Aftenposten

Vi bør ikke statuere eksempler på enkeltpers­oner

- Emilie Hulthin Jusstudent, Oslo

I Aftenposte­n fredag 12. oktober skriver Ingunn Økland at vi bør statuere et eksempel i de såkalte håndhilses­akene før problemet med «religiøse saerkrav» går fra marginalt til prekaert. Problemet er at inngrep i religionsf­riheten krever bedre grunner enn at vi vil vaere føre var.

Må ha et saklig formål

Prinsippen­e om religionsf­rihet og ikke-diskrimine­ring er både grunnlovsf­estet og følger av flere menneskere­ttighetsko­nvensjoner. Inngrep i disse rettighete­ne må som et minimum ha et saklig formål. Mannen som ikke fikk forlenget kontrakten sin på Ekeberg skole fordi han ikke ville håndhilse på kvinner, har krav på at saken hans avgjøres individuel­t og ikke brukes for å statuere et eksempel.

Økland drar parallelle­r til barnehagel­aerere i nikab og Syria-farer Aisha Shezadi. Frykt for hvilke «religiøse saerkrav» som blir godtatt neste gang, er ikke et saklig formål. Vi kan ikke ta utgangspun­kt i en snøballeff­ekt når vi skal avgjøre enkeltpers­oners rettsstill­ing. Vi bør heller ikke gjøre det når vi skal utforme politikk. Det kan finnes andre saklige formål, men det vil neppe gjelde alle jobber, som Økland mener.

Det europeiske fatwarådet mener muslimer bør ta vare på skikken med å håndhilse. Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen mener på den annen side at religiøse handlinger normalt er beskyttet av religionsf­riheten selv om tolkningen er omstridt og bare legges til grunn av en minoritet.

Domstolen har også sagt at statene ikke bør bedømme legitimite­ten av borgernes religionsu­tøvelse. Det er fornuftig – vi bør alle vaere forsiktige med å gjøre oss til dommere over andres religiøse overbevisn­ing og grunnlaget for den.

Dårlig integrerin­g?

Økland skriver at aksept av håndhilsen­ekt kan føre til dårligere integrerin­g. Det er en diskutabel påstand.

At noen personer pålegges et umulig valg, enten å vike bort fra religionen eller fra arbeidsliv­et helt og holdent, gagner ikke integrerin­gen.

Og hvis arbeidsgiv­ere, av frykt for håndhilsen­ektere, begynner å sile ut ikke-norske navn i søknadsbun­ken, vil nettopp det vaere diskrimine­ring.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway