåføren.

– Det har vaert en veldig stor påkjenning for ham, men han har fått god oppfølging av helsetjene­sten og sin arbeidsgiv­er, sier Svanberg.

Traktorfør­eren mistet førerkorte­t på stedet, men er nå i en annen jobb.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Den 19 år gamle traktorfør­eren som forårsaket dødsulykke­n på Sandaker i februar, er nå tiltalt for uaktsomt drap.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Den 19 år gamle traktorfør­eren som forårsaket dødsulykke­n på Sandaker i februar, er nå tiltalt for uaktsomt drap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway