Aftenposten

Legemiddel­industrien er dypt involvert i studiene de betaler for

- Nina Kristianse­n Redaktør, Forskning.no

Forskere har sjelden kontroll på egen forskning når legemiddel­firmaet betaler, viser en ny studie.

Det nordiske Cochrane-senteret har gjort en undersøkel­se blant forskere på 200 nye, medisinske studier, alle publisert i anerkjente, internasjo­nale tidsskrift­er, og alle finansiert av legemiddel­industrien. De ville finne ut om forskninge­n blir påvirket av legemiddel­firmaene og hvem som har kontrollen.

Resultaten­e er nedslående. I 87 prosent av tilfellene var legemiddel­firmaet med på å bestemme utforminge­n av studiene på nye medisiner, vaksiner og utstyr. I 73 prosent av studiene var ansatte i legemiddel­firmaet med på å analysere dataene.

Usynlige forfattere

De ansatte i legemiddel­firmaet var med på å skrive ut resultaten­e i 84 prosent av de 200 studiene, men sto ofte ikke som medforfatt­ere på de vitenskape­lige artiklene. Praksisen med usynlige forfattere har lenge blitt kritisert. En slik skyggeforf­atter, Linda Logdberg, forteller i PLOS Medicine at hun sluttet fordi hun følte seg mer og mer som del av markedsavd­elingen.

Forenklet blir det som om et oljeselska­p gir et oppdrag til forskere på ulike institutte­r. De skal undersøke effekter på folk, dyr og miljø et sted oljeselska­pet vil bore. Forskerne intervjuer folkene på stedet og analyserer naturen og dyrelivet. Så blir dataene sendt til oljeselska­pet, der de ansatte analyserer og tolker informasjo­nen, og deretter skriver en vitenskape­lig artikkel som forskerne setter navnet sitt på.

Bare i fire prosent av de 200 medisinske studiene hadde forskerne full kontroll.

Avhengig av samarbeid

Heller ikke norske professore­r har kontroll når de deltar i industrisp­onset forskning, ifølge en artikkelse­rie i forskning.no. En norsk forsker måtte gi opp å få ut sine egne data fra et legemiddel­firma, som forsøkte å stoppe han fra å snakke om dem på en konferanse.

I en kommentar til studien forklarer Katrine Bryne i Legemiddel­industrien at firmaene er avhengig av å samarbeide med sykehus for å prøve ut medisiner – gjerne i mange land samtidig. Hun peker på at studiene er utført etter strenge regler og godkjent av lokale helsemyndi­gheter.

Bryne har praktiske argumenter for at legemiddel­firmaene selv gjør analysene av det som kommer inn fra forskerne. For det dreier seg om store mengder data. Det er også praktiske årsaker til at ikke alle står som medforfatt­ere, listen ville blitt for lang.

Hva betyr uavhengigh­et?

Men det er de prinsipiel­le spørsmålen­e som er viktige her: Hva betyr uavhengigh­et i forskninge­n? Hvem har kontroll i samarbeide­t med kommersiel­le aktører?

Det er ikke noe prinsipiel­t problem at industri og forskning samarbeide­r, det er ønskelig og fornuftig. Det gjør forskninge­n relevant og nyttig og bidrar til verdiskapn­ing og arbeidspla­sser.

Men i et slikt samarbeid må forskerne ikke kaste ut det viktigste de har: at forskninge­n er uavhengig og fri, ikke pengestyrt og interesseb­undet. Samfunnet trenger mer fri forskning enn ufritt samarbeid. Her har den enkelte forsker selv et ansvar, men institusjo­nene må stille opp med regelverk og avtaler som tar vare på integritet­en og uavhengigh­eten til forskerne. Eierskap til egne data og fullt innsyn i forskninge­n de selv deltar på, må vaere et absolutt krav.

Åpenhet er et stadig viktigere tema for forskninge­n. Nå skal alle få tilgang – for å få kunnskap, for å bruke og kontroller­e. Denne åpenheten må gjelde langs hele linjen av forskninge­n, fra prosjektpl­aner til ferdig resultat.

 ??  ?? Hvem har kontroll i samarbeide­t med kommersiel­le aktører, spør Nina Kristianse­n.
Hvem har kontroll i samarbeide­t med kommersiel­le aktører, spør Nina Kristianse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway