Aftenposten

Hva er «fakta» om Oslo-skolen?

- Cecilie R. Haugen professor i pedagogikk Institutt for laererutda­nning NTNU Ingvil Bjordal førsteaman­uensis i pedagogikk Institutt for laererutda­nning NTNU

Lasse Skogvold Isaksen mener det er «nødvendig at vi forholder oss til sentrale indikatore­r som er anerkjent både nasjonalt og internasjo­nalt, som forteller noe om kvalitet». Kjenner han forsknings­normer for tolkninger av disse når han konkludere­r om Oslo-skolens kvalitet og bidrag til sosial utjevning?

Problems with the use of test scores to evaluate teachers (2010) er utgitt av Economic Policy Institute (EPI), en non-profit, partiuavhe­ngig tenketank.

EPI skriver at det er «bred enighet blant statistike­re, psykometri­kere og økonomer om at elevers testresult­ater alene ikke er tilstrekke­lig reliable og valide indikatore­r. selv når de mest sofistiker­te statistisk­e applikasjo­ner, slik som value-added modeling, er tatt i bruk».

Når Isaksen avviser annen kunnskap er det fare for feilaktige konklusjon­er. Poenget er at man kan ikke konkludere om kvalitet uten å undersøke kvaliteten naermere. EPI anbefaler forskning som er tett på skolers arbeid for å forklare resultater på skolebidra­gsindikato­rer.

Følger man kun indikatore­ne kan konklusjon­en vaere at Oslo-skolen er god på barnetrinn­et, men taper seg på ungdomstri­nnet. Kvalitet fortoner seg annerledes om man finner at kunnskap som ikke testes nedpriorit­eres, eller det drives «teaching to testing». Ulike aktører i Oslo-skolen synes å ha ulike virkelighe­tsforståel­ser. Ulikt Isaksen, anser vi også kritiske stemmer som viktige for å etablere et godt kunnskapsg­runnlag for videre utvikling av Oslo-skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway